Találkozás, kapcsolat, közösség

Március 7-én Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus Király plébánia otthont adott a kerületi Háló találkozónak. A reggeli szép napsütés még inkább fellelkesített mindannyiunkat. Örömmel néztünk e nagy nap elébe. Lassan összegyűltek azok az emberek, akik úgy döntöttek, a mai nap velünk ünneplik a TALÁLKOZÁST, egymással, mint sorstársakkal, az úton együtt küszködőkkel, rég nem látott ismerősökkel, barátokkal; az Egyházzal, mint fogadó házigazdával, ahol mindenki egyformán otthon érezheti magát, ahol mindenkit várnak; az Istennel, mint mindenikünk szerető Atyjával, Gondviselőjével.
 

A jelenlevők rövid üdvözlése után, Csobot Szabolcs és Fazekas István személyesen megélt tapasztalataikat mondták el a Hálóról (pl. a Háló ideális állapot; feloldja a pap és hívek közötti elszigetelődést; a Hálóban van kire számítani, biztos háttere van; közvetlenség – barátság jellemző rá; megtapasztalható a közösségi élmény a közös ünneplésekben).
Az őket követő előadó, Papp László („Marosvásárhelyen a Szent Imre kollégiumban szolgálok”) a Jelenések könyvéből vette vezér gondolatát: „Ébredj fel és erősítsd meg a többieket, akik halálukon vannak…”
Mik is a teendőink?

  • hétköznapi dolgokhoz úgy állni, hogy jogos panasza ne legyen senkinek;
  • visszatérni a forrásokhoz, az Igazsághoz, Krisztushoz;
  • vigyázni a félrevezetésekre, a hazugságokra, mert mindaz, ami nem épül saját alapból és nem épül Jézus Krisztusra, az nem igaz!!!
  • vigyázni a mai bálványokra, ami nem más mint az idegen életmód – ez megtámadja a családot (általános, hogy többször házasodunk; a jobb megélhetésért folytatott hajsza szétválasztja a szülőket) – a családban ha a szeretet nincs a szentségi rendbe beemelve, akkor nagyon magas lesz a tandíj;
  • megtartani értékeinket, úgy az emberi, mint a keresztény, magyar értékeinket;
  • elindulni és másnak is továbbadni mindezt az értéket (missziós lelkület).

A kiscsoportos beszélgetések alatt élettapasztalat megosztások voltak arról: mit teszek és mit tehetek az emberi, magyar és keresztény értékek továbbadásáért, fennmaradásáért. Az ebéd után két műhelymunkával folytattuk. Az egyiken Sebestyén Ottó SJ „a szeretet elnyerése” címen tartott imaműhelyt. (Sajnos, mivel nem tudok egyszerre két helyen is részt venni, ezért bővebb infót erről a műhelymunkáról nem tudok nyújtani).
A másikat Kertész Marika kézdivásárhelyi pedagógus, három gyerek édesanyja tartotta „életünk a feltámadt Jézus Krisztussal a családban, tapasztalataim alapján”. Röviden elmondta a családjában megtapasztaltakat: „a család hite, imaélete csak úgy valósul meg, ha a családtagok személyesen elkezdik járni az Utat… Sokszor úgy élünk, mintha halott Istenünk volna, pedig Nagypéntek, Nagyszombat után HÚSVÉT, a FELTÁMADÁS következett… Be kell építenünk az Istennel való kapcsolatba a gyerekeink „bezavarását” is… Ha Istennel reggelente tudok egy kis időt tölteni, akkor ez a jelenlét egész nap kísér, követ… Egymásnak új esélyt adunk… Amikor vágyainkból elvárások lesznek, társam azt érzi, hogy én egy ideális álomképet szeretek és nem őt… Meg kell keresnünk együtt: Isten hol szeretne látni bennünket… Gyerekeimnek lehetőséget adjak arra, hogy találkozhassanak a Feltámadt Jézus Krisztussal…” Majd felkérte a jelenlevő párokat szánjanak most időt egymásra és beszéljék meg:

  • Miként tapasztalod a feltámadt Krisztus erejét a mindennapjaidban? Miből kellett neked feltámadnod a Feltámadott erejével?
  • A házastársi kapcsolatotokban miben érzitek Krisztus győzelmét életetekben?
  • Mit teszel gyerekeitek hitre nevelése érdekében, miként segíted őket az élő Krisztussal való személyes találkozásban?
  • Mint család, mit tesztek annak érdekében, hogy a szeretet örömhíre eljusson másokhoz is?

Jó volt látni, amint a jelenlevő párok komolyan egymásra figyelve beszélgettek.
Az idő sürgetett és még a szentmise előtt beszélnünk kellett arról, „hogyan tovább sepsiszentgyörgyi Háló?” A jelenlevőket Józsa Attila, amatőr költő örvendeztette meg egy verscsokorral. Majd Sebestyén Ottó SJ beszélt a Háló elkövetkezendő programjairól, eseményeiről. Innen gyorsan átsiettünk a templomba, ahol a helyi közösséggel együtt szentmisében ünnepeltük meg a TALÁLKOZÁST, ahol Mokánu Erika operaénekesnő előadásával tette színesebbé az ünneplést.
Még kiemelnék, találkozónkról, hogy gyerekeink sem mentek üres kézzel haza: a délelőtt folyamán Pünkösti Gabriella tanítónő kisebb gyerekeinknek tartott foglalkozást, a nagyobbakkal meg Ambrus István Ábel helyi káplán foglalkozott. Délután Józsa Zsuzsa vállalta a gyerekekkel való foglalkozást. Köszönet mindenkinek: akik eljöttek azoknak a velünk létet, akik segítettek, azoknak mindent! A jó Isten áldja meg életüket, mindennapjaikat, családjaikat, munkájukat. Dióhéjban ennyi.
 

Hajdú András

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2019.10.18. 17:00 Pure életvezetési program középiskolás lányok számára

 

 

2019.10.21. 18:00 Angol nyelvű magyar népdalkurzus

Hungarian Folk Singing Class held in English

 

2019.10.22. 18:00 Lélek-jelenlét

Irodalomterápiás beszélgetések párkeresőknek
Egy érdekes és különleges kalandhoz hívunk érdeklődőket, párkapcsolatra vágyókat

A foglalkozások időpontja: október 22., november 26, december 17.
18:00-20:00
Belépő: 500 Ft
Jelentkezés: Eigner Judit
(Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 06/20-828-0879)

Részletek a Facebookon >>

 

2019.10.25. Kolta Galéria

A Selyemút tükrében
(Dél-kínai utazások - Csianghszi, Fucsian)
című fotókiállítás

A Kolta Galéria korábbi kiállitásai >>

A kiállítás 2019. október 25.-ig hétköznap 14 és 18 óra között tekinthető meg.

 

2019.10.25. 18:00 Nótaest a Vadkanok Nemzeti Dalárdával

Az est elején rövid beszélgetés az '56-os forradalomról. Szívesen veszünk családi és személyes történeteket.

Facebook esemény >>

Regisztráció >>

 

2019.10.28. 19:00 Ferkó Zoltán könyv és filmbemutatója

Kóbor - filmbemutató,
Levelek Zürichből
- könyvbemutató

 

2019.10.31. 10:00-12:00 Kézműves foglalkozás korhatár nélkül

Kéthetente Széplaki Marika és Kómár Katalin vezetésével
Mottó: mindenből lehet valami, ne dobjuk ki a használható dolgokat!
Mindig a szezonnak, illetve kedvünknek megfelelő tárgyakat készítünk.
Belépődíj nincs - helyette alkalmanként adományoddal segítheted a Háló Közösséget.

Részletek és regisztráció lásd Facebook esemény >>

Írás a Mai Belváros 2018.október 18-i számában

 

2019.10.30. 18:00 Ős-kép Szalon

Történelmi, vallástörténeti és irodalmi szalon

 Őfelsége, a Magyar Szent Korona

Csomor Lajos
aranyműves előadása

Csomor Lajos aranyműves 1983-ban engedélyt kapott arra, hogy csoportjával elvégezhesse a Magyar Szent Korona első alapos szakmai vizsgálatát. A vizsgálat eredményeiről és a Szent Korona későbbi művészettörténeti és kormeghatározó vizsgálatáról ezidáig három könyve jelent meg (Magyarország Szent Koronája, 1986, 1987, 1988; Szent István koronája nyomában, 1987; Őfelsége, a Magyar Szent Korona, 1996).

 

2019.11.07. 19:30 Kárpát-medencei fiatalok találkozóhelye (KMFT)

A Budapesten tanuló és dolgozó külhoni fiatalok találkozója
általában a hónap első csütörtökén

 

2019.11.10. 18:00 Radnóti-est

"...lélek vagyok, élni szeretnék".
Radnóti Miklós utolsó hónapjainak krónikája. Kőszegi Ábel munkája, a bori notesz és a költő verseinek felhasználásával fejezi ki tiszteletét a 110 esztendeje született, és 75 éve (november 9-én) elhunyt költő és az ártatlanul elhurcoltak emléke előtt Tóth Péter Lóránt versvándor. Rendezte: Hajvert Ákos.

 

2019.11.15. 19:00 Versek ihletett tolmácsolásban

Molnár Zoltán
újvidéki színművész verses estje

Ady Endre, Juhász Gyula, Jung Károly, Reményik Sándor, Szilágyi Domokos és mások művei hangzanak el
a Szeretnék néha visszajönni még című, rendkívül szuggesztív verses összeállításban

 

Újraindult a Tarsoly

Újraindult a Tarsoly
2019. július 29.-én a tatai Háló-tábor megnyitóján volt az ünnepélyes bemutatója, a táborozók már ekkor a kezükbe vehették és olvashatták a 32 oldalas Tarsolyt. A Kiadványaink menüpontnál is olvasható és letölthető.

A Tarsoly következő száma novemberben jelenik meg.

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók