Találkozás, kapcsolat, közösség

Április 17-19. között csodaszép erdélyi környezetben, a Csíksomlyói Szűzanya lábánál került megrendezésre a II. Kárpát-medencei ifjúsági Háló találkozó. A rendezvényen 17-30 év közötti fiatalok vettek részt az egész Kárpát-medencéből, hogy együtt válaszolják meg azt a kérdést, mi a hivatásuk, hol a helyük a világban, van-e szerepük fiatalként az egyházban.

Erdélyi barátaink Márton Áron püspök szavait választották a találkozó mottójául: „Erőnk a lelkesedés. És ez mindenható.” Bizony, fontos, hogy mi, fiatalok lelkesek legyünk, hogy feladatainkat, hivatásunkat teljes odaadással, pozitív hozzáállással és Istenbe vetett hittel végezzük.
Mikor a hosszú és fárasztó út után végre megérkeztünk Székely-ország szívébe, nem sok kedvünk volt hivatásról, munkáról, feladatokról beszélni. Szerencsére a házigazdák számítottak ezzel, így a meleg vacsora és a közös nyitószentmise után már csak kulturális programmal kedveskedtek nekünk. Az Osonó Színházműhely mutatta be Részletek a bolyongás meséiből című nem mindennapi előadását korunk elvárásairól és sztereotípiáiról, a mai ember megfelelni-akarásáról, kudarcairól, félelmeiről.
Másnap frissen ébredtünk. A találkozó témájának megközelítésében segítségünkre volt Orosz István, a Háló ifjúsági lelkésze és Sajgó Balázs atya, aki előadásában arra hívta fel a figyelmünket, milyen fontos, hogy az ember feladatai teljesítésében, emberi kapcsolataiban nagyvonalú legyen: „A nagyvonalú ember megsejtet valamit Isten életéből, üthetne, de nem üt, megalázhatna, de nem aláz meg. Ez egyben a szelíd ember képe is…” Az előadásban hallottakat 8-10 fős csoportokban boncolgattuk tovább, miközben megtudtuk, ki mit tart hivatásának, hol tart éppen a hivatása felé vezető úton, és melyek azok az akadályok, amik gátolják a továbbhaladásban vagy a jó döntés meghozásában.
A délután a műhelyfoglalkozások jegyében telt, ki-ki a neki megfelelő témájú interaktív foglalkozáson vett részt. Választani lehetett az Anyaság, Életművészet, Hivatás, Gyógyítás és egyéb foglalkozások között, én végül az Anyaság című előadás mellett döntöttem, bár szívesen meghallgattam volna a többit is. Milyen a mai nő-modell? Összeegyeztethető a karrier a családdal egy nő életében? Lehet- és kell-e készülni az anya-szerepre már tizenévesen? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket fogalmaztunk meg és egymás véleményét meghallgatva próbáltuk megválaszolni, miért fontos, hogy egy keresztény nő az anya-szerepet is magától értetődő, minden áldozatvállalást megérő, örömet és kiteljesedést nyújtó hivatásának tekintse. A műhelymunkákról szóló rövid beszámoló után kicsit szétnéztünk a környéken. A szervezők által papírra vetett kérdések alapján igyekeztünk új ismereteket szerezni a Csíksomlyói Kegytemplomról, a könnyező Mária-szoborról és a Barátok feredőjének (=fürdőjének) nevezett Zarándokkertről, melyet nemrég önkéntesek összefogásával újítottak fel a néhai borvízforrás területén.
Este a Köpice Néptánccsoport és Tófalvi Misi ízes székely akcentusú mesemondó szórakoztatott bennünket, majd „fiatalos lendülettel és lelkesedéssel” vetettük bele magunkat az éjjelig tartó szórakozásba.
Vasárnap a hosszúra nyúlt éjszaka után nehezen ébredtünk, de a testi (=reggeli) és lelki táplálék (közös reggeli ima) hamar lelket rázott belénk. Sebestyén Ottó, jezsuita lelkész hozzáértő útmutatásai segítségével visszatekintettünk az elmúlt hétvégére és morzsaként szedegetve raktuk össze azokat az élményeket és emlékeket, melyek a legmélyebb benyomást tették ránk a 3 nap alatt. A találkozó méltó lezárása a közös szentmise volt, melyet Ft. Tamás József püspök atya szolgáltatott ki számunkra. A misét az Árvácska együttes tette szebbé dalaival és azok sokatmondó szövegével.
Jövőre ismét találkozunk, valahol, a Kárpát-medence egy másik szegletében. Addig is helyt kell állnunk keresztényként, magyarként, fiatalként azon a helyen, abban a környezetben és hivatásban, amit az Atya ránk bízott. 


Klenovics Kriszti

 

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2019.10.21. 18:00 Angol nyelvű magyar népdalkurzus

Hungarian Folk Singing Class held in English

 

2019.10.22. 18:00 Lélek-jelenlét

Irodalomterápiás beszélgetések párkeresőknek
Egy érdekes és különleges kalandhoz hívunk érdeklődőket, párkapcsolatra vágyókat

A foglalkozások időpontja: október 22., november 26, december 17.
18:00-20:00
Belépő: 500 Ft
Jelentkezés: Eigner Judit
(Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 06/20-828-0879)

Részletek a Facebookon >>

 

2019.10.25. Kolta Galéria

A Selyemút tükrében
(Dél-kínai utazások - Csianghszi, Fucsian)
című fotókiállítás

A Kolta Galéria korábbi kiállitásai >>

A kiállítás 2019. október 25.-ig hétköznap 14 és 18 óra között tekinthető meg.

 

2019.10.25. 18:00 Nótaest a Vadkanok Nemzeti Dalárdával

Az est elején rövid beszélgetés az '56-os forradalomról. Szívesen veszünk családi és személyes történeteket.

Facebook esemény >>

Regisztráció >>

 

2019.10.28. 19:00 Ferkó Zoltán könyv és filmbemutatója

Kóbor - filmbemutató,
Levelek Zürichből
- könyvbemutató

 

2019.10.31. 10:00-12:00 Kézműves foglalkozás korhatár nélkül

Kéthetente Széplaki Marika és Kómár Katalin vezetésével
Mottó: mindenből lehet valami, ne dobjuk ki a használható dolgokat!
Mindig a szezonnak, illetve kedvünknek megfelelő tárgyakat készítünk.
Belépődíj nincs - helyette alkalmanként adományoddal segítheted a Háló Közösséget.

Részletek és regisztráció lásd Facebook esemény >>

Írás a Mai Belváros 2018.október 18-i számában

 

2019.10.30. 18:00 Ős-kép Szalon

Történelmi, vallástörténeti és irodalmi szalon

 Őfelsége, a Magyar Szent Korona

Csomor Lajos
aranyműves előadása

Csomor Lajos aranyműves 1983-ban engedélyt kapott arra, hogy csoportjával elvégezhesse a Magyar Szent Korona első alapos szakmai vizsgálatát. A vizsgálat eredményeiről és a Szent Korona későbbi művészettörténeti és kormeghatározó vizsgálatáról ezidáig három könyve jelent meg (Magyarország Szent Koronája, 1986, 1987, 1988; Szent István koronája nyomában, 1987; Őfelsége, a Magyar Szent Korona, 1996).

 

2019.11.07. 19:30 Kárpát-medencei fiatalok találkozóhelye (KMFT)

A Budapesten tanuló és dolgozó külhoni fiatalok találkozója
általában a hónap első csütörtökén

 

2019.11.10. 18:00 Radnóti-est

"...lélek vagyok, élni szeretnék".
Radnóti Miklós utolsó hónapjainak krónikája. Kőszegi Ábel munkája, a bori notesz és a költő verseinek felhasználásával fejezi ki tiszteletét a 110 esztendeje született, és 75 éve (november 9-én) elhunyt költő és az ártatlanul elhurcoltak emléke előtt Tóth Péter Lóránt versvándor. Rendezte: Hajvert Ákos.

 

2019.11.15. 19:00 Versek ihletett tolmácsolásban

Molnár Zoltán
újvidéki színművész verses estje

Ady Endre, Juhász Gyula, Jung Károly, Reményik Sándor, Szilágyi Domokos és mások művei hangzanak el
a Szeretnék néha visszajönni még című, rendkívül szuggesztív verses összeállításban

 

Újraindult a Tarsoly

Újraindult a Tarsoly
2019. július 29.-én a tatai Háló-tábor megnyitóján volt az ünnepélyes bemutatója, a táborozók már ekkor a kezükbe vehették és olvashatták a 32 oldalas Tarsolyt. A Kiadványaink menüpontnál is olvasható és letölthető.

A Tarsoly következő száma novemberben jelenik meg.

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók