Találkozás, kapcsolat, közösség

Az első Háló portya 2004. július 17-én volt a Minorita templomban, amikor bemutatták Nagybányán a Hálót. Most 2009. szeptember 19-én volt az ötödik nagybányai Háló találkozó, amelynek helyszíne a Szent József templom volt. Az eltelt időszakban sokat alakultunk, fejlődtünk. Mind többen érdeklődnek és jönnek el a találkozókra.

A találkozó alapgondolata Roger testvér szavait idézi: ?Az emberi kapcsolatok keresztények számára testvéri közösséget jelentenek?.
Uglár Sándor, a nagybányai Háló bogozója, köszöntötte a résztvevőket akik Budapest-, Szeged-, Arad-, Nagyszalonta-, Tenke-, Nagyvárad-, Gencs-, Nagykároly-, Lázári-, Szatmárnémeti-, Avasújváros-, Kapnikbánya-, Felsőbányáról, s valamint Nagybányáról érkeztek. Több mint 120 személy vett részt a találkozón. Többen most első alkalommal. Sok ifjú és gyermek volt jelen.
Magász Jenő plébános, a házigazda, röviden ismertette a templom felépítésének szükségét, ahol a hívek több nemzetiségűek.
Konrád Katalin, a partiumi Háló régióvezetője Nagyváradról, lelkesítő szavakkal jellemzi a Háló fontos feladatát. Az egymásra figyelésről valamint arról beszélt, hogy Isten kezében ?kincsek? vagyunk, hogy egymást megismerjük és szeressük, hogy összetartozunk.
Gyenge Béla esperes-plébános Nagyszalontáról ?Ifjúság, család, közösség összefogása? címmel tartott tartalmas előadást. Ez kereszténységünk és magyarságunk három alappillére, ez tart össze minket, ez éltet, ez lelkesít és formál. Közösségben meg tudom ajándékozni embertársamat gondolataimmal, tapasztalataimmal, élményeimmel. A család fontosságáról, mint alap sejtről; az ifjúságról, mint a nemzet zálogáról beszélt és kifejtette, mennyire fontos, hogy hitben és hazaszeretet szellemében neveljük az ifjúságot. Arra biztatott, fogjunk össze, fogadjuk el Jézus tanítását. Miért kell széthúzni? Ez gyengít minket. Fontos a Szent Istváni hit megőrzése. Erősebben, hívebben kell imádkozni, nem protestálni. A növekvő erőszakkal szemben védjük az időseket, gyermekeket. Aki az ártatlant bántja Istent bántja. II. János Pál pápa mondta ?az újságíró igazat írjon!? Az előadó beszélt a konfliktusokról is. A konfliktus kezelése erősíti a kapcsolatot, de jelentheti annak végét is. Fontos az önismeret. Az ifjúság éhezi a példamutatást. Az elhangzottak alapján kiscsoportos megbeszélés volt 12 csoportban.
Magász Jenő atya Pió atya életéről tartott előadást délután.
Ezt közös éneklés követte Moldován Blankával, Kruk Zoltán gitáros kíséretében.
Az egynapos Háló találkozó mellett a résztvevők bepillantást nyerhettek abba, mit jelent az egy hetes ?Kárpát-medencei Háló tábor?, ami idén Sátoraljaújhelyen zajlott több, mint 350 résztvevővel, mindez Fenyák Ágota nagybányai bogozó közvetítésében.
?Mit jelent a Háló az életemben?? címmel hangzott el tanúságtétel Konrád Katalin részéről.
A kulturális program párhuzamosan zajlott két különböző helyszínen. A Szent József templom amatőr színjátszó csoportja mutatott be színdarabot valamint Markó Botond mondott mesét, aki a Duna Televízió ?Mentor-Csillagszeműek? mesemondó verseny fődíját nyerte. Sárga Angéla és Gorga Mária szavaltak, valamint Bán Ernő tréfakkal gazdagította a gyerekprogramot.
Az ünnepélyes záró szentmisére 18 órakor került sor, Gyenge Béla, Magász Jenő és Vass Nimród közös celebrálásával. Megtiszteltek a bányászok; a templom kórusa lélekemelően közreműködött, Fekete István, kántor és Péter Bernadett karnagy vezetésével.
Szép és tartalmas nap volt, jó volt ismerkedni, újra találkozni, egymást bátorítani.

 

Erőss Endre, a Szt. Bonaventura F.V.R. Minisztere

Kárpát-medencei programjaink

Kattints a térképre!

190826 tata halo tabor

A XVIII. Háló-tábor meghívója

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

Kérjük, támogassa az európai kezdeményezést!

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

Nyári szünet az S4-ben

Augusztus végégig szünetelnek az S4 nyilvános rendezvényei.
Szeptemberben folytatódnak a megszokott állandó programjaink: Háló Jazz Klub, Kolta Galéria, Részigazság Klub, Dudoló, Kertész Nótakör, Kézműves Kör, HTFT, az  Albinoni Kamarazenekar koncertjei és bizonyára lesznek újak is. Szeptember, akárcsak tavaly, idén is lesznek Ars Sacra Fesztivál programjaink.

A szezonzáró 102. Háló Jazz Klubról írás jelent meg a magyarjazz.hu portálon.

A Kézműves Kör tagjai nyáron is találkoznak, a fotó a Pesti Vigadó tetőteraszán készült, együtt mentek kiállítást megtekinteni.

 

2019.09.05. 19:30 Határon túli fiatalok találkozóhelye (HTFT)

A Budapesten tanuló és dolgozó külhoni fiatalok találkozója
általában a hónap első csütörtökén

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók