Találkozás, kapcsolat, közösség

Harmadízben került sor Párkányban Háló találkozóra, közel 100 résztvevővel. A nyitó szentmisét Blanckenstein Miklós atya mutatta be, koncelebráltak Burián László, Hlédik László, Magyar Károly és Vanda Károly. A találkozó mottójául Péter és Mária szavait választottuk: „Uram, kihez mennénk? Tiéd az örök életet adó tanítás.” (Jn 6, 68), „Tegyetek meg mindent, amit mond! (Jn 2,5). Előadóink voltak Blanckenstein Miklós atya Esztergomból és Hlédik László atya Drégelypalánkról. Miklós atya segítségével átelmélkedtük: „Mi mozgatja a szívemet, mi tesz szabaddá?”. Hallhattunk a sok buktatóról, pótvallásról, melyekben nem Jézus a Megváltó, nem Ő adja a megoldáshoz a kulcsot (New Age). Elképzeléseinket az örök életről egyetlen lényeges pontra fókuszáltuk: „Ő, az Úr van ott!”, az Ő látása, a személyes találkozás Vele az egyetlen maradéktalan boldogság. László atya előadásával – többek közt – segített máriás lelkülettel szemlélni életünket, küldetésünket.
Nyolc kiscsoportban ajándékoztuk meg egymást figyelemmel, őszinte meglátásainkkal, tapasztalatainkkal. Köszönjük minden résztvevőnek, akik jelenlétükkel gazdagították a találkozót s azoknak is, akik a háttérben imáikkal segítették e nap sikeres megvalósítását.

Május 31-én, Szűz Mária Szeplőtelen Szíve ünnepén, a párkányi Szent Imre plébániatemplomban 90 régi hálós illetve újonnan „behálózott” vett részt a szentmisén, melyet Blanckenstein Miklós atya mutatott be. A szentmisét az antióchiások éneke gazdagította.
Mi, a párkányi Háló találkozó szervezői, már hónapok óta lelkesen készültünk erre a napra. Mosolyogva emlékeztünk a tavalyelőtti izgalmakra, ugyanis akkor szerveztünk először körzeti találkozót városunkban. Jó volt most megélni, milyen rugalmasan, könnyedén alakulnak a dolgok, nem kellett felsóhajtanunk: „Uram, nincs rá emberem.”. Bátorítottak a szenci, a losonci és a balassagyarmati találkozó résztvevői, akik már akkor jelezték: Viszontlátásra Párkányban!
A párkányi kultúrházban alig egy órán belül közel 100 jelentkezőt köszönthettünk, régieket, újakat egyaránt. A legfiatalabb résztvevő 13 éves volt, a legidősebb 88. életévét töltötte be. (Már aki vállalta korát, amit egy Háló találkozón igencsak nehéz meghatározni a ragyogó, örömteli arcokról. Többízben 30 felettieket „tuszkoltam” az ificsoportba, mert 18-nak néztem. Valószínűleg ezentúl a fiatalító hatás is az érveim között lesz, ha Háló találkozóra hívok valakit.)
A szentmise után Miklós atya előadását a templomban hallgattuk meg, majd kiscsoportos beszélgetésre, frissítőkre visszaballagtunk a kultúrházba. A találkozó témájának alfa és omegáját Mária és Péter szavai biztosították: „Uram, kihez mennénk? Tiéd az örök életet adó tanítás.” (Jn 6, 68), „Tegyetek meg mindent, amit mond!” (Jn 2,5). Miklós atya lelket simogató gondolatai közül egy morzsányit szeretnék megosztani azokkal, akik nem jöhettek el. „Akihez tartozom, az vagyok.”, „Saját életedben találd meg az Urat!”. Sokféle irányzat igényli a vallásos külsőségeket, de Jézus kínálatát, az örök életet nem találhatjuk meg a pótvallásokban. Az elmélkedés bennem valamiféle ujjongást váltott ki: valóban, minden más eltörpül annak ígérete mellett, hogy az örök életben Istent szemtől szembe láthatjuk, Vele lehetünk!
Ebéd után került sor Hlédik atya előadására, mely segített abban, hogy Mária szemével, szívével próbáljuk alakítani életünket. A kiscsoportban bőven volt megbeszélnivaló!
Thuróczy Gyuri a tőle megszokott lendülettel, lelkesedéssel mutatta be a Hálót – nem tudom, mi a titka, hogy én pl. az utóbbi hat évben többször hallottam, mégis mindig rácsodálkozom, hogy nahát, de jó…! Egy kis műsorbetéttel tettünk (nem pontot!) …-ot a találkozó végére, azaz a folytatás reményével mondott köszönetet mindenkinek Romada Magdikánk, a mi kedves szóvivőnk. Taizei énekeket játszott Bartmann Stelka fuvolán, Benkó Zoltán szintetizátoron. Szulényi Valika Gárdonyi Géza: Írás a Bibliába című versével ajándékozott meg bennünket.
Az ároni áldás éneklésével búcsúztunk. Jó volt zárószóként leülni párkányi társaimmal, Tamás Balázzsal és Thuróczy Gyurival, s megbeszélni, hogy alakult a szervezés, milyen legyen a folytatás. Úgy érzem, a három párkányi találkozó az elmúlt három évben kötelez bennünket a negyedikre…stb.
Hiszed, nem hiszed, járj utána!!! Találkozzunk egy év múlva is Párkányban!

Gulyás Ágnes

 

A találkozóról készült képek a Képgalériában megtekinthetők.

Kárpát-medencei programjaink

Kattints a térképre!

20200604 plakat

egy csepp Köszönjük a felajánlásokat!

Kérjük, hogy a Romániában adózók adójuk akár 3.5%-val a
Partiumi Háló Egyesületet
vagy az
Erdélyi Háló Egyesületet
támogassák!

Határidő: 2020.06.30.
_______________________________________

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

Kedves látogatóink!
A járvány terjedésének lassítása, megállítása érdekében úgy döntöttünk, hogy a Háló S4 termeibe meghirdetett rendezvényeinket 2020. március 15-től bizonytalan ideig nem tartjuk meg.
Ezen döntést a résztvevők és mindannyiunk egészsége érdekében hoztuk meg. Reméljük, hogy minél előbb újra szervezhetünk nyilvános közösségi - kulturális eseményeket! Addig is kövessenek minket (Fb, honlap, youtube), mert a közeljövőben a nyilvános események helyett igyekszünk online tartalmat, és régebbi felvételeket közreadni Önöknek!
Háló S4 vezetősége

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

Karantének

Rendhagyó Dudoló Navratil Andreával

Pünkösd hetében

10. rész >>

A méhek és a beporzó rovarok világnapján

9. rész >>

Szervác napján

8. rész >>

A Jászkun Redemptio, azaz a jászok és kunok szülőföld- és szabadságszeretetének emléknapján

7. rész >>

A tánc világnapján
4 falu, 4 dallam, 1 téma:
a szőlő

6. rész >>

Szent György napja előtt egy nappal
5 moldvai népdalt tanulunk

5. rész >>

Fehérhét

4. rész >>

Virágvasárnap és Nagyhét

1. rész >>

2. rész >>

3. rész >>

A Képmás magazin beszélgetése Navratil Ansreával>>

 

2020.05.19. 19:00 Háló Jazz Klub otthon

Eddigi0klubestjeink >>

11 és fél év és a 109. klubest után egy időre kényszerűségből megállunk, és emlékezni fogunk. Ezentúl minden kedden közreadunk eddig soha nem publikált felvételeket a Háló Jazz Klub hőskorából, a kezdetektől, a magyar jazzélet élvonalbeli művészeivel! Élőben, otthon, de mégis együtt, egyszerre nézhetjük a teljes koncerteket!

2020. április 21-én
a 2008. november 11-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

2020. április 28-án
a 2008. december 9-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

2020. május 5-én
a 2009. január 13-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

 2020. május 12-én
a 2009. február 10-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

 2020. május 19-én
a 2011. október 11-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

 

2020.05.25. 18:00 Angol nyelvű magyar népdalkurzus - online

Hungarian Folk Singing Class

Részletek / More info >>

facebook >>

 

Újraindult a Tarsoly!

2019. július 29-én, a tatai Háló-tábor megnyitóján volt a megújult első szám bemutatója.

A Tarsoly 2020-ban 3 alkalommal jelenik meg: februárban, júniusban és októberben.

A Tarsoly legújabb és néhány régebbi száma a Kiadványok menüpontnál is olvasható és letölthető.

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók