Találkozás, kapcsolat, közösség

Szatmárnémeti kerületi Háló találkozót tartottunk október 25-én. A résztvevők száma 100 körül mozgott, ebből 70-en voltak kerületiek, köztük legalább 10-en, akik most voltak először Háló találkozón. Mindig nagy öröm és megerősítés, amikor máshonnan is eljönnek a találkozónkra, így körünkben voltak Nagybányáról, Nagykárolyból, Nagyváradról, Kárpátaljáról és Magyarországról.

A névsort nézve a résztvevők 60 százaléka tartozik közösséghez, jobbára lelkiségi mozgalomhoz, de voltak olyanok is, akik már egy ideje foglalkoznak a közösséghez tartozás gondolatával, és természetesen olyanok is, akik egy-két alkalommal voltak már valahol Háló találkozón és az élmény nagyon fontos nekik, amit ilyenkor tapasztalnak. A korosztály is megoszlott, megjelentek a 30-40-esek is, igaz még mindig nem többségben.
Sokat gondolkodtam és gondolkodom, mi a Háló titka, vagy a magja. Puchard Zoli a Háló bemutatásaként mondta, utak-hidak akkor épülnek a Kárpát-medencében, ha név szerint ismerjük egymást. Ezen a személyességen van a hangsúly. Olyan jó lenne ezt nem elfelejteni, akkor sem, amikor mások stratégiákban, magasröptű teológiai eszmefuttatásokban gondolkodnak és éppen abban kísértenek, hogy ezt az emberléptékű személyességet elveszítsük. A világgazdaság már régen kiiktatta a személyt, miért tetéznénk ezt mi is.
Szocska Ábel atya, Máriapócsról, a meglátás rejtelmeibe vezetett be előadásában. Engem legjobban az a gondolat érintett meg, hogy ha a Lélek által nézünk, akkor mindennel együtt és minden mögött meglátjuk az emberek mosolygó énjét is.
Csoma Gergely szobrászművész, csángókutató a moldvai csángókról tartott színes, élményszerű előadást. Gondviselésszerűnek érzem ezt a témát, hogy éppen most, nálunk és Háló találkozó keretében került sor erre az előadásra. A negyedmillió csángó a magyarságot gyarapíthatta volna, de ma mindössze 60-70 ezren beszélnek valamilyen szinten magyarul. Senkinek sem fontos a magyarok összetartása, megmaradása és ha mi nem teszünk ezért, senki nem fogja helyettünk megtenni.
Délután még műhelymunkákra is sor került nevelés, közösségépítés és csángó témákban. Mindez csak csepp lehetett a tengerben, időnk sem volt végére jutni, de elindultunk. Püspök atya tartott szentmisét a találkozó befejezéseként és a napnak még nem volt vége. Együtt vacsoráztunk vagy 25-en és nagyon fontosnak érzem, hogy a püspökünk is elfogadta a vacsorameghívást, időt szánt rá, hogy megossza magát velünk. Vacsora után még boncolgattuk a közösségépítés témáját, majd a csángók helyzetét, 2-3 vendéggel kis körünkben. Gergely megtanított vagy két csángó éneket, aztán már csak az edzettek maradtunk kis nótázással, beszélgetéssel, majd éjszakai városnézéssel befejezve a csodálatos napot. Köszönet mindenkiért!

Kujbus Márti

Kárpát-medencei programjaink

Kattints a térképre!

20200604 plakat

egy csepp Köszönjük a felajánlásokat!

Kérjük, hogy a Romániában adózók adójuk akár 3.5%-val a
Partiumi Háló Egyesületet
vagy az
Erdélyi Háló Egyesületet
támogassák!

Határidő: 2020.06.30.
_______________________________________

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

Kedves látogatóink!
A járvány terjedésének lassítása, megállítása érdekében úgy döntöttünk, hogy a Háló S4 termeibe meghirdetett rendezvényeinket 2020. március 15-től bizonytalan ideig nem tartjuk meg.
Ezen döntést a résztvevők és mindannyiunk egészsége érdekében hoztuk meg. Reméljük, hogy minél előbb újra szervezhetünk nyilvános közösségi - kulturális eseményeket! Addig is kövessenek minket (Fb, honlap, youtube), mert a közeljövőben a nyilvános események helyett igyekszünk online tartalmat, és régebbi felvételeket közreadni Önöknek!
Háló S4 vezetősége

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

Karantének

Rendhagyó Dudoló Navratil Andreával

Pünkösd hetében

10. rész >>

A méhek és a beporzó rovarok világnapján

9. rész >>

Szervác napján

8. rész >>

A Jászkun Redemptio, azaz a jászok és kunok szülőföld- és szabadságszeretetének emléknapján

7. rész >>

A tánc világnapján
4 falu, 4 dallam, 1 téma:
a szőlő

6. rész >>

Szent György napja előtt egy nappal
5 moldvai népdalt tanulunk

5. rész >>

Fehérhét

4. rész >>

Virágvasárnap és Nagyhét

1. rész >>

2. rész >>

3. rész >>

A Képmás magazin beszélgetése Navratil Ansreával>>

 

2020.05.19. 19:00 Háló Jazz Klub otthon

Eddigi0klubestjeink >>

11 és fél év és a 109. klubest után egy időre kényszerűségből megállunk, és emlékezni fogunk. Ezentúl minden kedden közreadunk eddig soha nem publikált felvételeket a Háló Jazz Klub hőskorából, a kezdetektől, a magyar jazzélet élvonalbeli művészeivel! Élőben, otthon, de mégis együtt, egyszerre nézhetjük a teljes koncerteket!

2020. április 21-én
a 2008. november 11-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

2020. április 28-án
a 2008. december 9-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

2020. május 5-én
a 2009. január 13-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

 2020. május 12-én
a 2009. február 10-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

 2020. május 19-én
a 2011. október 11-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

 

2020.05.25. 18:00 Angol nyelvű magyar népdalkurzus - online

Hungarian Folk Singing Class

Részletek / More info >>

facebook >>

 

Újraindult a Tarsoly!

2019. július 29-én, a tatai Háló-tábor megnyitóján volt a megújult első szám bemutatója.

A Tarsoly 2020-ban 3 alkalommal jelenik meg: februárban, júniusban és októberben.

A Tarsoly legújabb és néhány régebbi száma a Kiadványok menüpontnál is olvasható és letölthető.

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók