Találkozás, kapcsolat, közösség

Az első Háló portya 2004. július 17-én volt a Minorita templomban, amikor bemutatták Nagybányán a Hálót. Most 2009. szeptember 19-én volt az ötödik nagybányai Háló találkozó, amelynek helyszíne a Szent József templom volt. Az eltelt időszakban sokat alakultunk, fejlődtünk. Mind többen érdeklődnek és jönnek el a találkozókra.

A találkozó alapgondolata Roger testvér szavait idézi: ?Az emberi kapcsolatok keresztények számára testvéri közösséget jelentenek?.
Uglár Sándor, a nagybányai Háló bogozója, köszöntötte a résztvevőket akik Budapest-, Szeged-, Arad-, Nagyszalonta-, Tenke-, Nagyvárad-, Gencs-, Nagykároly-, Lázári-, Szatmárnémeti-, Avasújváros-, Kapnikbánya-, Felsőbányáról, s valamint Nagybányáról érkeztek. Több mint 120 személy vett részt a találkozón. Többen most első alkalommal. Sok ifjú és gyermek volt jelen.
Magász Jenő plébános, a házigazda, röviden ismertette a templom felépítésének szükségét, ahol a hívek több nemzetiségűek.
Konrád Katalin, a partiumi Háló régióvezetője Nagyváradról, lelkesítő szavakkal jellemzi a Háló fontos feladatát. Az egymásra figyelésről valamint arról beszélt, hogy Isten kezében ?kincsek? vagyunk, hogy egymást megismerjük és szeressük, hogy összetartozunk.
Gyenge Béla esperes-plébános Nagyszalontáról ?Ifjúság, család, közösség összefogása? címmel tartott tartalmas előadást. Ez kereszténységünk és magyarságunk három alappillére, ez tart össze minket, ez éltet, ez lelkesít és formál. Közösségben meg tudom ajándékozni embertársamat gondolataimmal, tapasztalataimmal, élményeimmel. A család fontosságáról, mint alap sejtről; az ifjúságról, mint a nemzet zálogáról beszélt és kifejtette, mennyire fontos, hogy hitben és hazaszeretet szellemében neveljük az ifjúságot. Arra biztatott, fogjunk össze, fogadjuk el Jézus tanítását. Miért kell széthúzni? Ez gyengít minket. Fontos a Szent Istváni hit megőrzése. Erősebben, hívebben kell imádkozni, nem protestálni. A növekvő erőszakkal szemben védjük az időseket, gyermekeket. Aki az ártatlant bántja Istent bántja. II. János Pál pápa mondta ?az újságíró igazat írjon!? Az előadó beszélt a konfliktusokról is. A konfliktus kezelése erősíti a kapcsolatot, de jelentheti annak végét is. Fontos az önismeret. Az ifjúság éhezi a példamutatást. Az elhangzottak alapján kiscsoportos megbeszélés volt 12 csoportban.
Magász Jenő atya Pió atya életéről tartott előadást délután.
Ezt közös éneklés követte Moldován Blankával, Kruk Zoltán gitáros kíséretében.
Az egynapos Háló találkozó mellett a résztvevők bepillantást nyerhettek abba, mit jelent az egy hetes ?Kárpát-medencei Háló tábor?, ami idén Sátoraljaújhelyen zajlott több, mint 350 résztvevővel, mindez Fenyák Ágota nagybányai bogozó közvetítésében.
?Mit jelent a Háló az életemben?? címmel hangzott el tanúságtétel Konrád Katalin részéről.
A kulturális program párhuzamosan zajlott két különböző helyszínen. A Szent József templom amatőr színjátszó csoportja mutatott be színdarabot valamint Markó Botond mondott mesét, aki a Duna Televízió ?Mentor-Csillagszeműek? mesemondó verseny fődíját nyerte. Sárga Angéla és Gorga Mária szavaltak, valamint Bán Ernő tréfakkal gazdagította a gyerekprogramot.
Az ünnepélyes záró szentmisére 18 órakor került sor, Gyenge Béla, Magász Jenő és Vass Nimród közös celebrálásával. Megtiszteltek a bányászok; a templom kórusa lélekemelően közreműködött, Fekete István, kántor és Péter Bernadett karnagy vezetésével.
Szép és tartalmas nap volt, jó volt ismerkedni, újra találkozni, egymást bátorítani.

 

Erőss Endre, a Szt. Bonaventura F.V.R. Minisztere

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2019.10.21. 18:00 Angol nyelvű magyar népdalkurzus

Hungarian Folk Singing Class held in English

 

2019.10.22. 18:00 Lélek-jelenlét

Irodalomterápiás beszélgetések párkeresőknek
Egy érdekes és különleges kalandhoz hívunk érdeklődőket, párkapcsolatra vágyókat

A foglalkozások időpontja: október 22., november 26, december 17.
18:00-20:00
Belépő: 500 Ft
Jelentkezés: Eigner Judit
(Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 06/20-828-0879)

Részletek a Facebookon >>

 

2019.10.25. Kolta Galéria

A Selyemút tükrében
(Dél-kínai utazások - Csianghszi, Fucsian)
című fotókiállítás

A Kolta Galéria korábbi kiállitásai >>

A kiállítás 2019. október 25.-ig hétköznap 14 és 18 óra között tekinthető meg.

 

2019.10.25. 18:00 Nótaest a Vadkanok Nemzeti Dalárdával

Az est elején rövid beszélgetés az '56-os forradalomról. Szívesen veszünk családi és személyes történeteket.

Facebook esemény >>

Regisztráció >>

 

2019.10.28. 19:00 Ferkó Zoltán könyv és filmbemutatója

Kóbor - filmbemutató,
Levelek Zürichből
- könyvbemutató

 

2019.10.31. 10:00-12:00 Kézműves foglalkozás korhatár nélkül

Kéthetente Széplaki Marika és Kómár Katalin vezetésével
Mottó: mindenből lehet valami, ne dobjuk ki a használható dolgokat!
Mindig a szezonnak, illetve kedvünknek megfelelő tárgyakat készítünk.
Belépődíj nincs - helyette alkalmanként adományoddal segítheted a Háló Közösséget.

Részletek és regisztráció lásd Facebook esemény >>

Írás a Mai Belváros 2018.október 18-i számában

 

2019.10.30. 18:00 Ős-kép Szalon

Történelmi, vallástörténeti és irodalmi szalon

 Őfelsége, a Magyar Szent Korona

Csomor Lajos
aranyműves előadása

Csomor Lajos aranyműves 1983-ban engedélyt kapott arra, hogy csoportjával elvégezhesse a Magyar Szent Korona első alapos szakmai vizsgálatát. A vizsgálat eredményeiről és a Szent Korona későbbi művészettörténeti és kormeghatározó vizsgálatáról ezidáig három könyve jelent meg (Magyarország Szent Koronája, 1986, 1987, 1988; Szent István koronája nyomában, 1987; Őfelsége, a Magyar Szent Korona, 1996).

 

2019.11.07. 19:30 Kárpát-medencei fiatalok találkozóhelye (KMFT)

A Budapesten tanuló és dolgozó külhoni fiatalok találkozója
általában a hónap első csütörtökén

 

2019.11.10. 18:00 Radnóti-est

"...lélek vagyok, élni szeretnék".
Radnóti Miklós utolsó hónapjainak krónikája. Kőszegi Ábel munkája, a bori notesz és a költő verseinek felhasználásával fejezi ki tiszteletét a 110 esztendeje született, és 75 éve (november 9-én) elhunyt költő és az ártatlanul elhurcoltak emléke előtt Tóth Péter Lóránt versvándor. Rendezte: Hajvert Ákos.

 

2019.11.15. 19:00 Versek ihletett tolmácsolásban

Molnár Zoltán
újvidéki színművész verses estje

Ady Endre, Juhász Gyula, Jung Károly, Reményik Sándor, Szilágyi Domokos és mások művei hangzanak el
a Szeretnék néha visszajönni még című, rendkívül szuggesztív verses összeállításban

 

Újraindult a Tarsoly

Újraindult a Tarsoly
2019. július 29.-én a tatai Háló-tábor megnyitóján volt az ünnepélyes bemutatója, a táborozók már ekkor a kezükbe vehették és olvashatták a 32 oldalas Tarsolyt. A Kiadványaink menüpontnál is olvasható és letölthető.

A Tarsoly következő száma novemberben jelenik meg.

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók