Találkozás, kapcsolat, közösség

A mai világban mindenki rohan. Intézi ügyeit, siet, hogy befejezze mindazt, amit a napi programjába bezsúfolt. Végzi a dolgát, vagyis ellátja azokat a feladatokat, amiket a társadalom elvár tőle, hogy teljesítsen ahhoz, hogy befogadja magába. Hamarosan az ember azon veszi észre magát, hogy mindössze csak kis szürke egér a gépezetben, és nagyon elfáradt.

Ám mikor el szeretné mondani bánatát, rájön, hogy senkinek nincs rá öt perce, hogy meghallgassa őt, mert barátai szintén rohannak, és nincs idejük rá, hisz még nagyon sok „annál fontosabb” dolguk akad. Amúgy sincs türelmük meghallgatni, barátjuk „nyavalygását”, mert hallgatva a másikat, egyre idegesebbek és feszültebbek lesznek. De vajon miért van ez? Talán azért, mert társukat hallgatva rájönnek, hogy hasonló problémák nehezednek fejükre, amit talán még komolyabbnak is értékelnek, mint a barátjukét, és máris feltör nagy robajjal bennünk egy gondolat: „Még ő panaszkodik, hisz nekem még nehezebb dolgom van, de úgyis csinálom, és mégsem panaszkodom.” De miért is nem vesszük észre a problémáinkat csak akkor, ha a társunk sajátjait panaszolja? Talán azért, mert nincs még saját magunkra sem időnk. És talán azért nincs türelmünk barátunkat végighallgatni, mert előtörnek a bennünk rejlő, régóta megkövesedett, elraktározott sérelmek, amelyeket nincs időnk feldolgozni és már régóta a szőnyeg alá söpörtünk, próbálva elfelejteni és elrejteni azt, még magunk elől is. De a probléma még azért ott van a szőnyeg alatt. És a kupac a szőnyeg alatt csak nő, és csak nő, míg végül a szőnyeg már nem képes elfedni a kupacot és ki nem borul alóla a sérelmek tömkelege. Talán éppen arra zúdul, aki legkevésbé érdemli meg azt…. Ilyen és ehhez hasonló gondolatok forogtak fejemben, mikor részt vettem a Sebestyén Ottó atya által tartott lelkigyakorlaton.
Tizenketten voltunk, mint az apostolok, mindegyikünk más-más szemlélettel, más-más életúttal, és keresztel. De néhány dolog mégis közös volt bennünk, hitünk. Habár vallásunk talán különbözött is, fiatalságunk és az iránti vágyakozásunk hogy végre egy kis időt fordíthassunk magunkra. Illetve nem utolsó sorban azért gyűltünk össze hogy egy csapattá érjünk, hogy könnyebben vehessük az előttünk álló akadályokat, melyek a vészesen közelgő II. Kárpát-medencei Ifjúsági Háló találkozó megszervezéséhez kötődnek.
Mivel a lelkigyakorlat Hargitafürdő vadregényes táján zajlott, eltávolodva a mindennapi rutinra emlékeztető dolgoktól, első lépésként felfedeztük környezetünket, sikerült elcsendesedni, és saját magunkra figyelni, be-be nézni a szőnyeg alá, megfogni egy-egy sérelmet és feldolgozni így csökkentve a szőnyeg alatt feszülő halmot. Ebben nagy segítség volt a meditációs imagyakorlat, amely segített ellazulni. Majd újra felfedeztem olyan élményeket, amelyekről megfeledkeztem. Mikor párokban elbeszélgettünk egymással, egymásra figyelve, meghallgatva szemléletmódját, megismerve életét rájöttem milyen jó érzés, ha meghallgatnak, ha igazán rám figyelnek, és ha tanácsot adnak problémáim megoldására: Illetve, hogy milyen jó érzés mást meghallgatva látni annak megkönnyebbülését illetve esetenként jó tanáccsal ellátni segítve őt hogy megoldja problémáját, vagy hogy tudja milyen irányba indulhat el.
Különleges élmény járta át belsőm, mikor levelet kellet írjak Jézusnak, melyben megköszöntem, amit tőle kaptam, ugyanakkor a bennem forrongó kérdéseket és kéréseket felé tártam. Majd mintegy Jézus szerepébe lépve válaszoltam saját levelemre, kérdéseimre, és kéréseimre. Rá kellet jöjjek, hogy a legtöbb kérdésemre megvan a válasz, csak nem tudok kilépni saját magam szerepéből és kívülről látni helyzetemet, vagy csak egyszerűen nincs időm magamra figyelni.
Megtapasztaltam azt, hogy az érintés ereje milyen hatalommal bír. Hogy, milyen hatása van egy meleg tekintetnek, egy mosolynak és egy érintésnek. Hogyan tudnak ezek lelket gyógyítani.
És még sorolhatnám, hogy mennyi lelki élményt sikerült megtapasztalnom, de nagyon nehéz az érzelmeket, érzéseket szavakba önteni. Viszont elmondhatom, hogy sokkal jobban megismertem önmagamat, újra megtapasztaltam az egymásra való figyelés erejét, és Isten végtelen hatalmát mellyel mindig átsegít a problémákon, csak meg kell hallanunk az Ő hangját. Ehhez pedig az kell, hogy figyeljünk rá és egymásra.
Amit még kaptam? Hmm… a legfontosabbat a végére tartogattam, új barátokat, illetve régi barátok új arcait. Véleményem szerint mindannyian egy kicsivel többek lettünk, mint amik voltunk azelőtt. Nem csak egyénekként, hanem csapatként és közösségként tértünk haza. Én csak azt kívánom mindannyiunknak, hogy ezekből az élményekből még nagyon sokáig táplálkozhassunk, és akkor vegyük elé, amikor a legnagyobb szükségünk van rá.

Koronka Sándor

 

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2019.10.18. 17:00 Pure életvezetési program középiskolás lányok számára

 

 

2019.10.21. 18:00 Angol nyelvű magyar népdalkurzus

Hungarian Folk Singing Class held in English

 

2019.10.22. 18:00 Lélek-jelenlét

Irodalomterápiás beszélgetések párkeresőknek
Egy érdekes és különleges kalandhoz hívunk érdeklődőket, párkapcsolatra vágyókat

A foglalkozások időpontja: október 22., november 26, december 17.
18:00-20:00
Belépő: 500 Ft
Jelentkezés: Eigner Judit
(Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 06/20-828-0879)

Részletek a Facebookon >>

 

2019.10.25. Kolta Galéria

A Selyemút tükrében
(Dél-kínai utazások - Csianghszi, Fucsian)
című fotókiállítás

A Kolta Galéria korábbi kiállitásai >>

A kiállítás 2019. október 25.-ig hétköznap 14 és 18 óra között tekinthető meg.

 

2019.10.25. 18:00 Nótaest a Vadkanok Nemzeti Dalárdával

Az est elején rövid beszélgetés az '56-os forradalomról. Szívesen veszünk családi és személyes történeteket.

Facebook esemény >>

Regisztráció >>

 

2019.10.28. 19:00 Ferkó Zoltán könyv és filmbemutatója

Kóbor - filmbemutató,
Levelek Zürichből
- könyvbemutató

 

2019.10.31. 10:00-12:00 Kézműves foglalkozás korhatár nélkül

Kéthetente Széplaki Marika és Kómár Katalin vezetésével
Mottó: mindenből lehet valami, ne dobjuk ki a használható dolgokat!
Mindig a szezonnak, illetve kedvünknek megfelelő tárgyakat készítünk.
Belépődíj nincs - helyette alkalmanként adományoddal segítheted a Háló Közösséget.

Részletek és regisztráció lásd Facebook esemény >>

Írás a Mai Belváros 2018.október 18-i számában

 

2019.10.30. 18:00 Ős-kép Szalon

Történelmi, vallástörténeti és irodalmi szalon

 Őfelsége, a Magyar Szent Korona

Csomor Lajos
aranyműves előadása

Csomor Lajos aranyműves 1983-ban engedélyt kapott arra, hogy csoportjával elvégezhesse a Magyar Szent Korona első alapos szakmai vizsgálatát. A vizsgálat eredményeiről és a Szent Korona későbbi művészettörténeti és kormeghatározó vizsgálatáról ezidáig három könyve jelent meg (Magyarország Szent Koronája, 1986, 1987, 1988; Szent István koronája nyomában, 1987; Őfelsége, a Magyar Szent Korona, 1996).

 

2019.11.07. 19:30 Kárpát-medencei fiatalok találkozóhelye (KMFT)

A Budapesten tanuló és dolgozó külhoni fiatalok találkozója
általában a hónap első csütörtökén

 

2019.11.10. 18:00 Radnóti-est

"...lélek vagyok, élni szeretnék".
Radnóti Miklós utolsó hónapjainak krónikája. Kőszegi Ábel munkája, a bori notesz és a költő verseinek felhasználásával fejezi ki tiszteletét a 110 esztendeje született, és 75 éve (november 9-én) elhunyt költő és az ártatlanul elhurcoltak emléke előtt Tóth Péter Lóránt versvándor. Rendezte: Hajvert Ákos.

 

2019.11.15. 19:00 Versek ihletett tolmácsolásban

Molnár Zoltán
újvidéki színművész verses estje

Ady Endre, Juhász Gyula, Jung Károly, Reményik Sándor, Szilágyi Domokos és mások művei hangzanak el
a Szeretnék néha visszajönni még című, rendkívül szuggesztív verses összeállításban

 

Újraindult a Tarsoly

Újraindult a Tarsoly
2019. július 29.-én a tatai Háló-tábor megnyitóján volt az ünnepélyes bemutatója, a táborozók már ekkor a kezükbe vehették és olvashatták a 32 oldalas Tarsolyt. A Kiadványaink menüpontnál is olvasható és letölthető.

A Tarsoly következő száma novemberben jelenik meg.

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók