Találkozás, kapcsolat, közösség

Lelkiekben és közösség építésben gazdagodó Háló kirandulás

Húsvét harmadnapján kora reggel indult a nagybányai hálósok csoportja, az évente szervezett csoport kirándulásra, immár második alkalommal. A csoport tagjai rövid időn belül a jó hangulatban szinte észre sem vették és elérték a kirándulás első állomását a gyönyörű fekvésű Máriabesnyőt. Az ország egyedülálló kétszintes barokk bazilikája és kolostorépülete a megnyugvás és lelki feltöltődés helyszíne. A kezdetek óta bekövetkezett imameghallgatások, csodák, testi-lelki gyógyulások híres búcsújáró hellyé tették. 1759 és 1771 között gróf Grassalkovich Antal és felesége építette a kapucinus szerzetesek részére. A felső templom főoltára mögött található az egykori loretoi kápolna és a cédrus fából faragott Mária szobor, melyet a kapucinus szerzetesek gyalogosan hoztak Máriabesnyőre az olaszországi Loretoból. A kolostor udvarába lépve Szent II. János Pál bronz szobra fogad, békésen, fölemelt jobb kézzel szinte hangos szóval kifejezve: "Ne féljetek". A nyugalom és lelki feltöltődés szent helye.

Másnap a Grassalkovich Antal másik gyönyörű remekművét: a Gödöllői Királyi Kastélyt látogattuk. Gyönyörűen felújított és olvasva az „Isten segedelmével udvaromat megépítettem…” elgondolkoztató. A gondos gazda műve látszik az épület komplexum minden sarkában. A budapesti szállodai elrendezés után egy nagyon meleg vendégfogadás várt reánk az Országházban. Az őrségváltás díszes ceremóniája is része volt a felemelő látogatásnak. Délután baráti fogadtatás várt reánk a budapesti hálósoknál az S4 kulturális és közösségi központban. Baráti üdvözletek, szívélyes kézfogások, őszinte beszámolók, merész, felelős tervek. A szerda esti program táncházzal zárult. A csángó, széki, mezőségi táncok a szívünkhöz nőtt erdélyi otthonos hangulat teremtődött.

A következő nap a Budavári Nagyboldogasszony koronázási templomban kezdődött. A gyönyörűen felújított templom falai és lépcsői nagyon sok történelmi eseményeknek voltak csendes, dicső tanúi. A Szent István tér és környéke, a várudvar sok száz külföldi között nagyon jó volt nem csak turistának lenni. A Dunán tett szép hajókirándulást követte este a Liszt Ferenc Zeneakadémián a felemelően gyönyörű koncert.

A kirándulás utolsó napja a Gellérthegyen kezdődőtt, fojtatva a Pálos rend Sziklatemplomában. Itt sikerül megérteni, miért van nagy szüksége a magyar népnek azokra a szerzetesekre és nővérekre, akik az Isten közelségében imádkoznak szüntelen miértünk. Végül Szentendrére érve megértettük, hogy az otthon, térben és időben számunkra nagyon széles fogalom. A csoport megjegyezve: „mi nagybányaiak otthon vagyunk. Ebben a házban születtek Ferenczy Károly gyermekei. Amott a Ferenczy festőművészeti iskola”. Nagyon kellemes és otthonos érzés. A Marcipán Múzeum szinte külön édességként ízesítette a kirándulást. Nagyon szép, lelkiekben gazdag, tartalmas napok. Istennek legyen hála.

Lejegyezte: egy nagybányai résztvevő (N.H.)


Hálóépítés nagybányai módra

Húsvét harmadnapján a Nagybányai Háló Mozgalom tagjai felkerekedtek, hogy csapatépítésbe fogjanak. 4 napjuk volt erre az akcióra. A program precízen és pontosan, de leginkább igen "sűrűre" volt tervezve, de jó időbeosztással teljesíthető volt.

Első állomás Máriabesnyő, egy híres zarándokhely volt, aminek a gyönyörű szép Nagyboldogasszony Temploma a Basilica Minor rangot viseli. A zarándokhely a kapucinus szerzetesek gondozásában van. A rengeteg látnivaló mellett kellemes és kényelmes vendégszobákban szállásoltak el bennünket, és a koszt ellen sem lehetett semmi kifogásunk. Az idegenvezetéssel megbízott kapucinus testvér előadása nagyon jól felépített és lebilincselő volt. A szentmise után meglátogattuk a bazilika altemplomát ahol gróf Grassalkovich Antal és családtagjai vannak eltemetve. Ő volt az az ember, aki a gödöllői kastélyt Ferenc József császárnak és feleségének, Erzsébetnek (Sziszinek), magyar királlyá való koronázásuk alkalmából nászajándékba adta. Ezt a kastélyt látogattuk meg másnap délelőtt. A frissen felújított kastély impozáns építmény, nem csoda hogy a császár felesége, Sziszi, szívesen tartózkodott itt. A látogatás befejeztével elfoglaltuk budapesti szálláshelyünket, de igyekezni kellett, nehogy az országházi látogatás időpontját lekéssük. Helytálló az a megállapítás, hogy a budapesti Parlament Európa egyik legszebb ilyen intézménye, nemhiába készült olyan sokáig, mert az eredmény szemet gyönyörködtető. A honfoglalás 1000 éves évfordulójára készen lett. Vacsorára a budapesti Háló központba voltunk hivatalosak, ahol nagyon szívesen fogadtak. Élőzenés táncház várt a vacsora után. Alaposan elfáradva értünk a szállásra, de igyekezni kellett a "feltöltődéssel", mert reggel új program, új kihívás várt reánk. A Budai Várban kezdtük: Mátyás-templom, Szent István szobor, Halászbástya, Dísz tér. Mindenütt rengeteg ember kavarog, igen sok a keleti turista (japán, kínai, vietnámi) magyar szót alig-alig hallani. Nekünk azonban nincs sok időnk közöttük forgolódni, mert vár a Fortuna rendezvényhajó a Dunaparton. Gyönyörű időben fut ki velünk a hajó a kikötőből. A budapesti hálósok, mint aggódó testvérek vigyáznak ránk. Egyik Kárpát-medencei vezetőjük, Szeibert András, elkísér bennünket erre a sétahajózásra, útközben magyarázza a látnivalókat. Szünet nélkül forgatjuk a fejünket jobbra-balra, mert a látnivalók mind a két oldalon egymás után sorakoznak. De ezzel még nincs vége a napi programnak! A hajóról leszállva sietve indulunk a Zeneakadémia impozáns épületéhez, mert a hálósok Hotzi Mátyás cselló diplomakoncert jeggyel kedveskedtek nekünk! Az élmény kettős, mert a csodálatos muzsika mellett a frissen felújított, Liszt Ferenc által alapított épület kívül-belül sok látnivalót kínál.

Végül eljött az utolsó nap, aminek a végén hazaindultunk, de előbb megnéztünk egyet-mást. Először a Citadellára látogattunk el, ahol a páratlan panorámában gyönyörködtünk, utána a Sziklatemplom szépségei következtek. Ezután a Hősök terén a királyszobrok következtek és a Vajdahunyad vára mintájára készült Mezőgazdasági Múzeum udvarán sétáltunk. De újra csak sietni kellett, mert még várt Szentendrén a Szamos Marcipán Múzeum sok érdekessége. A buszhoz siettünkben, egy szomorú memento mellett haladtunk el. A 2017-es veronai buszbalesetben elhunyt diákok nevei és fényképei voltak felállítva, gyertyákkal övezve. Egy rövid ima erejéig megálltunk, hogy örök nyugodalmat kérjünk az áldozatok számára, megnyugvást és lelki békét pedig az érintett családok számára. Szentendre hangulatos utcácskain sétálgatva nem maradt el a fagyizás és a sörözés sem, ami után indultunk haza, ahova késő este szerencsésen meg is érkeztünk.

Köszönjök Háló ! Szép volt.

Lejegyezte: Révész Katalin (Szatmárnémeti)

Beszámolók Nagybánya városának honlapján  >>

Kárpát-medencei programjaink

Kattints a térképre!


Régebbi Tarsolyok elolvashatók itt >>

Tarsolyok tartalomjegyzéke >>

Támogatóink

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Miniszterelnökség
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő



Magyar Katolikus Püspöki Konferencia


Nemzeti Kulturális Alap
NKA Zeneművészet Kollégiuma


Belváros-Lipótváros Önkormányzata


Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program


Renovabis


Pártfogó Pengő


Társadalmi szerepvállalás keretében webtárhely és domain támogatónk a forpsi.hu és az arubacloud.hu

1%

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook oldala

terkep kicsi

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók