Találkozás, kapcsolat, közösség

Szombaton, október 25-én megtartottuk a resicabányai 2008-as kerületi találkozót. Körülbelül 50 személyt számoltam össze, kik gondolom, hogy nem csak jól érezték magukat, de volt is mit vigyenek magukkal útravalónak az előadások kapcsán. Nagy öröm volt számunkra dr. Seregély István érsek atya érkezése kis közösségünkben.

Intelmeit, tanításait csak megérteni, szívben hordozni és élni lehet. Minden pillanatban van lehetőségünk kibékülni és megérezni Isten szeretetét. Ha pedig valaki elesik, vagy mások elgáncsolják, de tovább akar menni, legelső sorban fel kell, hogy álljon. Ez a legfontosabb, és mindenkitől függ, személyenként, hogy lent akar maradni vagy továbbhaladni. A kiscsoportos beszélgetések kihangsúlyozták a nehézségeink mellett a kezdetlegességünket is.
A délutáni előadást Attila, a református lelkészünk tartotta. Hogyan lehet magyarként élni a szórványban. Nem tehetünk róla, hogy szórványban születtünk, de sok mindent tehetünk hogy megtarthassuk nemzetiségünket hitben és tisztességben.
A szentmise végét még szépítette egy énekcsoport, Attila vezetésével. Sőt, a zsíroskenyér elfogyasztásánál is hangulatot teremtettek a Gatajai tánccsoporttal együtt.
Ez úton is megköszönjük minden másfelől érkezett vendégünknek (András, Béla atya a csoportjával, Gatajai fiatalok), hogy bátorítottak, együtt munkálkodhattunk, tapasztalatot cserélhettünk.
A Jóisten áldását kérjük az érsek atyára. Köszönjük, hogy elfogadta meghívásunkat és időt szakított ránk, megmutatván, hogy minden bárány fontos a nyájban.
A fórumban kihangsúlyozódott, hogy van egy folyamat és egy fejlődés, melyet folytatni kell, Isten kegyelmével. Szálainkat más irányban is fonogatni szükséges. Az érsek atya két szóban foglalta össze a találkozónkat és üzent a közösségünknek: szükség van történelemre. (Hogy tudjuk, honnan jövünk, őrizzük meg, amit kaptunk és adjuk tovább lelkiismeretesen).

Cziple Günther

 

 

Október 25-én Krassó-Szörény megye székhelyén, Resicabányán volt Háló találkozó. A Bánságban rendezett találkozó magyarországi vendége volt dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nyugalmazott elnöke.
Ő tartotta a találkozó bevezető előadását. Ebben Jézus életének és feltámadásának a történeti bizonyítékairól, és azoknak az emberiség életére ható következményeiről beszélt. Aki a két korábbi resicabányai találkozó egyikén sem vett részt annak a Budapestről jött Szeibert András mutatta be a Hálót. Rövid előadása a Háló régi barátjainak is tartogatott újat. Harmadik előadónk Megyasszai Bíró Attila fiatal helybéli református lelkész volt, aki "Az élet a szórványban" címmel tartott előadást. Nagy Pétert a helyi Platános Kultúrális Egyesülettől egy Reményik Sándor vers ihlette gondolatai kifejtésére, majd a két nappal korábbi ünnep kapcsán egyperces néma emlékezésre kért minket 1956 áldozataira gondolva.
A kiscsoportos beszélgetésekben megtudtuk azt is, hogy itt nemcsak a magyarok és a németek élnek szórványban, de szórvány mértékkel mérve jelentős a helyi szlovák és a bolgár kisebbség is. A kiscsoportos beszélgetések végén már azok arcára is mosoly került akik szeretteik közeli elvesztése miatt korábban az élet borzalmairól panaszkodtak. Seregély István esti szentmiséjét a házigazda plébánia néhány éve épült Szentháromság Templomában tartotta, amin segédkezett a házigazda Ciubotariu Simon atya, a másik resicabányai plébániáról Pál József atya, és Gyenge Béla atya Nagyszalontáról. A szentmise után a templomban a helyi református közösség kórusa népdalzsoltárokat adott elő, zsoltárszövegeket énekeltek magyar népdalok dallamára. A precízen megszervezett találkozó egy közeli faluból, Gátaljáról jött néptáncosok műsorával zárult.
A találkozó hangulatát legjobban az együttműködés igényével, és az együttműködés készségével jellemezhetjük. Ezt tükrözi a találkozó sok eleme. A találkozó úgy jöhetett létre hogy a korábbi találkozót rendező másik plébánia összedolgozott a mostani helyszín plébániájával. Jelentős számban voltak jelen olyanok akik vegyes házasságban, és olyanok akik vegyes nemzetiségű családokban élnek. A találkozót jelenlétével végig megtisztelte az előadást is tartó református lelkész, és az esti szentmisén jelen voltak református testvéreink is.

Margitfalvy György

Kárpát-medencei programjaink

Kattints a térképre!

20200604 plakat

egy csepp Köszönjük a felajánlásokat!

Kérjük, hogy a Romániában adózók adójuk akár 3.5%-val a
Partiumi Háló Egyesületet
vagy az
Erdélyi Háló Egyesületet
támogassák!

Határidő: 2020.06.30.
_______________________________________

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

Kedves látogatóink!
A járvány terjedésének lassítása, megállítása érdekében úgy döntöttünk, hogy a Háló S4 termeibe meghirdetett rendezvényeinket 2020. március 15-től bizonytalan ideig nem tartjuk meg.
Ezen döntést a résztvevők és mindannyiunk egészsége érdekében hoztuk meg. Reméljük, hogy minél előbb újra szervezhetünk nyilvános közösségi - kulturális eseményeket! Addig is kövessenek minket (Fb, honlap, youtube), mert a közeljövőben a nyilvános események helyett igyekszünk online tartalmat, és régebbi felvételeket közreadni Önöknek!
Háló S4 vezetősége

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

Karantének

Rendhagyó Dudoló Navratil Andreával

Pünkösd hetében

10. rész >>

A méhek és a beporzó rovarok világnapján

9. rész >>

Szervác napján

8. rész >>

A Jászkun Redemptio, azaz a jászok és kunok szülőföld- és szabadságszeretetének emléknapján

7. rész >>

A tánc világnapján
4 falu, 4 dallam, 1 téma:
a szőlő

6. rész >>

Szent György napja előtt egy nappal
5 moldvai népdalt tanulunk

5. rész >>

Fehérhét

4. rész >>

Virágvasárnap és Nagyhét

1. rész >>

2. rész >>

3. rész >>

A Képmás magazin beszélgetése Navratil Ansreával>>

 

2020.05.19. 19:00 Háló Jazz Klub otthon

Eddigi0klubestjeink >>

11 és fél év és a 109. klubest után egy időre kényszerűségből megállunk, és emlékezni fogunk. Ezentúl minden kedden közreadunk eddig soha nem publikált felvételeket a Háló Jazz Klub hőskorából, a kezdetektől, a magyar jazzélet élvonalbeli művészeivel! Élőben, otthon, de mégis együtt, egyszerre nézhetjük a teljes koncerteket!

2020. április 21-én
a 2008. november 11-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

2020. április 28-án
a 2008. december 9-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

2020. május 5-én
a 2009. január 13-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

 2020. május 12-én
a 2009. február 10-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

 2020. május 19-én
a 2011. október 11-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

 

2020.05.25. 18:00 Angol nyelvű magyar népdalkurzus - online

Hungarian Folk Singing Class

Részletek / More info >>

facebook >>

 

Újraindult a Tarsoly!

2019. július 29-én, a tatai Háló-tábor megnyitóján volt a megújult első szám bemutatója.

A Tarsoly 2020-ban 3 alkalommal jelenik meg: februárban, júniusban és októberben.

A Tarsoly legújabb és néhány régebbi száma a Kiadványok menüpontnál is olvasható és letölthető.

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók