Találkozás, kapcsolat, közösség

Kicsi falu nagy eseménye volt Kotormányban a 2008. június 14.-én sorrakerült Háló találkozó.

Valóban egy gyorsan változó világ kihívásaira új válaszokat kapaszkodó pontokat kell keresni ily módon gazdagítva, bővítve az egyház konvencionális eszköztárát, a hagyományos formákat. A Háló árnyaltabbá teszi az egyházi életet, a vallási gyakorlatot, teret nyit a személyes és közösségi együttléthez, ezért érdemes érdeklődéssel és bizalommal fordulni feléje, - tovább fonni, szőni, bogozni. „A Földön minden meglazul/ha nem köti össze az új. - írta a költő ...
 

Ferencz Imre

Életünket formáló események

Június 14.-én került sor a Háló alcsíki találkozójára. Erre az eseményre a helyszínt egy alcsíki kis falu, Kotormány biztosította, mely Csíkszeredától kb. 10 km-re található.
A kicsiny faluban Balázs Penszka László újonnan épített közösségi házában gyűlt össze közel száz Halós. Jogosan lehetett volna nevezni Erdélyi régió találkozónak is, mivel a falubelieken és csíkiakon kívül jelen voltak Sepsiszentgyörgyről, Udvarhelyről, Gyergyóból és Kolozsvárról is.
A Hálós nap reggel 9 órakor kezdődött regisztrációval, ezt követően a házigazda, köszöntötte a régi és új hálósokat. Hogy az újonnan érkezettek is értsék, hogy lényegében mi is ez a Háló, Csobot Szabolcs, az erdélyi Háló irodavezetője és jómagam próbáltunk egyfajta képet festeni a közösség működéséről.
A nap fő témája Életünket formáló események erről hallhattunk egy nagyon tartalmas előadást Dávid György, sepsiszentgyörgyi plébánosnak köszönhetően. Előadása az életünket formáló szenvedésekről és találkozásokról szólt. Beszélt Jézusnak a szenvedéseiről és fontos találkozásairól, például mikor találkozik az emmauszi tanítványokkal. Jézuson kívül a hétköznapi ember életét formáló találkozásaira is kitért. Itt főképp engem az fogott meg nagyon, mikor egy családi képet hozott fel. Például mikor a két fél munka után fáradtan hazaér, egymást nem azzal fogadják, hogy ők mennyire fáradtak, hanem egy üdvözlő mosollyal és csókkal. Rátért arra, hogy fontos szerepe van életünk során a szenvedéseinknek is, mivel ezek is formálhatják életünket.
Előadását követően kiscsoportokra oszlottunk fel. Csoportokban az életünket formáló szenvedéseinket osztottuk meg egymással. Örülők, hogy az én kiscsoportomban nagyon mély dolgokat tudtunk megosztani egymással. Nagyon nehezen tudtunk pontot tenni a csoportos beszélgetésünk végére, viszont már menni kellett, hogy a testünket is tápláljuk. Nagy népszerűségnek örvendett a szabadban készült pityókástokány és töltött káposzta.
A szabadban eltöltött ebéd után Simó Irma pszichológus tartott egy rövid munkacsoportot. A főként arra tért ki, hogy mennyire fontosak a kapcsolatok. Nagyon fontos, hogy meghallgassuk embertársainkat, mert lehet, hogy egy jó beszélgetés sokszor sokunknak életmentő lehet. Mivel gyakran azért esünk depressziós helyzetbe, mivel nincs egy valaki, akivel megoszthatnánk életünk problémáit. Nem az a lényeg, hogy tanácsokat osztogassunk, hanem csak hallgató fülekre találjunk, vagy hallgató fülek legyünk.
A Hálós napot egy közös hálaadó szentmisével zártuk. Nem is nagyon búcsúzkodtunk, mivel már előre megbeszélt program szerint tudtuk, hogy egy hét múlva találkozunk Gyímesbükkön.

Sánta Judit

 

Kárpát-medencei programjaink

Kattints a térképre!


Tarsoly 2020. október

Támogatóink:

A 2019-es jövedelemadó civilszervezetnek felajánlható 1%-ával összesen 303318 forinttal támogatták a Hálót.

Köszönjük.

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók