Találkozás, kapcsolat, közösség

A szovátai Háló közösség november 27-én lelkinapot szervezett, melyre a meghívott lelki edzők Sebestyén Ottó SJ lelki atya és Szokol Margit szociális nővér voltak. A plébánia hittantermét megtöltötték a megújulni, töltekezni, megtisztulni vágyók.
 

A lelkigyakorlatot Sebestyén Ottó SJ nyitotta meg, aki mindvégig a jezsuita szellemiségre jellemzően beszélt, tanított. Rávilágított arra, hogy az Istennel való jó kapcsolatnak szüksége van az egészséges lélekre. Ez utóbbihoz viszont szükség van egyfelől az értelmi integráló képességre, azaz be tudom építeni a velem megtörtént eseményeket, figyelembe véve ezek azon vetületét, hogy Isten mindenben ott van ahol az igazság van. Másfelől szükség van az értelmet felülmúló hitre is, ami Isten ajándéka, s mi a gyermekeiként csupán csak be kell fogadjuk szívünk tárt kapujával. Egy egészséges lélek mindig a jelenben és a jelennek él a jövő prizmáján át a múlt tapasztalati szűrőjén keresztül. Az érett ember további dimenziói: nyitott és tiszta szívű kommunikáció (mely segít Istennel és emberrel való kapcsolatomban), értelmi érettség, érzelmi érettség (kontroll alatt tartom érzelmeimet), szociális, erkölcsi érettség (énem célja Isten szeretete), keresztény érettség, a léleköröme.
A rendezvény második felében Szokol Margit szociális nővér a keresztény parancsolatokra világított rá a hagyományok olykor megrögzötten maradi szemléletétől eltérően. A parancsolatok egy útbaigazító minimumot nyújtanak, de ha sikerül a mindennapi életünket Isten szemszögéből, a szeretet hangnemében megélni, akkor a parancsolatok betartásának kérdése szinte fel sem merül. Mindez nem lehetetlen, csak akarni kell és mindezért kitartóan kell imádkozni.
A lelki nap egy felemelő szentmisével zárult. Minden bizonnyal egy alapos lelki töltetet kaptunk az adventre, de még azon túlmenően is. Imádkozunk a két lelki trénerért és azért, hogy más közösségek is hasonlóképpen tudjanak lelkileg felfrissülni, gazdagodni, megújulni. 

Kelemen Mónika

Ugyanerről az alkalomról Moga Réka Orsolya is elküldött egy írást:

A szovátai katolikus hittanteremben tartott előadást Sebestyén Ottó jezsuita atya Szokol Margit nővérrel együtt november 25-én. Mindenki örömteli várakozással készült az imaestre. Első alkalommal vettem részt a Háló közösség által szervezett programon és meglepő volt a közösség melegsége. Az imaestet Ottó atya nyitotta meg rávilágítva az útra, melyen együtt haladunk Istennel. Útravalóul egy tükröt kaptunk melybe belenézhetünk és valósan szemlélhetjük magunkat. Az egészséges ember elengedhetetlen ajándéka Isten jelenléte mindenhol, mindenben. Az értelmi érettség felfed számunkra sok régiót de elengedhetetlen a hit, mely érthetővé teszi az érthetetlent. Érzelmi érettségre, nyitottságra van szükségünk embertársaink irányában. Az őszinte kommunikáció elengedhetetlen Istennel, önmagammal és embertársaimmal szemben. Életünk célja és vezetője Isten, és az erkölcsi érettség Isten intelmeit követve tudatosan élni a mindennapokban. Margit nővér a tízparancsolat szemszögéből világított rá kereszténységünkre. Isten parancsai a természet parancsai és ennek megélése a természet törvényeinek betartása. Ajándék életünk, és sokszor szem elől veszítjük, hogy mekkora érték! Az Isteni szeretet segíthet ennek megélésében és gyakorlásában. Az igényes imaestet egy csodás szentmise zárta, melyben együtt imádkoztunk, énekeltünk és együtt dicsértük Isten jóságát és szeretetét. Igazi feltöltődést jelentett az adventi időszakra.
 

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2019.10.21. 18:00 Angol nyelvű magyar népdalkurzus

Hungarian Folk Singing Class held in English

 

2019.10.22. 18:00 Lélek-jelenlét

Irodalomterápiás beszélgetések párkeresőknek
Egy érdekes és különleges kalandhoz hívunk érdeklődőket, párkapcsolatra vágyókat

A foglalkozások időpontja: október 22., november 26, december 17.
18:00-20:00
Belépő: 500 Ft
Jelentkezés: Eigner Judit
(Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 06/20-828-0879)

Részletek a Facebookon >>

 

2019.10.25. Kolta Galéria

A Selyemút tükrében
(Dél-kínai utazások - Csianghszi, Fucsian)
című fotókiállítás

A Kolta Galéria korábbi kiállitásai >>

A kiállítás 2019. október 25.-ig hétköznap 14 és 18 óra között tekinthető meg.

 

2019.10.25. 18:00 Nótaest a Vadkanok Nemzeti Dalárdával

Az est elején rövid beszélgetés az '56-os forradalomról. Szívesen veszünk családi és személyes történeteket.

Facebook esemény >>

Regisztráció >>

 

2019.10.28. 19:00 Ferkó Zoltán könyv és filmbemutatója

Kóbor - filmbemutató,
Levelek Zürichből
- könyvbemutató

 

2019.10.31. 10:00-12:00 Kézműves foglalkozás korhatár nélkül

Kéthetente Széplaki Marika és Kómár Katalin vezetésével
Mottó: mindenből lehet valami, ne dobjuk ki a használható dolgokat!
Mindig a szezonnak, illetve kedvünknek megfelelő tárgyakat készítünk.
Belépődíj nincs - helyette alkalmanként adományoddal segítheted a Háló Közösséget.

Részletek és regisztráció lásd Facebook esemény >>

Írás a Mai Belváros 2018.október 18-i számában

 

2019.10.30. 18:00 Ős-kép Szalon

Történelmi, vallástörténeti és irodalmi szalon

 Őfelsége, a Magyar Szent Korona

Csomor Lajos
aranyműves előadása

Csomor Lajos aranyműves 1983-ban engedélyt kapott arra, hogy csoportjával elvégezhesse a Magyar Szent Korona első alapos szakmai vizsgálatát. A vizsgálat eredményeiről és a Szent Korona későbbi művészettörténeti és kormeghatározó vizsgálatáról ezidáig három könyve jelent meg (Magyarország Szent Koronája, 1986, 1987, 1988; Szent István koronája nyomában, 1987; Őfelsége, a Magyar Szent Korona, 1996).

 

2019.11.07. 19:30 Kárpát-medencei fiatalok találkozóhelye (KMFT)

A Budapesten tanuló és dolgozó külhoni fiatalok találkozója
általában a hónap első csütörtökén

 

2019.11.10. 18:00 Radnóti-est

"...lélek vagyok, élni szeretnék".
Radnóti Miklós utolsó hónapjainak krónikája. Kőszegi Ábel munkája, a bori notesz és a költő verseinek felhasználásával fejezi ki tiszteletét a 110 esztendeje született, és 75 éve (november 9-én) elhunyt költő és az ártatlanul elhurcoltak emléke előtt Tóth Péter Lóránt versvándor. Rendezte: Hajvert Ákos.

 

2019.11.15. 19:00 Versek ihletett tolmácsolásban

Molnár Zoltán
újvidéki színművész verses estje

Ady Endre, Juhász Gyula, Jung Károly, Reményik Sándor, Szilágyi Domokos és mások művei hangzanak el
a Szeretnék néha visszajönni még című, rendkívül szuggesztív verses összeállításban

 

Újraindult a Tarsoly

Újraindult a Tarsoly
2019. július 29.-én a tatai Háló-tábor megnyitóján volt az ünnepélyes bemutatója, a táborozók már ekkor a kezükbe vehették és olvashatták a 32 oldalas Tarsolyt. A Kiadványaink menüpontnál is olvasható és letölthető.

A Tarsoly következő száma novemberben jelenik meg.

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók