Találkozás, kapcsolat, közösség

A szovátai Háló közösség november 27-én lelkinapot szervezett, melyre a meghívott lelki edzők Sebestyén Ottó SJ lelki atya és Szokol Margit szociális nővér voltak. A plébánia hittantermét megtöltötték a megújulni, töltekezni, megtisztulni vágyók.
 

A lelkigyakorlatot Sebestyén Ottó SJ nyitotta meg, aki mindvégig a jezsuita szellemiségre jellemzően beszélt, tanított. Rávilágított arra, hogy az Istennel való jó kapcsolatnak szüksége van az egészséges lélekre. Ez utóbbihoz viszont szükség van egyfelől az értelmi integráló képességre, azaz be tudom építeni a velem megtörtént eseményeket, figyelembe véve ezek azon vetületét, hogy Isten mindenben ott van ahol az igazság van. Másfelől szükség van az értelmet felülmúló hitre is, ami Isten ajándéka, s mi a gyermekeiként csupán csak be kell fogadjuk szívünk tárt kapujával. Egy egészséges lélek mindig a jelenben és a jelennek él a jövő prizmáján át a múlt tapasztalati szűrőjén keresztül. Az érett ember további dimenziói: nyitott és tiszta szívű kommunikáció (mely segít Istennel és emberrel való kapcsolatomban), értelmi érettség, érzelmi érettség (kontroll alatt tartom érzelmeimet), szociális, erkölcsi érettség (énem célja Isten szeretete), keresztény érettség, a léleköröme.
A rendezvény második felében Szokol Margit szociális nővér a keresztény parancsolatokra világított rá a hagyományok olykor megrögzötten maradi szemléletétől eltérően. A parancsolatok egy útbaigazító minimumot nyújtanak, de ha sikerül a mindennapi életünket Isten szemszögéből, a szeretet hangnemében megélni, akkor a parancsolatok betartásának kérdése szinte fel sem merül. Mindez nem lehetetlen, csak akarni kell és mindezért kitartóan kell imádkozni.
A lelki nap egy felemelő szentmisével zárult. Minden bizonnyal egy alapos lelki töltetet kaptunk az adventre, de még azon túlmenően is. Imádkozunk a két lelki trénerért és azért, hogy más közösségek is hasonlóképpen tudjanak lelkileg felfrissülni, gazdagodni, megújulni. 

Kelemen Mónika

Ugyanerről az alkalomról Moga Réka Orsolya is elküldött egy írást:

A szovátai katolikus hittanteremben tartott előadást Sebestyén Ottó jezsuita atya Szokol Margit nővérrel együtt november 25-én. Mindenki örömteli várakozással készült az imaestre. Első alkalommal vettem részt a Háló közösség által szervezett programon és meglepő volt a közösség melegsége. Az imaestet Ottó atya nyitotta meg rávilágítva az útra, melyen együtt haladunk Istennel. Útravalóul egy tükröt kaptunk melybe belenézhetünk és valósan szemlélhetjük magunkat. Az egészséges ember elengedhetetlen ajándéka Isten jelenléte mindenhol, mindenben. Az értelmi érettség felfed számunkra sok régiót de elengedhetetlen a hit, mely érthetővé teszi az érthetetlent. Érzelmi érettségre, nyitottságra van szükségünk embertársaink irányában. Az őszinte kommunikáció elengedhetetlen Istennel, önmagammal és embertársaimmal szemben. Életünk célja és vezetője Isten, és az erkölcsi érettség Isten intelmeit követve tudatosan élni a mindennapokban. Margit nővér a tízparancsolat szemszögéből világított rá kereszténységünkre. Isten parancsai a természet parancsai és ennek megélése a természet törvényeinek betartása. Ajándék életünk, és sokszor szem elől veszítjük, hogy mekkora érték! Az Isteni szeretet segíthet ennek megélésében és gyakorlásában. Az igényes imaestet egy csodás szentmise zárta, melyben együtt imádkoztunk, énekeltünk és együtt dicsértük Isten jóságát és szeretetét. Igazi feltöltődést jelentett az adventi időszakra.
 

Kárpát-medencei programjaink

Kattints a térképre!

190826 tata halo tabor

A XVIII. Háló-tábor meghívója

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

Kérjük, támogassa az európai kezdeményezést!

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

Nyári szünet az S4-ben

Augusztus végégig szünetelnek az S4 nyilvános rendezvényei.
Szeptemberben folytatódnak a megszokott állandó programjaink: Háló Jazz Klub, Kolta Galéria, Részigazság Klub, Dudoló, Kertész Nótakör, Kézműves Kör, HTFT, az  Albinoni Kamarazenekar koncertjei és bizonyára lesznek újak is. Szeptember, akárcsak tavaly, idén is lesznek Ars Sacra Fesztivál programjaink.

A szezonzáró 102. Háló Jazz Klubról írás jelent meg a magyarjazz.hu portálon.

A Kézműves Kör tagjai nyáron is találkoznak, a fotó a Pesti Vigadó tetőteraszán készült, együtt mentek kiállítást megtekinteni.

 

2019.09.05. 19:30 Határon túli fiatalok találkozóhelye (HTFT)

A Budapesten tanuló és dolgozó külhoni fiatalok találkozója
általában a hónap első csütörtökén

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók