Találkozás, kapcsolat, közösség

Április 20-án, délután Erdő Péter bíboros, prímás az S4 Háló Közösségi és Kulturális Központban találkozott az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye fiataljaival az Ifjúsági Iroda szervezésében és a Katolikus Szeretetszolgálat által létrehozott uspace.hu moderálásával. A résztvevők feltették az őket foglalkoztató kérdéseiket, melyekre szeretetteli, iránymutató válaszokat kaptak a főpásztortól.

A Magyar Kurír beszámolója a találkozásról képekkel és videóval >>

  A moldvai népzenét játszó Szépszerével együttes heti rendszerességgel tart moldvai táncházat az S4-ben. Ezen az estén két lengyel zenekar is vendégük/vendégünk volt, a Hajda-Banda és a Daj Ognia. A lengyelek az előző napi csehországi fellépésükről közlekedési nehézségek miatt késéssel érkeztek meg, ezért a közönség, amelynek többségét a Szépszerével táncházak törzsközönsége alkotta, közös népdalénekléssel tette hasznossá a várakozási időt. A lengyelek koncertje után következett egy rövid tánctanítás. Anna Sitko, a Daj Ognia énekese és zenekarvezetője tanította a gyors, háromnegyedes ritmusú észak-kelet-lengyelországi forgatós, az oberek lépéseit. Ezt követte a moldvai táncház, amihez Paweł Iwan-nal, a Hajda-Banda cimbalmosával kiegészült Szépszerével szolgáltatta a zenét. Anna Sitko ezeket a táncokat is olyan otthonosan és magabiztosan járta, mint az obereket. Paweł Iwan régi ismerőse és zenészpartnere Gyulai Farkasnak és Sámsondi Gergőnek, hiszen rendszeresen együtt muzsikálnak a lengyelországi Csángó Fesztiválokon, amit idén októberben immár ötödször rendeznek meg két lengyel városban is, Gdańskban és Toruńban. A koncerten Wojtek Kriston személyében a budapesti Lengyel Intézet is képviseltette magát.
  Nemcsak lengyelek és magyarok voltunk jelen a zenés magyar-lengyel baráti esten, hanem chilei és venezuelai érdeklődők is, sőt a táncház legfiatalabb táncosa USA állampolgár volt, Alabamából. Nálunk tanul matematikát az egyetemen, jól beszél magyarul, pedig nem is magyar, hanem német és orosz felmenői vannak.
  Külön köszönet illeti meg a lengyelek vendéglátásában közreműködő hálós önkénteseket. A koncertet Lengyelország Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma támogatta.

Margitfalvy György

  Mint ismeretes, a nagyböjti időszakra eső vasárnapok nagyrészt introitus zsoltáruk első soráról kapták latin nevüket. Az S4-ben az idei nagyböjtben kétszer, Laetare („Örvendezz…”) vasárnap, ill. Palmarum („Pálmák…”) a virágvasárnapot megelőző szombat este is hallhattuk G.B.Pergolesi (1710-1736) Stabat Materét, amit a hagyomány szerint a fiatal szerző a halála napján fejezett be. A mű népszerűségét bizonyítja, hogy két héten belül nemcsak egy jelentős zenei karrierrel bíró, és a nemzetközi hírnevet szerzett Hadady László oboaművésszel megerősített, az S4-ben és a barokk zenében „hazai pályán játszó” neves kamarazenekar, az Albinoni Kamarazenekar koncertje hoz telt házas koncertet, hanem egy, az S4-ben a Ciripelőkből ismert csellista Kisdi Esztert leszámítva sosem látott, sosem halott, fiatal, magamban Noname Kamarazenekarnak nevezett csapat is, akik persze nyilván profi zenészek, csak én nem ismertem őket. A Stabat Materhez nem elég egy kamarazenekar, ezért előadásához egy-egy szoprán és alt szólistával egészül ki az előadói apparátus.
  A plusz ajándékot Albinoniék nem rejtették véka alá, mindjárt névadójuk d-moll concertójának egyik tételével kezdtek, teret engedve Haday László briliáns oboa játékának, majd Telemann d-moll concertójának egyik tétele után játszották a jó értelemben vett nagyböjti sláger darabot.
  A 23-i estén fellépők S4-beli ősrobbanását meghallgatva, magamban nekik, jobb híján, a negatív kicsengésű Noname helyett, remélve, hogy sokszor lesznek vendégeink, a kitüntető S4 Kamarazenekar nevet adtam, számítva arra, hogy talán külföldön is sikeresek lesznek, és ott az S4 nevet Four Seasonsként magyarázhatják. Sajnos, az interneten rákeresve láttam, hogy bár nem régóta, de létezik ilyen néven kamarazenekar.
  A 23-i plusz ajándék ráadás meglepetés ajándék volt. A Stabat Mater utáni zsíros kenyeres, pogácsás vendéglátás után jött egy kis Ciripelő. A zenekarból hárman is ott maradtak közösen énekelni. A csellista Eszter gitározott, az alt szólista Zsóka hol zongorázott, hol gitározott, de gitározott a koncerten zongorázó, magyarul jól beszélő, Argentínából hazatelepült argentin-magyar Frederico is, akinek magyar dédnagymamája volt.
  A S4 rendezvények elején vagy végén szokás, hogy hirdetnek más S4 rendezvényeket. Szép gesztus volt, hogy március 23-án a Lengyel-magyar Barátság Napján jelentették be, hogy április 10-én a Szépszerével táncház vendége lesz két lengyel népzenét játszó zenekar, a Hajda-Banda és a Daj Ognia.
  A YouTube-n Makám & Lovász Irén Hajda szélben című felvételénél azt írja Krulik Zoltán, a Makám együttes vezetője a "hajda" szóról: A hajda szó szinte lefordíthatatlan. Ez egy un. táncszó, tánc kurjantás. A lakodalmi vonulás közben, spontánul felhangzó, a jókedvet kifejező, ritmusos szó, mondóka. Legegyszerűbb formája a kurjantásszerű, egy-két szótagos indulatszavak ismételgetése. Pl: uccu, hajrá, nosza, gyerünk, hopp stb. Ilyenekkel már a 17.sz-i kéziratos énekanyagban is találkozhatunk: "hajda hopp","hajda", "hoppondáré", "hopszassza". Talán - előre, gyerünk ? - lehet a jelentése, egyfajta noszogatás. Állítása nem teljesen igaz, mert bár ennek a szónak jelentését nem tudja visszaadni a YouTube angol nyelvű felhasználóinak, ezen szavunk jelentését a lengyelek tökéletesen értik. Az alábbi bejegyzés a Witold Doroszewski-féle szótárban olvasható, ami a mi Czuczor-Fogarasi szótárunk XX.századi lengyel megfelelője: a hajda felkiáltó szó, jelentései: sürgetés, nógatás, biztatás, tovább, előre, azonnal, előre a táncba. Megjegyzésként azt olvashatjuk, a török haida, haide az elindulást, a meglódulást jelentő szóból származik. A Daj Ognia Adj tüzet! jelent lengyelül.

Margitfalvy György

2024.03.10.

Több kép a photos.google-on a március 10-i koncertről és annak főpróbájáról (köszönjük Hodossy Ilonának és Digner Mariannának) >>

2024.03.23.

Több kép és hangos filmfelvétel a fb-on a március 23-i koncertről (köszönjük Szabó Zoltán Csabának) >>

Több kép a fb-on a március 23-i koncertről (köszönjük Martinek Imrének) >>

Az S4 melletti telken állt egykori épület egyik színhelye volt a 48-as márciusi forradalmi eseményeknek. Erről a Tarsoly 2020.februári számának 21.oldalán Semmelweis utca 2. címmel írtunk. Így nem csak a dátum és az időpont, hanem a hely szelleme és a fellépők életkora miatt is jogosan adták a szervezők a koncertnek a forradalmi matiné címet. Biztatjuk a fellépőket, csak így tovább! Várjuk a 2025.március 15-i újabb koncertjüket.
Mindkét megszólaltatott zenemű G-dúrban íródott. Ahogy azt a műsor elején megtudtuk, Max Reger(1873-1916) G-dúr szerenádja forradalmian új volt a maga nemében, míg a G-dúr vonóstrió fontos állomás volt Beethoven életében, hogy belevágjon vonósnégyesek komponálásába. A két zenemű között Arany János egyik írását halhattuk. 

Margitfalvy György

Nagyszőlős, Beregszász, Bene, Salánk, Tiszaújlak, Tiszaújhely, Karácsfalva...ezen falvakból, városokból érkeztek hálósok a mai napon Nagyszőlősre, a Kapisztrán Szent János lelkigyakorlatos házba, ahol a kárpátaljai Háló Egyesület nagyböjti lelkigyakorlatot tartott. Nőnap alkalmából az érkező hölgyeket virágokkal várták a szervezők.
Beszélgetéssel, ismerkedéssel indult a nap. Majd a délelőtt folyamán Molnár János atya nagyböjti gondolatait hallgathatunk meg, miután kiscsoportos beszélgetések következtek, ahol mindenki kifejthette, hogy számára mit is jelent a böjt, János atya gondolatai mit tettek hozzá ahhoz, hogyan is kell értelmezni a böjt jelentését életünkben.
Ebéd után, egy imaórával folytattunk a délutánt, és Harangozó Miklós atya gondolatai által juthattunk el saját böjtünkhöz, a vámos és farizeus, Zakeus és a tékozló fiú történetek segítségével.
A napot Szent Liturgiával zártuk, öröm volt újra találkozni és lelkileg feltöltődni.

Még több kép fb >>

További képek Fb  >>

2024. február 9-11. között került sor az idei kibővített vezetőségi találkozóra, Nyíregyházán. Több folyamat, változás kezdődött az utóbbi időben a Háló működésében. A hétvége egyik központi célja a vezetőség munkáját segítő különböző tematikájú munkacsoportok elindítása volt, ugyanakkor ez volt az első vezetőségi találkozó az új felállásban, így a Stratégiai és az Operatív vezetőség munkájába is bepillantást nyerhettünk. Természetesen a sok munka mellett most is volt alkotás, szórakozás, közös éneklés, beszélgetések, játék, nevetések és ölelések. Végül pedig együtt mentünk szentmisére, majd a mihamarabbi személyes és online viszontlátás reményében bízva búcsúztunk.

  Az utolsó januári péntek estére az S4 közös gitározást és éneklést hirdetett. Kéttucatnyian gyűltünk össze, ebből féltucatnyi volt gitáros. Volt olyan édesanya, aki a felnőtt lányával jött. Az est szervezője és háziasszonya Kisdi Eszter volt. Ő énekelt, gitározott és vetítette ki az általa előre összeállított akkordjelzéseket és dalszövegeket. Megszólaltak előre be nem jelentett hangszerek, így volt aki furulyán (blockflötén) játszott, és olyan is, nem is egy, aki szájharmonikázott.
  A félidőbeli teaszünet után Tomcsányi Zsófi tartott egy ötperces előadást a méltányos kereskedelemről. Már hallottam erről, de még így is érdekes volt, mert Zsófi beszélt angliai munkavállalása során szerzett ilyen irányú élményéről. Kis faluban dolgozott, ahol volt metodista, anglikán, református és katolikus templom. Mind a négy templom hívei támogatták ezt a kereskedelmi formát. Hozott mutatóba az ilyen kereskedés révén forgalmazott csokikat és kávékat.
  A második félidő közepére hetedik gitárosként Zsófi is beállt zenélni. Mikor a program végére értünk, senkinek sem akaródzott még hazamenni, így az örömzenélés után örömzene ráadás következett: kívánságműsor. A résztvevők kértek szabadon még néhány éneket.
  Végül a "néző közbeszól" következett: Kata a Petőfi Irodalmi Múzeum következő programjaira hívta fel a figyelmünket, Farkas Judit, a zebegényi Hajózástörténeti Múzeum igazgatója pedig egy nyári programra hívott meg bennünket Zebegénybe. Egyre bágyadtabb pislákolások után éppen ekkor lehelte ki fény-lelkét az est kezdetén meggyújtott, mint kiderült, homokóraként is szolgáló utolsó mécses.

Margitfalvy György

fotók Herendi Anna és Margitfalvy György

A találkozó meghirdetett témája az elköteleződés volt, ami érdekes beszélgetéseket hozott. Indulásként Kisdi Eszter, S4 munkatárs gitár kíséretével  énekeltünk el néhány kedvelt taizei éneket. A megjelenteket Szeibert András köszöntötte, röviden bemutatván a Hálót, beszélt céljairól, és annak küldetés-nyilatkozatáról. A küldetés-nyilatkozat egyébként több nyelven is elérhető. Ezt követően mindenki röviden bemutatkozott. Nagy örömünkre egy kárpátaljai társunk, Gorondi Albert is köztünk volt. Hogy könnyebb legyen később a beszélgetés azok számára, akik esetleg egyáltalán nem, vagy kevéssé ismerik egymást az ismerkedéshez a Háló társasjátékát használtuk  Csúcs Eszter játékvezetésével.
Mivel a táborokban, a találkozókon, mint most is, gyakran megtörténik, hogy mécsest gyújtunk, ezért Thuróczy György, a Háló elnöke a jelenlevők javaslatára két társunkat kinevezett önkéntes tűzvédelmi felelősnek, felkérve őket, ilyen alkalmakon fokozottan figyeljenek erre, és figyelmeztessenek másokat.
Kiscsoportokban beszélgettünk az elköteleződésről négy területen: házastárs (család) iránt, közösség/munka felé, egyházunk területén, valamint Isten felé. Mély, tartalmas beszélgetések alakultak ki. Ezután a kiscsoportok moderátorai az egész társaság számára összefoglalták a csoportokban elhangzottakat. Sokan gondolták azt, hogy az igazi és sikeres elkötelezettséghez érettség és jó önismeret szükséges. Az elkötelezettség egyben élmény-, öröm- és erőforrás. Elhangzott az is, hogy a mai fiatalok előtt nagy lehetőségek, sok szabadság van, de sokan közülük nem tudnak választani, elköteleződni, és ezért szoronganak.
Végül ízletes szendvicsek, finom hálós házi sütemények és nemes nedűk mellett kötetlen beszélgetések kezdődtek. Egyik beszélgetőtársam elmondta, hogy az S4 bérleti jogát 10 éve a kapta meg Háló. Ő jelen volt a kulcsátadás utáni első kapunyitásnál, ennek 24-én lesz évfordulója. Ezért 24-én, élve az internetes átutalási lehetőséggel, ezen a napon 10 órakor fog Pártfogó Pengő-t vásárolni. Mutatott is egy fotót arról, hogy ezen jeles alkalommal már az S4-gyel kapcsolatos terveikről beszélgettek a jelenlevők. Látható rajta az S4 első írásos említése. Dehogy ez kinek volt a kézírása, arra persze már nem emlékszik.
Örömteli volt újra találkozni egymással személyesen, felemelő volt az S4-ben lenni újból. Köszönöm.

Somodi Nándi

A 2023-as évet karácsonyra készülvén egy különleges élménykiállítással zártuk. Több éve született meg az adventi időutazás ötlete, melynek most a Szent László Római Katolikus líceum épülete adott otthont, így a karácsony előtti két hétben az iskola összes osztálya, számos pedagógusa járhatta végig az utat Mária gyermekkorától, Anna és Joakhim jelképes otthonából egészen Betlehemig, a kis Jézus jászoláig. Óvodások, kisiskolások, egészen a végzősökig, gyermekek szülei, pedagógusok egyaránt megnyitották szívüket, hogy befogadhassák a karácsony igazi csodáját. Ezúton is köszönjük a számos pedagógusnak, hogy elhozták osztályaikat, csoportjaikat. Hálásan köszönjük Oros Roland atyának a közreműködést, és nem utolsó sorban a rengeteg önkéntesnek az "út" felépítésében nyújtott segítséget!

Konrád Csongor

Képek a fb-on >>

Együtt készültünk és hangolódtunk karácsonyra, Imelda nővérrel és Sajgó Balázs atyával

1. oldal / 73

Kárpát-medencei programjaink

Kattints a térképre!


Régebbi Tarsolyok elolvashatók itt >>

Tarsolyok tartalomjegyzéke >>

Támogatóink

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Miniszterelnökség
Emberi Erőforrás TámogatáskezelőMagyar Katolikus Püspöki Konferencia


Nemzeti Kulturális Alap
NKA Zeneművészet Kollégiuma


Belváros-Lipótváros Önkormányzata


Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program


Renovabis


Pártfogó Pengő


Társadalmi szerepvállalás keretében webtárhely és domain támogatónk a forpsi.hu és az arubacloud.hu

1%

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook oldala

terkep kicsi

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2024.04.22. 8:30 és 04.24. 18:00 Gerinctorna a Nemeshegyi teremben

Gerinctorna hétfőn és szerdán
Polifoamot és törölközőt hozni kell
Bővebb információ:
Szabó Krisztina +36 30 950 6453
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

2024.04.22. 17:30 Népmeseelemezés

Szeibert András és Varga András meseelemző sorozata
János vitéz
Az érdeklődők ZOOM-on keresztül is csatlakozhatnak
Bővebb információ: +36 20 264 3297, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
A belépés ingyenes, adományokat az S4 fenntartására köszönettel elfogadunk

 

2024.04.23. 18:00 Lehet-e? fórum

Áldás, békesség, hitelesség

Szervező: Egyház és Társadalom, az EPMSZ és a MPR közéleti, online folyóirata

Vendégeink:

Hajdú Zoltán Levente lelkész Szólád, a Magyarországi Református Egyház Missziói Szolgálatának főigazgatója
Kuti József elnök lelkész Kecskemét

Moderátor: Kamarás István OJD
A belépés ingyenes, adományokat az S4 fenntartására örömmel elfogadunk

 

2024.04.24. 14:00-18:00 Gondos Béla képeslapgyűjtő és könyvklub

Gondos Béla képeslapgyűjő és könyvklub szerdánként az Aszalós teremben

 

2024.04.24. 19:15-22:00 Szépszerével - moldvai és széki táncház minden generációnak szerdánként

Szerdánként 19:15-kor kezdünk

Szépszerével.hu >>

Táncot tanít: Boros András

Részletek fb >>

 

2024.04.24. 19:15-20:30 Női tánckör szerdán

Minden nő számára, aki szeretné kipróbálni a hastánc alapjait. A tánc öröme által testi-lelki újjászületés, ősi női mozdulatokkal, jótékony hatású testgyakorlatokkal.
Ajánlott életkortól és testalkattól függetlenül minden nőnek

Részletek fb >>

 

2024.04.25. 10:00-12:00 Szenior táncház

Táncot tanít: Boros András

 Részletek: +36 20 956 6734 borosmester @ gmail.com

 

2024.04.25 18:00 Bibliaiskola Ádám Miklós atyával 3/1

Részletek fb >>

 

2024.04.26. 18:00 Poór István többszörös díjnyertes filmjének vetítése

Belépés: ajánlott adomány: 1800 Ft. Helyfoglalás érkezési sorrendben

Részletek fb >>

 

2024.04.28. 17:00 Trió Amici - kamarakoncert indiai élménybeszámolóval

facebook esemény és részletek >>

 

2024.04.30. 10:00-12:00 Kézműves kör

Kézműves kör Széplaki Marika vezetésével minden páros kedden

Írás a Mai Belváros 2018.október 18-i számában

 

2024.04.30. 19:00 Keddek a lelkeknek - közösségi filmvetítés és beszélgetés

Ferenc pápa: A levél - üzenet a földünkért

 Jegyek az előadásra itt válthatók >>

PálFeri.hu >>

 

2024.áprilisi program - Dunatáj 30 vetítés hétfőnként

 

Kiállítások

A Kolta Galéria korábbi kiállításai >>

A kiállítás nyitva máj. 10-ig,
hétköznap 14 és 18 óra között és az esti programok alatt látogatható

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók