Találkozás, kapcsolat, közösség

A nagybányai farsangi bál tervezése számunkra főpróba lett és ráhangolódás a szalontai farsangi bálra. A nagybányai farsangunk nagyon családiasra sikeredett, kb. ötven személy jött el, remekül éreztük magunkat. Már akkor elkezdtük összeírni a jelentkezőket a következő partiumi bálra.

Örültünk hálós társaink jelentkezésének, és a közös kisbuszos utazásnak. Szombaton reggel 5-kor elindultunk Nagyszalonta felé. Nagyon korán volt, de mi jó hangulatba utaztunk és be nem állt a szánk. Szatmáron a nagykárolyi társaink a megbeszélt helyen vártak bennünket és együtt utaztunk tovább. Köszönet a kedves sofőrünknek, Vincze Istvánnak (aki lassan csak hálós lesz), hogy idejében megérkeztünk Arany János híres városába. Kicsit kanyargós utakon, kis utcákon, de végül csak megtaláltuk a Magyar Házat.
Örömteli fogadtatásban részesültünk, én magam legjobban a tenkei ikreknek örvendtem, mivel szépen nőnek a lányok. A találkozások szép pillanataiért érdemes a hosszú utakat vállalni, megölelni egymást, megkérdezni önzetlenül, érdekek nélkül: hogy vagy mióta utoljára találkoztunk mi történt veled? és őszintén kapjuk a választ is, nincs hamukázás mögötte. Sok örömet és bánatot megosztunk egymással a találkozók alatt. Bizony többen nehézségekbe ütközünk, szolgálat, család, különböző problémák, de megtaláljuk a közös hangot, bátorítást. Lelket öntünk az elkeseredettekbe szorongatva egymás kezét, megosztva a lelkesedésünket, híreket szolgálunk azokról akik nem tudtak eljönni.
Sokszor érik az embert a programokon kellemes meglepetések, engem most a Makai házaspár lepett meg a Szalontára költözésével. Mindig levelezgettünk, de oly gyorsan teltek az események, hogy csak most értesültem a költözésükről. Tiszta szívből örvendek döntésüknek és sok szerencsét kívánok az áldozatos munkájukhoz.
Egy kávészünettel folytatódott a nap, természetesen nem maradtak el a finomságok, amivel minden alkalommal elkényeztetnek bennünket kedves szalontai házigazdáink. A program kezdetekor Konrád Katalin a partiumi vezetőnk megkért minket, hogy fáradjunk be a terembe. Egy újabb kellemes meglepetés volt számunkra, Török László polgármester úr jelenléte, aki nagyon érdekes példabeszédekkel teli köszöntőt mondott. A másik nagyon különleges vendég Bajtai Erzsébet magyarországi nagykövet asszony volt. Csodálatos volt ezt a napot vele tölteni. Elragadó a kedvessége, közvetlensége, érdeklődése és látni lehetett rajta, hogy ő is nagyon jól érezte magát körünkben. Mindenkivel kedves volt, bárki beszélgethetett vele. Köszönjük Katiéknak és a nagykövetasszonynak, hogy megismerhettük és szeretnénk vele a további kapcsolatot tartani, megadta a címét is, reméljük Nagybányán viszont látjuk még rendezvényeinken. Rajtunk nem múlik, élni fogunk a lehetőséggel.
A házigazdák részéről Gyenge Béla atya idézettel köszöntötte a vendégeket.
Mindeközben számos gyermek érkezett nevelőikkel a helybeli Szent Ferenc Alapítványtól, akik nagyon szép műsorral örvendeztettek meg bennünket. Kicsik és nagyok egyaránt lelkesen szavaltak, énekeltek és ropták hozzá a táncot. Köszönet érte és elismerés a nevelőknek.
Egy rövid szünet erejéig alkalmunk nyílt beszélgetni, kicsit teázni és kávézni. Ezt követte Benedek Árpád, a nagyváradi Csillagocska gyermek és ifjúsági táncegyüttes vezetőjének előadása a farsangi népszokásokról. Sok érdekes dolgot tudtunk meg az előadásból, például a kisfarsangról, ami november 11-től Katalin-napig tart, melynek legfontosabb mozzanata a jegykendők cseréje, majd a vízkereszti farsang idején ezek a fiatalok összeházasodnak. Jó volt feleleveníteni a népszokásainkat, a jeles napokat.
Az előtérben és a folyóson toporogtak a táncosok és a zenészek, a Csillagocska Táncegyüttes apraja nagyja, akik eljátszották a Farsangtemetést nagy sivalkodások közepette, fergeteges tánccal. Mi a résztvevők is készítettünk néhány előadást a farsangi szokásainkról. Sajnos, kimondottan nagybányai szokásokról nem tudunk, ezért egy kis verses, hagyományőrző műsort állítottunk össze, megkoronázva egy szép Mécs Károly verssel. Bár mindenki papírról olvasott, nagy volt az izgalom, remegő térdek, mély lélegzet vételek, minden jól sikerült. A nagykárolyi kétszemélyes csapat nagyon szép verses, jelmezes jelenetet mutatott be. A házigazdáink sem maradtak adósok, mulatságos farsangi maskarás lakodalmast adtak elő.
Finom ebéd következett, a koccintás sem maradhatott el, farsangi fánk és kalács kíséretében.
Ebéd után a jelmezek bemutatása következett. Először a gyermekek mutatkoztak be, majd a fiatalok, aztán mi is a korosabbak, énekkel, tánccal és verseléssel. A zsűri asztala előtt megtörténtek a frappáns bemutatkozások. Tombolahúzás következett. Öröm és bosszúság. Sok mindent nyertünk de volt köztünk olyan is aki semmit nem nyert, csak tapasztalatot. A zsűrinek volt ideje kiállítani az okleveleket. Minden jelmez díjban részesült.
Kint már déltől, nagy pelyhekben havazott. Kissé aggódva néztünk ki az ablakon, mert előttünk állt a hosszú út. Egy jót táncoltunk a vidám farsangi táncos esten, igyekeztünk minden bolhát ott kirázni, nem haza hozni magunkkal Nagybányára.
Még szeretném meg említeni, hogy Nagybányáról Gyulára átköltözött kedves ismerőseink is megtiszteltek, velünk töltöttek egy pár órát a farsangi vigadalomban. Reméljük, hogy kedvet kaptak hozzá és júniusba is eljönnek a szalontai Háló-találkozóra, aztán pedig hálózgatnak majd velünk.
Fájó szívvel búcsúzkodtunk este 18 órakor, nem mertünk tovább maradni, végig hóesés közepette utaztunk Nagybányáig. Jó hangulatban, viccelődve, nevetve, beszélgetve telt el az idő. Azt állapítottuk meg, hogy annak ellenére, hogy olyan korán keltünk senki nem volt fáradt és végig élveztük a bál minden percét.
Nagyon szép, tartalmas együttlét volt. Köszönet érte a szervezőknek és a házigazdáknak. Szalontának megvan a varázsa, mindig jó újra meg újra visszamenni. Isten áldja fáradhatatlan csapatukat, hogy még sok szép rendezvényen vehessünk részt.

Fenyák Ágota

Kárpát-medencei programjaink

Kattints a térképre!


Tarsoly 2020. június

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

Kedves látogatóink!
Három hónap kényszerű zárva tartás után 2020. június 15-tól megnyitjuk a Kolta Galériát, és Háló S4 termeiben újraindítjuk a programjainkat, a mindenkori előírásoknak megfelelően.

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2020.07.14. 17:00 Társasjátékest

Részletek facebookon >>

 

2020.07.23. 19:00 Táncház

Részletek a facebookon >>

 

2020.08.19. Kolta Galéria - folytatjuk

Kása Béla
Körmük alatt a nóta
című fotókiállítása

A Kolta Galéria korábbi kiállitásai >>

A kiállítás 2020. augusztus 19.-ig hétköznap 14 és 18 óra között tekinthető meg.

 

Karantének

Rendhagyó Dudoló Navratil Andreával

Szentiván napján

12. rész >>

A nemzeti összetartozás évében, a trianoni békediktátum előestéjén

11. rész >>

Pünkösd hetében

10. rész >>

A méhek és a beporzó rovarok világnapján

9. rész >>

Szervác napján

8. rész >>

A Jászkun Redemptio, azaz a jászok és kunok szülőföld- és szabadságszeretetének emléknapján

7. rész >>

A tánc világnapján
4 falu, 4 dallam, 1 téma:
a szőlő

6. rész >>

Szent György napja előtt egy nappal
5 moldvai népdalt tanulunk

5. rész >>

Fehérhét

4. rész >>

Virágvasárnap és Nagyhét

1. rész >>

2. rész >>

3. rész >>

A Képmás magazin beszélgetése Navratil Ansreával>>

 

2020.05.19. 19:00 Háló Jazz Klub otthon

Eddigi klubestjeink >>

11 és fél év és a 109. klubest után egy időre kényszerűségből megállunk, és emlékezni fogunk. Közreadunk eddig soha nem publikált felvételeket a Háló Jazz Klub hőskorából, a kezdetektől, a magyar jazzélet élvonalbeli művészeivel! Élőben, otthon, de mégis együtt, egyszerre nézhetjük a teljes koncerteket!

2020. április 21-én
a 2008. november 11-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

2020. április 28-án
a 2008. december 9-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

2020. május 5-én
a 2009. január 13-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

 2020. május 12-én
a 2009. február 10-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

 2020. május 19-én
a 2011. október 11-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

 

Újraindult a Tarsoly!

2019. július 29-én, a tatai Háló-tábor megnyitóján volt a megújult első szám bemutatója.

A Tarsoly 2020-ban 3 alkalommal jelenik meg: februárban, júniusban és októberben.

A Tarsoly legújabb és néhány régebbi száma a Kiadványok menüpontnál is olvasható és letölthető.

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók