Találkozás, kapcsolat, közösség

A Háló Közösségi Műhelye (ebben a cikkben KM ezt jelentse) 2007 tavaszán alakult. Koncz András hívta meg az embereket az együttműködésre: ismerjük meg, és próbáljuk segíteni a Kárpát-medence keresztény kisközösségeit.

Sok-sok közös beszélgetés következett, és az első év végére sikerült megfogalmaznunk, mi az a kisközösség, amelyről beszélünk, amit keresünk. Erről egy leporelló formájú kiadványunk született, amire ma is hivatkozunk, ha meg kell határoznunk, hogy szerintünk mi a keresztény kisközösség.

Aztán kerestük a formákat ahhoz, hogy mivel tudunk a kisközösségek segítségére lenni. Az évek során igen sok próbálkozásunk volt:

 • Újra és újra nekifutottunk, hogy meghatározzuk magunkat a Hálóban, az Egyházban, a közösségek között.

 • Vendégeket hívtunk, akiknek valamilyenfajta közösségépítésben szerepük volt, és beszélgettünk velük a munkájukról.

 • Önképzőkört szerveztünk, a szakirodalmat segítségül hívva, hogy növeljük kisközösségek életéről való tudásunkat. A Barnabás csoport kisközösség tárgyú képzést tartott nekünk.

 • Szociológusok segítségével kisközösségi felméréseket készítettünk Dél-Budán és a csopaki Háló-táborban: kerestük, hogy valójában milyenek a kisközösségek, hogyan élnek, milyen lényegi kérdéseik vannak.

 • Saját honlapot hoztunk létre (kiskozosseg.hu), amelyen strukturáltan szedtük össze a munkánk során talált vagy született tudást. Ez a honlap azóta beépült a halo.hu-ba.

 • Egyes projektjeinkbe bevontunk más lelkes hálósokat is. Így születtek meg a kisközösségi konferenciák és az intenzív munkával töltött KM-hétvégék.

 • Több helyen (Debrecen, Muzslya, Sajópálfala, Hatfa, Csíksomlyó) tartottunk egész hétvégés képzést kisközösség, kisközösség-alakítás témában.

 • Létrehoztunk egy később önálló bloggá alakuló alhonlapot (vasarnapievangelium.wordpress.com), amelyben a mindenkori vasárnapi evangéliumhoz kínáltunk kisközösségeknek kérdéseket, feldolgozási módokat, módszertant. Ez a vasev nevű „szolgáltatás” tíz évig működött folyamatosan.

 • Az első közösségeket segítő kiadványunk egy kártyajáték volt Hangoló címmel. Öröm volt szerkeszteni, összeállítani, és öröm látni, hogy már a sokadik nyomda tanulja meg elkészítését. Ez a pakli sok kisközösségi alkalmat segít elindítani szerte a Kárpát-medencében.

 • Módszertani kiadványokat szerkesztettünk. Mindegyiknek az volt a lényege, hogy egyes témákhoz kisközösségi összejövetel vázlatokat kináltunk, hátha segítünk ezzel a kiscsoportoknak. Volt, amelyiket egy közelgő tábor témája ihlette, volt, amit egy már megvalósult képzés. Kiadványaink címe: Felütés, Saru nélkül, Evező, Anima, Kint és Bent.

 • Szerveztünk Háló-találkozókat (pl. az Éviránytű kapcsán hálaadó, évtervező alkalmat), aktívan kapcsolódtunk mások által szervezett találkozókba. 2013-ban az egri Lelkipásztori Napokon kaptunk szerepet és a 2014-es sátoraljaújhelyi Háló-tábort (A Hegy) is a KM szervezte, irányította.

 • Szervezőként és témaadóként voltunk benne a budapesti hálós reggeliben.

 • Nagyon sok ötletünk volt, amelyek nem jutottak el a megvalósításhoz: kisközösségek bölcsője (hogyan hozzuk össze a közösségre vágyó embereket), közösségi ambulancia (segítsünk, ha egy közösség bajban van), Felütés előtt (mi történik addig, amíg létrejön egy kisközösség), provokatív témák (beszélgessünk-e arról, ami korábban tabuvá vált?).

KMv2A lényeg talán nem is az, hogy mit tettünk ez alatt az idő alatt, hanem hogy rendszeresen együtt voltunk, és műhelyünk az évek során maga is kisközösséggé növekedett. Koncz András, Bittsánszky Lotti, Gaga Zsuzsa, Juhász Bálint, Juhászné Bucsek Mária, Kolcza Judit és Bayer Robi alapítók voltunk. Jöttek és távoztak néhányan, és 2020. október elején a Juhász házaspár mellett Agócs Juli, Lotti és Robi utolsóként ismertük fel, hogy a KM korszaka számunkra befejeződött, új kanyarok állnak az életünk előtt. Persze, gyászfolyamattal jár ez a felismerés, hiszen igen gazdag időszakot zárunk be, tele munkával és lejárt határidőkkel, kapcsolódásokkal, sikerélménnyel és kudarcokkal, utazásokkal és elfáradással. Hiszem, hisszük, hogy Istentől kapott szolgálat és öröm volt ez az együttlét.

Egy idő után magunk is a kisközösségek számára javasolt szabályaink szerint, egymásra figyelve működtünk. A munkát legtöbbször személyes megosztásokkal kezdtük. Általában a Háló helyiségében dolgoztunk, olykor valamelyikünk lakásán, vagy éppen egy kocsmában. Önképzéseink, konzultációs napjaink, közös ötleteléseink személyes fejlődésünkre is hatással voltak.

Az utolsó alkotás, amit hozzáadunk a Háló könyveihez és a kisközösségek életéhez, a Kint és Bent című kiadványunk. Az Egyházban is, a Hálóban is gyakran felmerülő témát, a teremtésvédelmet kívánja közel hozni a kisközösségek életéhez. A könyv most jött ki a nyomdából, és bízunk benne, hogy Isten Országa épül általa.

Ami ezután velünk történik, az másképp a mi dolgunk: hogyan ápoljuk ezt a kapcsolatot, amely egyben tartott éveken át, hogyan tartjuk meg kisközösségi létünket úgy, hogy nincs mögöttünk a Műhely, a közös tennivaló.

Köszönjük a Hálónak, hogy inspirált, védett és teret adott. Vigyázzatok egymásra továbbra is.

Szeretettel:

Budapest, 2020. október 13.

Bayer Robi és a volt KM tagjai

 

Hangolo  felutes 1  evezo 1  saru nelkul 1  anima 1 

kint es bent 1

 ***

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók