Találkozás, kapcsolat, közösség

Szombaton, október 25-én megtartottuk a resicabányai 2008-as kerületi találkozót. Körülbelül 50 személyt számoltam össze, kik gondolom, hogy nem csak jól érezték magukat, de volt is mit vigyenek magukkal útravalónak az előadások kapcsán. Nagy öröm volt számunkra dr. Seregély István érsek atya érkezése kis közösségünkben.

Intelmeit, tanításait csak megérteni, szívben hordozni és élni lehet. Minden pillanatban van lehetőségünk kibékülni és megérezni Isten szeretetét. Ha pedig valaki elesik, vagy mások elgáncsolják, de tovább akar menni, legelső sorban fel kell, hogy álljon. Ez a legfontosabb, és mindenkitől függ, személyenként, hogy lent akar maradni vagy továbbhaladni. A kiscsoportos beszélgetések kihangsúlyozták a nehézségeink mellett a kezdetlegességünket is.
A délutáni előadást Attila, a református lelkészünk tartotta. Hogyan lehet magyarként élni a szórványban. Nem tehetünk róla, hogy szórványban születtünk, de sok mindent tehetünk hogy megtarthassuk nemzetiségünket hitben és tisztességben.
A szentmise végét még szépítette egy énekcsoport, Attila vezetésével. Sőt, a zsíroskenyér elfogyasztásánál is hangulatot teremtettek a Gatajai tánccsoporttal együtt.
Ez úton is megköszönjük minden másfelől érkezett vendégünknek (András, Béla atya a csoportjával, Gatajai fiatalok), hogy bátorítottak, együtt munkálkodhattunk, tapasztalatot cserélhettünk.
A Jóisten áldását kérjük az érsek atyára. Köszönjük, hogy elfogadta meghívásunkat és időt szakított ránk, megmutatván, hogy minden bárány fontos a nyájban.
A fórumban kihangsúlyozódott, hogy van egy folyamat és egy fejlődés, melyet folytatni kell, Isten kegyelmével. Szálainkat más irányban is fonogatni szükséges. Az érsek atya két szóban foglalta össze a találkozónkat és üzent a közösségünknek: szükség van történelemre. (Hogy tudjuk, honnan jövünk, őrizzük meg, amit kaptunk és adjuk tovább lelkiismeretesen).

Cziple Günther

 

 

Október 25-én Krassó-Szörény megye székhelyén, Resicabányán volt Háló találkozó. A Bánságban rendezett találkozó magyarországi vendége volt dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nyugalmazott elnöke.
Ő tartotta a találkozó bevezető előadását. Ebben Jézus életének és feltámadásának a történeti bizonyítékairól, és azoknak az emberiség életére ható következményeiről beszélt. Aki a két korábbi resicabányai találkozó egyikén sem vett részt annak a Budapestről jött Szeibert András mutatta be a Hálót. Rövid előadása a Háló régi barátjainak is tartogatott újat. Harmadik előadónk Megyasszai Bíró Attila fiatal helybéli református lelkész volt, aki "Az élet a szórványban" címmel tartott előadást. Nagy Pétert a helyi Platános Kultúrális Egyesülettől egy Reményik Sándor vers ihlette gondolatai kifejtésére, majd a két nappal korábbi ünnep kapcsán egyperces néma emlékezésre kért minket 1956 áldozataira gondolva.
A kiscsoportos beszélgetésekben megtudtuk azt is, hogy itt nemcsak a magyarok és a németek élnek szórványban, de szórvány mértékkel mérve jelentős a helyi szlovák és a bolgár kisebbség is. A kiscsoportos beszélgetések végén már azok arcára is mosoly került akik szeretteik közeli elvesztése miatt korábban az élet borzalmairól panaszkodtak. Seregély István esti szentmiséjét a házigazda plébánia néhány éve épült Szentháromság Templomában tartotta, amin segédkezett a házigazda Ciubotariu Simon atya, a másik resicabányai plébániáról Pál József atya, és Gyenge Béla atya Nagyszalontáról. A szentmise után a templomban a helyi református közösség kórusa népdalzsoltárokat adott elő, zsoltárszövegeket énekeltek magyar népdalok dallamára. A precízen megszervezett találkozó egy közeli faluból, Gátaljáról jött néptáncosok műsorával zárult.
A találkozó hangulatát legjobban az együttműködés igényével, és az együttműködés készségével jellemezhetjük. Ezt tükrözi a találkozó sok eleme. A találkozó úgy jöhetett létre hogy a korábbi találkozót rendező másik plébánia összedolgozott a mostani helyszín plébániájával. Jelentős számban voltak jelen olyanok akik vegyes házasságban, és olyanok akik vegyes nemzetiségű családokban élnek. A találkozót jelenlétével végig megtisztelte az előadást is tartó református lelkész, és az esti szentmisén jelen voltak református testvéreink is.

Margitfalvy György

Kárpát-medencei programjaink

Kattints a térképre!


Tarsoly 2020. október

Támogatóink:

A 2019-es jövedelemadó civilszervezetnek felajánlható 1%-ával összesen 303318 forinttal támogatták a Hálót.

Köszönjük.

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

Kedves látogatóink!
Három hónap kényszerű zárva tartás után 2020. június 15-tól megnyitjuk a Kolta Galériát, és Háló S4 termeiben újraindítjuk a programjainkat, a mindenkori előírásoknak megfelelően.

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók