Találkozás, kapcsolat, közösség

Elsős koromban lettem cserkész, és azt hiszem, az ott töltött évekkel egy életre belém ivódott a közösség szeretete. A cserkészetből kinőve egy saját szervezésű házi csoport tagja lettem, ahol a közös ima és a megosztás erejét ismertem meg. Később egy katolikus közösségnél töltött egyéves önkéntességem alatt született meg bennem a felismerés, hogy az Egyház tulajdonképpen nem más, mint egy nagy közösség, sok tapasztalattal és hagyománnyal, ami utakat és lehetőségeket kínál az Istennel való találkozásra. Akkor fogalmazódott meg bennem a vágy, hogy ezért az Egyházért  és benne szeretnék dolgozni.

Nem tudom, hogy mi hajtott fiatalként hatalmas erővel keresztény közösségbe. Külső és belső ellenállásokat is legyőzve találtam egy budai ifjúsági csoportot, amely későbbi közösségi tevékenységem alapja lett, és lassan nagyszülősödve ma is megvan. Itt ismertem meg a feleségemet is. Sok közösség tagjai voltunk hosszabb-rövidebb ideig, most egy házas körbe tartozunk, és nagyon vágyunk egy imakörre is. A kisközösségi munkát, a kiscsoportban együtt dolgozást számomra alakulása óta a Közösségi Műhely biztosítja. Nagyon izgat a kisközösségek belső missziója: ahogy a tagok egymás életét hordozzák, ahogy egymást Isten felé segítik. Úgy látom, hogy a kisközösség csodálatos, de ma még talán bátortalan és nehezen látható válasz a világ agressziójára és kérlelhetetlenségére.

Budapest belvárosában, a nyolcadik kerületben lakom. A Pesti Jézus Szíve Jezsuita templomba járok. Nagyon fontos ez a templomközösség számomra, de a vasárnapi misén megélt közösségnél jobban még nem tartozom ide. Ennek talán az is oka, hogy mindig is nagyon sok templom volt lakóhelyemhez közel, így nem alakult ki szorosabb kötődés egyikhez sem. Tartoztam a Tömő utcai Béke Királynéja lelkészséghez, a Szent Rókus plébániához a Blaha Lujza térnél, és a Krisztus Király Plébániához a Mikszáth térnél. Mindig aktívan részt vettem a hittanokon, és a közösségi életben. 15-16 éves voltam, amikor fontossá vált számomra, hogy szűkebb értelemben vett kisközösséghez tartozzam.

Házasságunk kezdetétől fogva volt közösségünk. Fiatal házasként Gyökössy Bandi bácsi (református lelkész, író és pszichológus) előadásait hallgattuk barátainkkal önismeretről, kapcsolatainkról, - ezek rólunk szóltak, nekünk szóltak. Utána "nem szabályosan" kiscsoportoztunk: a beszélgetős estékbe a "jó-így-együtt-lenni"-ség is bőven belefért. Fiaink iskolakezdésekor az addigi nomád misehallgatás helyett kikötöttünk az Egyetemi templomban, ahol a hittan és elsőáldozás mellett mi szülők is közösségre leltünk. A kórus, a szülők, az atyák és a szeminárium kispapjai között alakuló barátság volt az összetartozásunk, a plébániai közösség alapja, amelyhez évekig tartoztunk, amíg lehetett.

2000 táján belegabalyodtam a Hálóba, és ettől kezdve itt is keresem a saját utamat, ami összefonódik a Háló, sok másik ember és a közösségek útjaival. Közös utunk közepén úgy éreztem, hogy a Hálónak a kisközösségekről való gondolkodásra van a legnagyobb szüksége. Így hát ebbe vágtam (vágtunk) bele. 

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2018.01.22. 18:00 Szántai

24 óra mítikus magyar történelem Nimródtól napjainkig 
Szántai Lajos műveltségkutató előadás-sorozatának záróköve
 
MÁRIA ORSZÁGA A SZENT KORONA OLTALMÁBAN A KÁRPÁT-HAZA EGYSÉGÉNEK ÉS MEGMARADÁSÁNAK KÉT PILLÉRE

Helyfoglalás ITT!

 

2018.01.24. 17:30 Dúdoló

Dúdoló Navratil Andreával

Népdaléneklés Navratil Andrea népdalénekessel szerdánként.

Jelentkezés ITT!

Ezer Ft részvételi hozzájárulást adomány formájában szívesen elfogadunk.

Mindenkit várunk, aki szeret énekelni!

 

2018.01.27. 19:00 Az Albinoni Kamarazenekar barokk estje

Az Albinoni Kamarazenekar tagjai a barokk korába kalauzolnak el bennünket.
A műsor után kötetlen beszélgetésre várjuk Önöket, amit Zsigmond Balassa karmester vezet.

A nagy érdeklődés miatt előzetes jelentkezést kérünk.

 

2018.01.28. 17:00-19:00 Társastánc tanítás

Jelentkezés ITT!

 

2018.02.06. 18:00 Kolta Galéria

Thuróczy Bálint fotóművész kiállítása febr. 6.-ig hétköznap 14 és 18  óra között tekinthető meg.

Kolta Galéria korábbi kiállitásai >>

Facebook esemény >>

Képek a kiállításmegnyítóról

 

2018.02.13. 19:00 Háló Jazz Klub

Az esemény helyszíne: Loyola Café, 1085 Budapest, Horánszky utca 20.

A Háló Jazz Klub 88. koncertje

Jó hangulat igényes környezetben
Zene, beszélgetés, színvonalas kiszolgálás
Sorozatszerkesztő: Deseő Csaba
Háló Jazz Klub minden hónap második keddjén

h20 terkep kicsi

 

2018.02.14. 18:30 Részigazság Klub

A Háló és a 72 Tanítvány mozgalom közös rendezvénye

A korábbi estek megtekinthetők a 72 Tanítvány Mozgalom youtube csatornáján >>