Találkozás, kapcsolat, közösség

A személyes és közösségi együttlétek adják a Háló lényegét. Egy határok nélküli Európában, vigyázza hitedet, magyarságodat és elvezet a Kárpát-medencében élő testvéreidhez, biztonságot ad és erősít. Ez volt a negyedik nagybányai Háló találkozó, amelynek november 8-án, a Szentháromság templom volt a helyszíne, több mint 100 résztvevővel.

Uglár Sándor és Gaga Zsuzsa bemutatják az érkező csoportokat, akik tizenhat településről érkeztek. A találkozón részt vesz nyolc lelkipásztor, köztük református és baptista is.
Gyenge Béla atya a partiumi Háló lelki atyája beszédében, pár szóban kifejti a Háló fő jellemvonásait: gazdagítani egymást, építsük egymásban az összetartozást, erős összefogásra buzdít; erősödni kell hitünkben és magyarságunkban.
Csató Béla atya ?Test és lélek összefüggése, ápolása? címmel, előadása érdekfeszítő, lenyűgöző. Rövid tő mondatokban beszél, hosszasan magyarázva érveit.

Az ókorban az egész embert vizsgálták. Hipokrátész ókori görög orvos híres volt ? ?étked legyen a gyógyszered? ? vallotta ami a mai ember számára nagyon világos. Anzelm Grün, kortárs bencés szerzetes, ?az egészség és betegség mint esély? értekezése érdekfeszítő.
A XIII. században szétvált a teológia és a gyógyítás. A lelkiek elhanyagolása összefügg a betegséggel. A mai orvostudomány újból felfigyelt a lelki egészség fontosságára. Ismerjük meg magunkat, érzéseinket, gondolatainkat, álmainkat. Az álmok képekben fejezik ki mire van szükségünk. Nem robot vagyok, ember vagyok. Nézzünk szembe testi gyengeségeinkkel. Ha lelki-testi szenvedéseinket fel tudjuk dolgozni ?érett emberek vagyunk?. A betegséget fogjuk be: önszeretet helyet embertársi szeretetre, összpontosítsunk az Isten szeretetre. Képességeink: értelem, akarat, érzelem. Aki embertársával találkozik, Istennel találkozik. A lélek az ami az emberi életre hatással van. Az ember környezete nagyon fontos: úgy mint levegő, élelem, ital, mozgás és nyugalom.
Ébrenlét-alvás, lelki és érzelmi életünk. Az épületek helyes elhelyezése, napos fekvés, lakáskultúra.
Isten-kapcsolat nélkül, nem lehet sehonnan sem menekülni: drog fogyasztók, függő betegek, Istenben bízva szabadulnak betegségükből. Fontos a bioritmus, Szent Benedek regulája egészséges életre tanít. Akarjátok szeretni. Ne az akaráson álljon az életünk, hanem hogy szeressünk. A csend az Istentől eljuttatott szó felém. A szexualitás egy örök csoda, megélése lelki öröm, ezen keresztül éljük meg az Isten utáni vágyat. Minden tiszta házasság idős korra szűziesedik. Negatív és pozitív gondolatok fontossága. Érzelmi gondolataimért nem vagyok felelős. Az önsajnálat hihetetlenül rombol.

Ezt követően kiscsoportos megbeszélés volt. A csoporton belül bemutatkozás és személyes élményeink elmondása. A beszélgetés tárgya az elhangzott előadás volt. A csoportbeszélgetés tanulságos volt és egymás épülésére szolgált.
Az ebéd után folytatódott az előadás, ahol Cziple Aurél tanár úr tart rövid magyarázatot és vetítéses bemutatót ?Szent Imre, ifjúság és egyház? címmel.
Ezután tanúságtételek következtek, ?A Háló az életemben? címmel, ahol:

  • Bittsánszky Géza (Budapest), tudományos kutató, a mérnöki munkában fontos a szakértelem és a megbízhatóság, példa: egy viadukt megtervezése biztonságos kell legyen. Beszél a szeretet hiányáról mai társadalmainkban. Világválság gazdasági téren a bizalom hiánya ? ?a bankok nem bíznak meg egymásban?, nekünk bízalmat kell sugározni akik a Háló-ban munkálkodunk.
  • Nyiri Szabolcs (Budapest), három gyermek édesapja; a mai életfelfogás negatívumáról beszélt; lesajnáló megjegyzéseket kap, mint nagycsaládos. ?Nem tudtatok vigyázni??. A Háló az erkölcsi normákhoz add erőt.
  • Simai Eva (Szatmárnémeti): a Háló segít engem, hogy megerősödjek abban, amit fontosnak tartok.
  • Gaga Zsuzsa (Nyíregyháza): aki a budapesti Háló Központban dolgozik, mint szervező, gyermekkori élményei szerint, a cirkuszi artistákat munka közben a kifeszített háló védi, ez vonatkozik a Hálóra is.
  • Gyenge Béla atya: 1999-ben találkoztam először a Hálóval Homorodfürdön, 600 személy volt jelen. A Háló alulról épülő közösség. Milyen csodálatos, hogy az egész Kárpát-medencét átfogja, hogy megismerjük Szent István országát. Ahol nincsenek határok, hogy egymást lelkileg erősítsük hitünkben, történelmünkben, erkölcseinkben és tudásunkban. Az élet több a halálnál. Mi Krisztus fegyverzetével küzdünk.

Ezután Turtureanu Róbert (Nagybánya), 10. osztályos tanuló Szent Imre hercegről tart rövid előadást. Végső akkordként szép szavalások hangzottak el, majd nem utolsó sorban Gallov Rita (Máramarossziget) csengő hangja bátorította éneklésre a résztvevőket ami színesebbé tette a befejezést.

A Háló találkozó szentmisével végződött, Czol Ernő karnagy úr által vezetett ?Schola Rivulina? ifjúsági kórus kíséretével tette ünnepélyesebbé a szentmisét. Az idei találkozó a ?Boldogasszony anyánk? énekkel zárult.

Erőss Endre

Kárpát-medencei programjaink

Kattints a térképre!


Tarsoly 2020. június

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

Kedves látogatóink!
Három hónap kényszerű zárva tartás után 2020. június 15-tól megnyitjuk a Kolta Galériát, és Háló S4 termeiben újraindítjuk a programjainkat, a mindenkori előírásoknak megfelelően.

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2020.07.23. 19:00 Táncház

Részletek a facebookon >>

 

2020.07.14. 17:00 Társasjátékest

Részletek facebookon >>

 

2020.08.19. Kolta Galéria - folytatjuk

Kása Béla
Körmük alatt a nóta
című fotókiállítása

A Kolta Galéria korábbi kiállitásai >>

A kiállítás 2020. augusztus 19.-ig hétköznap 14 és 18 óra között tekinthető meg.

 

Karantének

Rendhagyó Dudoló Navratil Andreával

Szentiván napján

12. rész >>

A nemzeti összetartozás évében, a trianoni békediktátum előestéjén

11. rész >>

Pünkösd hetében

10. rész >>

A méhek és a beporzó rovarok világnapján

9. rész >>

Szervác napján

8. rész >>

A Jászkun Redemptio, azaz a jászok és kunok szülőföld- és szabadságszeretetének emléknapján

7. rész >>

A tánc világnapján
4 falu, 4 dallam, 1 téma:
a szőlő

6. rész >>

Szent György napja előtt egy nappal
5 moldvai népdalt tanulunk

5. rész >>

Fehérhét

4. rész >>

Virágvasárnap és Nagyhét

1. rész >>

2. rész >>

3. rész >>

A Képmás magazin beszélgetése Navratil Ansreával>>

 

2020.05.19. 19:00 Háló Jazz Klub otthon

Eddigi klubestjeink >>

11 és fél év és a 109. klubest után egy időre kényszerűségből megállunk, és emlékezni fogunk. Közreadunk eddig soha nem publikált felvételeket a Háló Jazz Klub hőskorából, a kezdetektől, a magyar jazzélet élvonalbeli művészeivel! Élőben, otthon, de mégis együtt, egyszerre nézhetjük a teljes koncerteket!

2020. április 21-én
a 2008. november 11-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

2020. április 28-án
a 2008. december 9-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

2020. május 5-én
a 2009. január 13-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

 2020. május 12-én
a 2009. február 10-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

 2020. május 19-én
a 2011. október 11-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

 

Újraindult a Tarsoly!

2019. július 29-én, a tatai Háló-tábor megnyitóján volt a megújult első szám bemutatója.

A Tarsoly 2020-ban 3 alkalommal jelenik meg: februárban, júniusban és októberben.

A Tarsoly legújabb és néhány régebbi száma a Kiadványok menüpontnál is olvasható és letölthető.

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók