Találkozás, kapcsolat, közösség

Kicsi falu nagy eseménye volt Kotormányban a 2008. június 14.-én sorrakerült Háló találkozó.

Valóban egy gyorsan változó világ kihívásaira új válaszokat kapaszkodó pontokat kell keresni ily módon gazdagítva, bővítve az egyház konvencionális eszköztárát, a hagyományos formákat. A Háló árnyaltabbá teszi az egyházi életet, a vallási gyakorlatot, teret nyit a személyes és közösségi együttléthez, ezért érdemes érdeklődéssel és bizalommal fordulni feléje, - tovább fonni, szőni, bogozni. „A Földön minden meglazul/ha nem köti össze az új. - írta a költő ...
 

Ferencz Imre

Életünket formáló események

Június 14.-én került sor a Háló alcsíki találkozójára. Erre az eseményre a helyszínt egy alcsíki kis falu, Kotormány biztosította, mely Csíkszeredától kb. 10 km-re található.
A kicsiny faluban Balázs Penszka László újonnan épített közösségi házában gyűlt össze közel száz Halós. Jogosan lehetett volna nevezni Erdélyi régió találkozónak is, mivel a falubelieken és csíkiakon kívül jelen voltak Sepsiszentgyörgyről, Udvarhelyről, Gyergyóból és Kolozsvárról is.
A Hálós nap reggel 9 órakor kezdődött regisztrációval, ezt követően a házigazda, köszöntötte a régi és új hálósokat. Hogy az újonnan érkezettek is értsék, hogy lényegében mi is ez a Háló, Csobot Szabolcs, az erdélyi Háló irodavezetője és jómagam próbáltunk egyfajta képet festeni a közösség működéséről.
A nap fő témája Életünket formáló események erről hallhattunk egy nagyon tartalmas előadást Dávid György, sepsiszentgyörgyi plébánosnak köszönhetően. Előadása az életünket formáló szenvedésekről és találkozásokról szólt. Beszélt Jézusnak a szenvedéseiről és fontos találkozásairól, például mikor találkozik az emmauszi tanítványokkal. Jézuson kívül a hétköznapi ember életét formáló találkozásaira is kitért. Itt főképp engem az fogott meg nagyon, mikor egy családi képet hozott fel. Például mikor a két fél munka után fáradtan hazaér, egymást nem azzal fogadják, hogy ők mennyire fáradtak, hanem egy üdvözlő mosollyal és csókkal. Rátért arra, hogy fontos szerepe van életünk során a szenvedéseinknek is, mivel ezek is formálhatják életünket.
Előadását követően kiscsoportokra oszlottunk fel. Csoportokban az életünket formáló szenvedéseinket osztottuk meg egymással. Örülők, hogy az én kiscsoportomban nagyon mély dolgokat tudtunk megosztani egymással. Nagyon nehezen tudtunk pontot tenni a csoportos beszélgetésünk végére, viszont már menni kellett, hogy a testünket is tápláljuk. Nagy népszerűségnek örvendett a szabadban készült pityókástokány és töltött káposzta.
A szabadban eltöltött ebéd után Simó Irma pszichológus tartott egy rövid munkacsoportot. A főként arra tért ki, hogy mennyire fontosak a kapcsolatok. Nagyon fontos, hogy meghallgassuk embertársainkat, mert lehet, hogy egy jó beszélgetés sokszor sokunknak életmentő lehet. Mivel gyakran azért esünk depressziós helyzetbe, mivel nincs egy valaki, akivel megoszthatnánk életünk problémáit. Nem az a lényeg, hogy tanácsokat osztogassunk, hanem csak hallgató fülekre találjunk, vagy hallgató fülek legyünk.
A Hálós napot egy közös hálaadó szentmisével zártuk. Nem is nagyon búcsúzkodtunk, mivel már előre megbeszélt program szerint tudtuk, hogy egy hét múlva találkozunk Gyímesbükkön.

Sánta Judit

 

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2019.10.21. 18:00 Angol nyelvű magyar népdalkurzus

Hungarian Folk Singing Class held in English

 

2019.10.22. 18:00 Lélek-jelenlét

Irodalomterápiás beszélgetések párkeresőknek
Egy érdekes és különleges kalandhoz hívunk érdeklődőket, párkapcsolatra vágyókat

A foglalkozások időpontja: október 22., november 26, december 17.
18:00-20:00
Belépő: 500 Ft
Jelentkezés: Eigner Judit
(Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 06/20-828-0879)

Részletek a Facebookon >>

 

2019.10.25. Kolta Galéria

A Selyemút tükrében
(Dél-kínai utazások - Csianghszi, Fucsian)
című fotókiállítás

A Kolta Galéria korábbi kiállitásai >>

A kiállítás 2019. október 25.-ig hétköznap 14 és 18 óra között tekinthető meg.

 

2019.10.25. 18:00 Nótaest a Vadkanok Nemzeti Dalárdával

Az est elején rövid beszélgetés az '56-os forradalomról. Szívesen veszünk családi és személyes történeteket.

Facebook esemény >>

Regisztráció >>

 

2019.10.28. 19:00 Ferkó Zoltán könyv és filmbemutatója

Kóbor - filmbemutató,
Levelek Zürichből
- könyvbemutató

 

2019.10.31. 10:00-12:00 Kézműves foglalkozás korhatár nélkül

Kéthetente Széplaki Marika és Kómár Katalin vezetésével
Mottó: mindenből lehet valami, ne dobjuk ki a használható dolgokat!
Mindig a szezonnak, illetve kedvünknek megfelelő tárgyakat készítünk.
Belépődíj nincs - helyette alkalmanként adományoddal segítheted a Háló Közösséget.

Részletek és regisztráció lásd Facebook esemény >>

Írás a Mai Belváros 2018.október 18-i számában

 

2019.10.30. 18:00 Ős-kép Szalon

Történelmi, vallástörténeti és irodalmi szalon

 Őfelsége, a Magyar Szent Korona

Csomor Lajos
aranyműves előadása

Csomor Lajos aranyműves 1983-ban engedélyt kapott arra, hogy csoportjával elvégezhesse a Magyar Szent Korona első alapos szakmai vizsgálatát. A vizsgálat eredményeiről és a Szent Korona későbbi művészettörténeti és kormeghatározó vizsgálatáról ezidáig három könyve jelent meg (Magyarország Szent Koronája, 1986, 1987, 1988; Szent István koronája nyomában, 1987; Őfelsége, a Magyar Szent Korona, 1996).

 

2019.11.07. 19:30 Kárpát-medencei fiatalok találkozóhelye (KMFT)

A Budapesten tanuló és dolgozó külhoni fiatalok találkozója
általában a hónap első csütörtökén

 

2019.11.10. 18:00 Radnóti-est

"...lélek vagyok, élni szeretnék".
Radnóti Miklós utolsó hónapjainak krónikája. Kőszegi Ábel munkája, a bori notesz és a költő verseinek felhasználásával fejezi ki tiszteletét a 110 esztendeje született, és 75 éve (november 9-én) elhunyt költő és az ártatlanul elhurcoltak emléke előtt Tóth Péter Lóránt versvándor. Rendezte: Hajvert Ákos.

 

2019.11.15. 19:00 Versek ihletett tolmácsolásban

Molnár Zoltán
újvidéki színművész verses estje

Ady Endre, Juhász Gyula, Jung Károly, Reményik Sándor, Szilágyi Domokos és mások művei hangzanak el
a Szeretnék néha visszajönni még című, rendkívül szuggesztív verses összeállításban

 

Újraindult a Tarsoly

Újraindult a Tarsoly
2019. július 29.-én a tatai Háló-tábor megnyitóján volt az ünnepélyes bemutatója, a táborozók már ekkor a kezükbe vehették és olvashatták a 32 oldalas Tarsolyt. A Kiadványaink menüpontnál is olvasható és letölthető.

A Tarsoly következő száma novemberben jelenik meg.

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók