Találkozás, kapcsolat, közösség

„Akik őrhelyen állanak, éber figyelésre és megsokszorozódott munkára vannak kötelezve.” Márton Áron püspök gondolata volt mottója az idén Csíksomlyóra összehívott erdélyi Háló találkozónak.

Az Angyali karból – Puchard Zolival és Gyöngyössy Lajossal – hárman vettünk részt, a Gyulafehérvári Főegyházmegye 1000 éves fennállásának alkalmából meghirdetett jubileumi évhez kapcsolódó, ünnepi hétvégén. Sokat gondolkodtam, mit is írjak róla. Természetesen igazi hálós volt, s mégis kicsit más. Erről a másságról szeretnék beszámolni; mit jelentett nekem, hogyan éltem meg. Három szó jut az eszembe: kedvesség, igényesség, öröm.
A közel 10 órai autóút után igazi hálós fogadtatásban volt részünk. Ottó atya és a fiatalok, a személyesség, az öröm, a kedves figyelmesség, a kürtőskalács és az üdítő hamar elfeledtették az utazás fáradalmait. Jó volt megérkezni, a régi barátokat megölelni, az újakkal összemosolyogni.
A nyitó szentmisén Keresztes Zoltán atya gondolatait hallhattuk az afrikai királyról, aki annak a fiának adta országát, amelyik az emberekre figyelt, s a találkozáskor a szívükbe, lelkükbe véste kitörölhetetlenül azokat a jeleket, amelyek boldoggá tették őket, és magát az adakozót is. A jubileumi évhez kapcsolódóan szólt arról, hogy őseink azért tudtak annyi maradandó jelet hagyni maguk után, mert „az egyház hű tagjaiként úgy igyekeztek élni, amilyennek az Isten akarta látni őket.” Öröm számunkra, hogy „Jézus minket is szépnek, jónak lát és bízik bennünk.” Ez a bizalom kell, hogy erősítsen bennünket a mindennapokban, mert só és kovász kell legyünk. A só nélkülözhetetlen, de szerepe láthatatlan, „nincs az étlapon – az ételben felszívódva teszi azt ízessé.” Az élet, a világ megízesítője akkor leszünk, ha Krisztus lakik bennünk. A világosságunknak is Ő a fényforrása. „Lángolni küld minket, nem füstölögni. Jövőnk attól függ, hogy tudunk-e ízt, örömet, fényt vinni megpróbált, csalódott világunkba.” Külön örömöt jelentett számomra, amikor megtudtam, hogy a „Szentlélek képes Jézus méreteire tágítani szívünket, lelkünket”, ha befogadjuk életünkbe Krisztust. Úgy gondolom szükségem is van erre a kitágított szívre, ha Jézus példája szerint akarok elfogadó és önajándékozó lenni.
Vacsora és az üdvözlő beszédek után Szvorák Katalin Kodály-, Bartók és Liszt-díjas népdalénekes koncertjével zárult a napunk.
Szombaton reggel Simó Gáspár atya „tanított” minket imádkozni; hogyan állhatunk Isten elé „testestől-lelkestől”. A délelőtti előadásban Jitianu Liviu teológiai tanár a jubileumi évhez kapcsolódóan vizsgálta a múltat, a jelent és a jövőt, az egyháznak és a kereszténységnek feladatára fókuszálva. Nem próbálkozom azzal, hogy előadásából részleteket emeljek ki. Bár eleinte jegyzeteltem, de lebilincselő stílusa már önmagában is azt kívánta, hogy csak rá figyeljek, s ne vesszek el a papírlapjaim között. Közvetlen nekem szóló üzenetnek éreztem, hogy a mi jövőnk Krisztusba fogódzva álmodni és alkotni; hogy nem lehetek „kiserkölcsű” ember, aki lemond a hosszú távú elköteleződésről. Meg kell tanulnunk „versenyre kelni az igazságok és az értékek piacán”, fontos Isten szemszögéből látni a világot, s tudni, hogy a véges idő végpontján ott áll az Isten. A kiscsoportos beszélgetésben pedig ki-ki megfogalmazhatta, milyen egyházról álmodik.
Délután Jakubinyi György érsek atya beszélt a Főegyházmegye múltjáról és annak tanúságairól, majd a jubileumi kerek-asztal beszélgetésben Csintalan László csíkdelnei plébánost, a délelőtti előadónkat, Jitianu Líviut. és az anyaországból Tóth Zoltánt kérdezte a Jakab Antal Tanulmányi Ház igazgatója, Szakács Sándor. Szünet után a szentegyházi gyermek-filharmónia koncertjének örülhettünk, majd a kegytemplomban tartott szentmise tette fel a koronát az egész napra. Érsek atyával együtt miséztek jelenlévő hálós paptestvéreink is. A szentmisét Isten különleges ajándékának élhettem meg, amiért hálás vagyok Neki és édesanyjának, a csíksomlyói Szűz Anyának.
A vacsora utáni buli igazi hálós hangulatú este volt. Mi – régebben fiatalok – sem vettük észre a múló időt, s amikor úgy gondoltuk, itt az ideje lepihenni, szobánkban még hosszan beszélgettünk. S ez is HÁLÓ!
Vasárnap külön búcsúztunk erdélyi barátainktól, mert a távolság miatt reggeli után útra keltünk Úgy gondolom, mindhármunk nevében megköszönhetem Ottónak, Csobot Szabinak és csapatának a vidám, örömteli és igényes találkozót.
 

Arató Márta

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2019.10.21. 18:00 Angol nyelvű magyar népdalkurzus

Hungarian Folk Singing Class held in English

 

2019.10.22. 18:00 Lélek-jelenlét

Irodalomterápiás beszélgetések párkeresőknek
Egy érdekes és különleges kalandhoz hívunk érdeklődőket, párkapcsolatra vágyókat

A foglalkozások időpontja: október 22., november 26, december 17.
18:00-20:00
Belépő: 500 Ft
Jelentkezés: Eigner Judit
(Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 06/20-828-0879)

Részletek a Facebookon >>

 

2019.10.25. Kolta Galéria

A Selyemút tükrében
(Dél-kínai utazások - Csianghszi, Fucsian)
című fotókiállítás

A Kolta Galéria korábbi kiállitásai >>

A kiállítás 2019. október 25.-ig hétköznap 14 és 18 óra között tekinthető meg.

 

2019.10.25. 18:00 Nótaest a Vadkanok Nemzeti Dalárdával

Az est elején rövid beszélgetés az '56-os forradalomról. Szívesen veszünk családi és személyes történeteket.

Facebook esemény >>

Regisztráció >>

 

2019.10.28. 19:00 Ferkó Zoltán könyv és filmbemutatója

Kóbor - filmbemutató,
Levelek Zürichből
- könyvbemutató

 

2019.10.31. 10:00-12:00 Kézműves foglalkozás korhatár nélkül

Kéthetente Széplaki Marika és Kómár Katalin vezetésével
Mottó: mindenből lehet valami, ne dobjuk ki a használható dolgokat!
Mindig a szezonnak, illetve kedvünknek megfelelő tárgyakat készítünk.
Belépődíj nincs - helyette alkalmanként adományoddal segítheted a Háló Közösséget.

Részletek és regisztráció lásd Facebook esemény >>

Írás a Mai Belváros 2018.október 18-i számában

 

2019.10.30. 18:00 Ős-kép Szalon

Történelmi, vallástörténeti és irodalmi szalon

 Őfelsége, a Magyar Szent Korona

Csomor Lajos
aranyműves előadása

Csomor Lajos aranyműves 1983-ban engedélyt kapott arra, hogy csoportjával elvégezhesse a Magyar Szent Korona első alapos szakmai vizsgálatát. A vizsgálat eredményeiről és a Szent Korona későbbi művészettörténeti és kormeghatározó vizsgálatáról ezidáig három könyve jelent meg (Magyarország Szent Koronája, 1986, 1987, 1988; Szent István koronája nyomában, 1987; Őfelsége, a Magyar Szent Korona, 1996).

 

2019.11.07. 19:30 Kárpát-medencei fiatalok találkozóhelye (KMFT)

A Budapesten tanuló és dolgozó külhoni fiatalok találkozója
általában a hónap első csütörtökén

 

2019.11.10. 18:00 Radnóti-est

"...lélek vagyok, élni szeretnék".
Radnóti Miklós utolsó hónapjainak krónikája. Kőszegi Ábel munkája, a bori notesz és a költő verseinek felhasználásával fejezi ki tiszteletét a 110 esztendeje született, és 75 éve (november 9-én) elhunyt költő és az ártatlanul elhurcoltak emléke előtt Tóth Péter Lóránt versvándor. Rendezte: Hajvert Ákos.

 

2019.11.15. 19:00 Versek ihletett tolmácsolásban

Molnár Zoltán
újvidéki színművész verses estje

Ady Endre, Juhász Gyula, Jung Károly, Reményik Sándor, Szilágyi Domokos és mások művei hangzanak el
a Szeretnék néha visszajönni még című, rendkívül szuggesztív verses összeállításban

 

Újraindult a Tarsoly

Újraindult a Tarsoly
2019. július 29.-én a tatai Háló-tábor megnyitóján volt az ünnepélyes bemutatója, a táborozók már ekkor a kezükbe vehették és olvashatták a 32 oldalas Tarsolyt. A Kiadványaink menüpontnál is olvasható és letölthető.

A Tarsoly következő száma novemberben jelenik meg.

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók