Találkozás, kapcsolat, közösség

Harmadízben került sor Párkányban Háló találkozóra, közel 100 résztvevővel. A nyitó szentmisét Blanckenstein Miklós atya mutatta be, koncelebráltak Burián László, Hlédik László, Magyar Károly és Vanda Károly. A találkozó mottójául Péter és Mária szavait választottuk: „Uram, kihez mennénk? Tiéd az örök életet adó tanítás.” (Jn 6, 68), „Tegyetek meg mindent, amit mond! (Jn 2,5). Előadóink voltak Blanckenstein Miklós atya Esztergomból és Hlédik László atya Drégelypalánkról. Miklós atya segítségével átelmélkedtük: „Mi mozgatja a szívemet, mi tesz szabaddá?”. Hallhattunk a sok buktatóról, pótvallásról, melyekben nem Jézus a Megváltó, nem Ő adja a megoldáshoz a kulcsot (New Age). Elképzeléseinket az örök életről egyetlen lényeges pontra fókuszáltuk: „Ő, az Úr van ott!”, az Ő látása, a személyes találkozás Vele az egyetlen maradéktalan boldogság. László atya előadásával – többek közt – segített máriás lelkülettel szemlélni életünket, küldetésünket.
Nyolc kiscsoportban ajándékoztuk meg egymást figyelemmel, őszinte meglátásainkkal, tapasztalatainkkal. Köszönjük minden résztvevőnek, akik jelenlétükkel gazdagították a találkozót s azoknak is, akik a háttérben imáikkal segítették e nap sikeres megvalósítását.

Május 31-én, Szűz Mária Szeplőtelen Szíve ünnepén, a párkányi Szent Imre plébániatemplomban 90 régi hálós illetve újonnan „behálózott” vett részt a szentmisén, melyet Blanckenstein Miklós atya mutatott be. A szentmisét az antióchiások éneke gazdagította.
Mi, a párkányi Háló találkozó szervezői, már hónapok óta lelkesen készültünk erre a napra. Mosolyogva emlékeztünk a tavalyelőtti izgalmakra, ugyanis akkor szerveztünk először körzeti találkozót városunkban. Jó volt most megélni, milyen rugalmasan, könnyedén alakulnak a dolgok, nem kellett felsóhajtanunk: „Uram, nincs rá emberem.”. Bátorítottak a szenci, a losonci és a balassagyarmati találkozó résztvevői, akik már akkor jelezték: Viszontlátásra Párkányban!
A párkányi kultúrházban alig egy órán belül közel 100 jelentkezőt köszönthettünk, régieket, újakat egyaránt. A legfiatalabb résztvevő 13 éves volt, a legidősebb 88. életévét töltötte be. (Már aki vállalta korát, amit egy Háló találkozón igencsak nehéz meghatározni a ragyogó, örömteli arcokról. Többízben 30 felettieket „tuszkoltam” az ificsoportba, mert 18-nak néztem. Valószínűleg ezentúl a fiatalító hatás is az érveim között lesz, ha Háló találkozóra hívok valakit.)
A szentmise után Miklós atya előadását a templomban hallgattuk meg, majd kiscsoportos beszélgetésre, frissítőkre visszaballagtunk a kultúrházba. A találkozó témájának alfa és omegáját Mária és Péter szavai biztosították: „Uram, kihez mennénk? Tiéd az örök életet adó tanítás.” (Jn 6, 68), „Tegyetek meg mindent, amit mond!” (Jn 2,5). Miklós atya lelket simogató gondolatai közül egy morzsányit szeretnék megosztani azokkal, akik nem jöhettek el. „Akihez tartozom, az vagyok.”, „Saját életedben találd meg az Urat!”. Sokféle irányzat igényli a vallásos külsőségeket, de Jézus kínálatát, az örök életet nem találhatjuk meg a pótvallásokban. Az elmélkedés bennem valamiféle ujjongást váltott ki: valóban, minden más eltörpül annak ígérete mellett, hogy az örök életben Istent szemtől szembe láthatjuk, Vele lehetünk!
Ebéd után került sor Hlédik atya előadására, mely segített abban, hogy Mária szemével, szívével próbáljuk alakítani életünket. A kiscsoportban bőven volt megbeszélnivaló!
Thuróczy Gyuri a tőle megszokott lendülettel, lelkesedéssel mutatta be a Hálót – nem tudom, mi a titka, hogy én pl. az utóbbi hat évben többször hallottam, mégis mindig rácsodálkozom, hogy nahát, de jó…! Egy kis műsorbetéttel tettünk (nem pontot!) …-ot a találkozó végére, azaz a folytatás reményével mondott köszönetet mindenkinek Romada Magdikánk, a mi kedves szóvivőnk. Taizei énekeket játszott Bartmann Stelka fuvolán, Benkó Zoltán szintetizátoron. Szulényi Valika Gárdonyi Géza: Írás a Bibliába című versével ajándékozott meg bennünket.
Az ároni áldás éneklésével búcsúztunk. Jó volt zárószóként leülni párkányi társaimmal, Tamás Balázzsal és Thuróczy Gyurival, s megbeszélni, hogy alakult a szervezés, milyen legyen a folytatás. Úgy érzem, a három párkányi találkozó az elmúlt három évben kötelez bennünket a negyedikre…stb.
Hiszed, nem hiszed, járj utána!!! Találkozzunk egy év múlva is Párkányban!

Gulyás Ágnes

 

A találkozóról készült képek a Képgalériában megtekinthetők.

Kárpát-medencei programjaink

Kattints a térképre!


Tarsoly 2020. október

Támogatóink:

A 2019-es jövedelemadója civilszervezetnek felajánlható 1%-ával 36 személy összesen 303318 forinttal támogatta Hálót.

Köszönjük.

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

Kedves látogatóink!
Három hónap kényszerű zárva tartás után 2020. június 15-tól megnyitjuk a Kolta Galériát, és Háló S4 termeiben újraindítjuk a programjainkat, a mindenkori előírásoknak megfelelően.

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók