Találkozás, kapcsolat, közösség

Ebben a rohanó világban nincs időnk egymásra, nincs időnk elmélyíteni a hitet, nem érezzük az ünnepek, szokások, szertartások igazi értékét. Pedig tudnunk kell, hogy az ember több annál, hogy csak jóllakjék egy ünnep alkalmával, az emberben űr tátong, hiány, lelki nyugtalanság. Mindenkinek meg kell tanulni hinni abban, hogy rajtunk keresztül, a mi tetteinken keresztül is képes felragyogni az Isten. Az öröm forrásainak keresésében vagyunk s talán tudnunk kellene, hogy a valódi öröm a tiszta szívű ember lelkében van.
 

„Ott kell keresni az örömet, ahol azt megtalálhatod: a kötelességnek egyenes útján, a keresztény életnek magasba vivő ösvényein, a hitnek friss hegyi levegőjén, a szeretetnek napsütéses meleg rónáin, a komoly munkának egészséges légkörében.” – mondja Keppler. A partiumi regionális Háló Találkozó ilyen helynek bizonyult, itt mindezt egy helyen megtalálhattuk.
Konrád Katalin, a partiumi régiófelelőse, és lelkes csapata fogadta a különböző vidékekről érkező csoportokat: Budapest, Temesvár, Arad, Tenke, Nagyszalonta, Szentjobb, Bélfenyér, Nagyvárad, Nagykároly, Szatmárnémeti, Nagybánya, Felsőbánya, Máramarossziget és Partium más helységei.
Az esti bűnbánati liturgia amit Szilágyi László vezetett nagyon jó alkalom volt a lelkiismeret-vizsgálatra. A gyertyák fényénél és a felcsendülő énekek kíséretében mindenki elgondolkodhatott élete „pálfordulóján”. A jól megértett és átérzett igazságok eleven erővé válnak lelkünkben és segítenek a jellemalkotásban, ezért nekünk kell Isten útján járni s nem Istennek kell folyamatosan kéréseinket teljesíteni.
Bogdán István atya „Egyházi és világi hagyományainkról” szóló előadása tudatosította a hallgatókban, hogy a szertartások értelme, szépsége és szentsége éppen az, hogy nemcsak jámbor hangulatokra, vallásos érzelmekre akarják indítani az egyéneket, hanem sokkal mélyebbre akarnak hatni. A kereszténység lényege nem merül ki pompás külsőségekben, és nem szorítkozik magába zárkózott bensőségességre. Közösségépítő jellegük van, segítenek, hogy megértsük és megéljük hitünket. Annyiban jók, amennyiben közelebb visznek Istenhez.
A kiscsoportos beszélgetések során személyes élmények kerültek napvilágra, a hagyományok különböző szinten és formában való megéléséről és átéléséről.
Ezt követte Gyöngyössy Lajos rövid előadása a moldvai magyar testvéreinkről, vagyis a csángókról.
A műhelymunka kitűnő alkalom volt bejárni négy csodás birodalmat „Egyszer volt, hol nem volt...”: az első királyság Istené, a második a szülőké-pedagógusoké, a harmadik a magyar nemzeté és a negyedik a királylányok és királyfiaké volt. Négy csoportvezető segítségével folytattuk a megkezdett meséket. Isten királyságába Németh László atya (Nagyvárad) vezette csoporttársait. A szülők birodalmát Somogyi Mária (Szatmárnémeti) pedagógus tanulmányozta társaival. A magyar nemzet királyságáról Szeibert András és Reinisch Egon (Budapest) mesélt a hallgatóságának. A királylányok és királyfiak meséjét az ifjúság folytatta Jakab Csongor és Dulău Dianna (Nagyvárad) vezetésével.
A találkozó fénypontja a szombat esti szentmise volt, melyen megtisztelt jelenlétével Böcskei László nagyváradi megyéspüspök. Szavai tudatosították bennünk azt, hogy nem mindegy milyen szemmel nézzük a világot „színes vagy csak fekete-fehér lencsén keresztül”. A közös templomi istentisztelet, ima, áhítat mindig több vigasztalással, örömmel jár, mint bármilyen magányos áhítat. Az Istennel való találkozás színhelyén a művészeteket is szolgálatába hívta a Háló, hogy ünneplőben várják a hívő lelkeket, hogy amikor a harangszó hívására a templomba lép, a szépnek és felemelőnek szent lépcsőjén emelkedjen az Úrhoz.
A szentmisét követően a régió bogozói püspöki kihallgatáson vettek részt, ahol ismertették eredményeiket, céljaikat és terveiket.
Az este egy „Ki mit tud?”-dal zárult – ahol minden csoport bemutathatta munkáját, megcsillogtathatta tehetségét. Nagy sikert aratott a szilágysomlyói ifjúsági csoport, amely humoros játékaival életkedvet pumpált a céltalan szórakozásba. Ezt tánc és karaoké követte.
Vasárnap délelőtt az ünnepi szentmisét Németh László atya mutatta be. Beszédében a szeretetről s annak lehetséges változatairól prédikált. Elmondta, hogy nem elég csak Istent szeretnünk, embertársaink felé is ugyanolyan szeretettel kell fordulnunk, különben a kereszt csak gerenda lesz életünkben. A kereszt függőleges ága jelenti ugyanis az Isten és egyén közötti kapcsolatot míg a vízszintes ága az egyén és felebarát közötti viszonyt jelképezi.
A kerületi megbeszélés (egyházmegyénként) szintén a mese motívumára épített s ezáltal kellemes hangulatot teremtett. Az összegzés és búcsúzkodás családias volt, tarsolyunkat jól megtölthettük szeretettel, erővel, hittel és rengeteg kellemes élménnyel.

Laurán Angéla

Kárpát-medencei programjaink

Kattints a térképre!


Tarsoly 2020. június

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

Kedves látogatóink!
Három hónap kényszerű zárva tartás után 2020. június 15-tól megnyitjuk a Kolta Galériát, és Háló S4 termeiben újraindítjuk a programjainkat, a mindenkori előírásoknak megfelelően.

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2020.08.07. 19:00 TÁRSas játék EST

Részletek fb >>

Szervező a
Családokért Mentálhigiénés Közösségfejlesztő Egyesület

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges

Regisztráció >>

 

2020.08.11. 17:00 HOMO LUDENS Társasjátékklub

Részletek facebookon >>

 

2020.08.19. Kolta Galéria - folytatjuk

Kása Béla
Körmük alatt a nóta
című fotókiállítása

A Kolta Galéria korábbi kiállitásai >>

A kiállítás 2020. augusztus 19.-ig hétköznap 14 és 18 óra között tekinthető meg.

 

2020.08.24-28. Nyári élmény napközi

Jelentkezés >>

fb esemény >>

 

2020.09.17. 19:00 A barokk zene szakralitása

Zsigmond Balassa előadása az Albinoni Kamarazenekar közreműködésével

Az előadást kísérő zeneművek:
Antonio Vivaldi: In turbato mare RV 627
J. S. Bach: Seele, deine Specereien – Szoprán ária a Húsvéti oratóriumból
J. S. Bach: Air a III. szvitből
J. D. Heinichen: 127. zsoltár (Nisi Dominus) szólókantáta
J. S. Bach: Erbarme dich – Alt-ária a Máté passióból
G. Fr. Händel: Rejoice greatly, o daughter of Zion (a Messiásból)
Alessandro Marcello: d-moll concerto oboára
A közreműködő énekes szólisták:
Barlay Zsuzsanna, Karsai Ildikó, Nyeste Erzsébet, Nagy Tibor István.
A közreműködő hangszeres szólisták:
Adorján Ferenc – fuvola,
Hadady László – oboa,
Vincze Zsuzsanna – hegedű és Kaposvári Tamás – cselló
Vezényel: Zsigmond Balassa

Részletek a facebookon >>


Zsigmond Balassával készült interjú a Háló lapjának, a Tarsoly-nak 2020.júniusi száma 27. oldalától olvasható.

 

Karantének

Rendhagyó Dudoló Navratil Andreával

Szentiván napján

12. rész >>

A nemzeti összetartozás évében, a trianoni békediktátum előestéjén

11. rész >>

Pünkösd hetében

10. rész >>

A méhek és a beporzó rovarok világnapján

9. rész >>

Szervác napján

8. rész >>

A Jászkun Redemptio, azaz a jászok és kunok szülőföld- és szabadságszeretetének emléknapján

7. rész >>

A tánc világnapján
4 falu, 4 dallam, 1 téma:
a szőlő

6. rész >>

Szent György napja előtt egy nappal
5 moldvai népdalt tanulunk

5. rész >>

Fehérhét

4. rész >>

Virágvasárnap és Nagyhét

1. rész >>

2. rész >>

3. rész >>

A Képmás magazin beszélgetése Navratil Andreával>>


Navratil Andrea írása a Háló lapjának, a Tarsoly-nak 2020.februári száma 4. oldalától olvasható.

 

2020.05.19. 19:00 Háló Jazz Klub otthon

Eddigi klubestjeink >>

11 és fél év és a 109. klubest után egy időre kényszerűségből megállunk, és emlékezni fogunk. Közreadunk eddig soha nem publikált felvételeket a Háló Jazz Klub hőskorából, a kezdetektől, a magyar jazzélet élvonalbeli művészeivel! Élőben, otthon, de mégis együtt, egyszerre nézhetjük a teljes koncerteket!

2020. április 21-én
a 2008. november 11-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

2020. április 28-án
a 2008. december 9-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

2020. május 5-én
a 2009. január 13-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

 2020. május 12-én
a 2009. február 10-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

 2020. május 19-én
a 2011. október 11-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

 

Újraindult a Tarsoly!

2019. július 29-én, a tatai Háló-tábor megnyitóján volt a megújult első szám bemutatója.

A Tarsoly 2020-ban 3 alkalommal jelenik meg: februárban, júniusban és októberben.

A Tarsoly legújabb és néhány régebbi száma a Kiadványok menüpontnál is olvasható és letölthető.

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók