Találkozás, kapcsolat, közösség


A találkozás öröme

{youtube}1a2JO5iIF-I{/youtube}


Beszámoló az Újvidéki TV vallási műsorában


Riport az Újvidéki TV 2014.11.16-i híradójában >>


Halmai Tibor nyilatkozata az Újvidéki Rádió híradójában >>


Riport a 18 éves Délvidéki Háló kezdeteiről, és a találkozóról a Nagybecskereki Rádió magyar műsorában. Megszólal: Szauer Mikós, Halmai Tibor, Mellár József, Sztefanovity Beáta, Halmosi Sándor, Bajkó Róbert és Palatinus János. Hallgasd meg itt!

A Délvidéki Mária Rádió egy órás riportműsora a nagybecskereki
Háló találkozóról. Megszólal: Varga Kapisztrán, Szeibert András,
Bajkó Károly, Somoskövi Hermina, Mária Kornélia, Várady József,
Szauer Miklós, Vreckó Ferenc, Kovács Rozália, Klemm József,
Schön György és Halmai Tibor. Hallgasd meg itt!


Szeibert András a magyar népmesékről az Újvidéki Rádióban >>


Halmai Ágnes és Margitfalvy György írásai a találkozórólEz volt a találkozó részletes programjaCsúzdi István emlékezik a kezdetekreEmléktábla a Nagybecskereki SzékesegyházbanA találkozás öröme

A 2014-es évben nagykorúságát ünneplő délvidéki Háló mozgalom életében jelentős eseményre került sor Nagybecskereken 2014. november 14-16. között. Megszervezték a XIII. Délvidéki és egyben a II. Interregoionális Háló találkozót, amelyre mintegy 120 résztvevő érkezett hat egyházmegyéből, az Esztergom-Budapesti főegyházmegyéből, a Nagyváradi, Temesvári, Szegedi, Szabadkai és Nagybecskereki egyházmegyékből. Az összejövetel címe: A találkozás öröme volt, és mottójául a szervezők Ferenc pápától választottak idézetet: A keresztény ember öröme akkor lesz teljessé, amikor hitét és örömét megosztja másokkal. A programok a találkozónak otthont adó középiskolás diákotthonban és a Nagybecskereki Székesegyházban zajlottak.

A péntek esti műsor gazdag lelki programot ígért. Első részében filmvetítéssel egybekötve megemlékeztünk az 1944-ben vértanúhalált halt két újvidéki ferences atyáról, akikről Dr. Varga Kapisztrán budapesti ferences atya beszélt. Az est második részében msgr. Gyuris László nagybecskereki plébános elmélkedést tartott a mai ember áldozatvállalásáról. Az elmélkedés közben zenei szolgálattal segítettek bennünket ráhangolódni és lelkileg elmélyülni Rontó Márta orgonista és Anna Aleksic Srajrer szólóénekes.

A szombati napon Kapisztrán atya interaktív előadása alatt átértékelhettük a találkozásainkat, amelyek hatnak ránk és megváltoztatnak bennünket. Néha pozitív, néha negatív a hatásuk. A felszínes találkozásaink mellett, vannak mély, életre szólóak is, de minden alkalommal valamit adunk a másiknak és mi is kapunk a másik embertől. Aki nyitott az emberekkel való találkozásokra az könnyebben találkozik Istennel. Mindenkiben az elrejtett Istenarcot kell keresnem. Találkozások nélkül nem élet az emberi élet, hanem szociális halál, mondta Kapisztrán atya. Az előadást kiscsoportos beszélgetés követte, ahol találkozásainkról beszélgettünk. A délután a Szórványfórummal folytatódott, amelyen Bajkó Károly az Erdélyi Hagyományok Egyesület vezetője rámutatott arra, hogy ápolva kultúránkat, anyanyelvünket és hitünket eredményesen küzdhetünk megmaradásunkért a szórvány területeken. Ezután Szeibert András a Kárpát-medencei Háló vezetőségi tagja az Életre tanító népmesék címmel érdekes, új tudnivalókkal gazdagított bennünket. A délutáni előadás helyett változatosságként a szervezők Klemm József publicistát hívták meg, hogy tartsa meg könyvbemutatóját a 17 szótagban a mindenség címmel. A könyv 99 haiku verset tartalmaz. A haiku ősi japán versforma, amely 17 szótagból áll. A könyvbemutatót segítették és vezették Heinermann Péter könyvtáros és Léphaft Pál karikaturista. A verses bemutatón megismerhettük a költőt, életfilozófiáját és mély hitét. Győrfi Sándor népzenész hegedűjátékával még élményszerűbbé tette a bemutatót. Vacsora után megünnepeltük a délvidéki Háló mozgalom 18. születésnapját. Népmeséket és népzenét hallgattunk majd visszaemlékezéseinkkel gazdagítottak bennünket Ft. Szauer Miklós adai plébános és Csúzdi István, akik 18 évvel ezelőtt Magyarországról hozták át a Háló mozgalom eszméjét. Ezután msgr. Mellár József törökbecsei plébános megemlékezett a Háló átszövődéséről a bánsági szórványtelepülésekre. Az ünnepi hangulatot a Régijó zenekar fergeteges táncházi zenével és táncoktatással még inkább fokozta.

A vasárnapi 9 órás szentmise főcelebánsa msgr. Dr. Német László SVD, nagybecskereki megyéspüspök volt. A zenei szolgálatot a nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus vállalta, Konrád Emma karnagy vezetésével. A városnézést követve, ahol Marcsók Vilma helytörténészeti tudnivalókkal kalauzolt bennünket, a találkozó zárására került sor. Schön György Nagybecskerekről elszármazott barátunk a Kárpát-medencei Háló vezetőségének tagja, felidézte a Háló mozgalom eredményeit, pozitívumait a kapcsoltépítés terén és ecsetelte a jövő kihívásait, majd közösen megköszöntük az Úrnak a kegyelmet, hogy újra találkozhattunk. Hazaindulás előtt elénekeltük a Múlnak az évek című dalt, amit a Háló himnuszának tekintünk. Refrénjét idézem:

Múlnak az évek s mi egyet újra lépünk már.
Lehull a hó, de tudjuk, eljön majd a nyár.
Utazunk érkezünk, találkozunk és búcsúzunk.
Egy boldogabb világról álmodunk!
Halmai Ági


péntek
A szervezők nevében Halmai Tibor kérdezi meg az egybegyűlteket, ki honnan jött. Bajkó Károly szervezésében az általunk Szórványtransnak nevezett busz gyűjtötte be a Bánságból, a Bánátból és a Partium más részeiről érkezetteket. A busz legtávolabbról elindult utasa Szatmárnémetiből jött, akit a busz Aradon vett fel. Kiderül, van még kárpátaljai résztvevőnk is, igaz ő most nem közvetlenül onnan jött és oda megy vissza. A szállást adó kollégium nagytermében Szeibert Háló vezetőségi tag üdvözli a résztvevőket, ő beszél a Hálóról. Az est főprogramjáról azt olvashattuk a műsorfüzetben, hogy emlékezés a vértanúhalált halt ferences atyákra a Nagybecskereki Székesegyházban. A székesegyházban majdnem teljes a sötétség, csupán az égő mécsesek alkotta kereszt, az előadó állványánál ill. az énekkar karzatán az orgonista és az énekes kottáját megvilágító lámpa ad fényt. A bevezetőben Dr. Varga Imre Kapisztrán OFM és Schön György beszélgetett az 1944-ben Újvidéken a jugoszláv partizánok által meggyilkolt ferences atyákról. A budai ferences atya és Schön György 1975 és 1979 között évfolyamtársak voltak az Esztergomi Ferences Gimnáziumban. Jellemző a kommunista viszonyokra, hogy a gimnáziumi négy év alatt erről az 1944-ben történt eseményekről egyetlen egyszer sem beszélhettek a tanáraik. Rövid részletet láthattunk a Békesség és minden jót című filmből, amiben az akkori vérengzések egyetlen túlélője, Kamarás Mihály atya emlékezett az újvidéki éveikre. Gyuris László nagybecskereki plébánosnak az áldozatvállalásról szóló elmélkedése és az elmélkedést keretbe foglaló és átszövő zenei áhítat az este következő eseménye. Az énekes Rontó Márta és az orgonista Szajrer Anna Ave Mariával kezdett és zárt (Schubert ill. Gounod), és hallhattuk tőlük César Franck Panis Angelicusának, Handel Miserere Nobisának és Strandella Pieta, Signoréjének gyönyörű megszólaltatását.

szombat
Kapisztrán atya előadása a találkozás öröméről szólt. Ferenc pápa szavaival kezdte: Isten nem azért teremtett bennünket, hogy egyedül, önmagunkba zárkózva éljünk, hanem hogy találkozhassunk Vele és megnyíljunk másoknak. Találkozás nélkül nem élet az élet, szociális halál az, amikor beszűkülnek kapcsolataink folytatta a ferences atya. Azok vagyunk, amik a találkozásainknak a következménye. Minden igazi élet találkozás eredménye. Találkozásaink során valamit befogadok és valamit adok is. Minden találkozás egyben kockázat is. Mondanivalójának illusztrálására kétszer is felkért egy-egy hallgatót instrukciójának alapján egy rövid jelenet eljátszására. A jó találkozáshoz bizalomra és kifinomult érzékre van szükségünk, ezek persze létrejöhetnek magából a találkozásból is. 3 kérdést ill. témát ajánlott a kiscsoportos beszélgetésekre. 1.Felidézni jó vagy rossz, de fontos találkozást az életünkben. 2.Mi akadályozza életünkben az igazi találkozást. 3.A jó találkozás követelményei.
17 szótagban a mindenség címmel Heinermann Péter könyvtáros, Léphaft Pál karikatúrista és Györfi Sándor népzenész segítségével Klemm József mutatta be legújabb verses kötetét. Délvidéki hálós barátaimnak hála Bata János és Bogdán József után immár Klemm Jószef a harmadik délvidéki kortárs költő, akinek költészetét van szerencsém közelről megismerni. A 99 című kötetben 99 haiku versformában íródott vers olvasható. A verseket Léphaft Pál öltözette fel hófehér, mélynyomásos címlappal és szitanyomtatású lapokkal tipográfiai ünneplőruhába,. A haiku ősi japán, sajátos szimmetriájú versforma, 5+7+5 összesen 17 szótagos versszakkal. A kötetben pár vers kivételével csupa egy versszakos vers van. Már-már úgy definiáltam magamban ezeket a 17 szótagos verseket, hogy ez egy olyan versforma, ami idézhetetlen, mert vagy az egész verset mondom el vagy semmit, amikor felhangzott a Krisztus című vers:
...bocsáss meg nekik...
...miért hagytál el engem...
...bevégeztetett...
Ami 3 jól ismert idézet. És Japán és a Nyugat találkozása. Hallunk még egy eredeti haiku verset japánul, élvezzük a vers dallamát, majd a versnek zseniális magyar fordítását Kosztolányi Dezsőtől (ő is délvidéki volt). A dedikálás során pillanatok elfogy a szerző által hozott 15 példány, ott helyben még kb. ugyanennyit el tudott volna adni. Ígéri, lesz majd rá mód, hogy azoknak is jusson, akik most lemaradtak. Este táncházon vígadunk éjfélig, a kiváló fiatal népzenészekből álló Régijó együttesbe rövid időre beszáll tekerőlantozni régi jó hálós zenészünk Micsik Béla is. Szeibert Andrásnak a magyar népmesékről szóló kitűnő előadása kapcsán utalnék a vele készített interjúra, hasonlóan a délvidéki Háló kezdeteiről szóló beszélgetésről is került fel hangzó anyag a honlapra, ezért erre sem térnék ki.

vasárnap
A Nagybecskereki Székesegyházban a szentmisének Dr.msgr. Német László nagybecskereki megyéspüspök a főcelebránsa. Kapisztrán atya a talentumokról szóló evangéliumi részlet kapcsán arról prédikál, hogy becsüljük meg a kapott tehetségeinket és kamatoztassuk azokat. Ennek során emlékeztetett a tegnap halott tálemtum című versre (a 99 című kötet verseinek címei egy-két kivételtől eltekintve nem kezdődnek nagy betűvel)
arany dénárnak
hittem egykor, már sejtem
rézkrajcár csupán
A mise után a templomban elektromos zongorán rövid műsort adott egy fiatal zongorista tehetség, Makán Anton, akit a Háló és a nagybecskereki Karitás támogat, majd rövid városnézés következik, melynek során a helyi iskolákban helytörténetet oktató Marcsók Vilma még a történelmi városháza tanácstermébe is bevisz minket. Mi, akik Schön György autójában utazunk haza, ennél egy még részletesebb és személyesebb várostörténetet is kapunk, ő itt élt 14 éves koráig. Hazaféle alkalmunk van egy rövid látogatást tenni a muzslyai Emmausz fiúkollégiumban, és mivel a történelemtanár Kapisztrán atya először jár a Délvidéken, ezért megnéztük még az aracsi pusztatemplomot is.
Margitfalvy György99


A találkozás örömeA Régijó együttesA találkozó plakátja

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2019.09.16. 19:00 Ars Sacra Fesztivál

Ádám és Éva (stand-up comedy/egyszemélyes vígjáték a férfi-női kapcsolatokról)
Mi történik, ha összeeresztjük a nőt és a férfit? Végigkövetjük Ádám és Éva mindennapjait, és a közeljövőbe is fogunk időutazni. Terítékre kerül a kommunikáció, agyműködés, nemi szerepek. Az előadás ötvözi a pszichológia eredményeit számos közéleti és kultúrtörténeti utalással. Előadja:Benedek Zalán

15+ korosztálynak!

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben >>

 

2019.09.18. 19:00 Ars Sacra

Robi Lakatos és együttese
koncert

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben - részletek >>

 

2019.09.19. 10:00-12:00 Kézműves foglalkozás korhatár nélkül

Kéthetente Széplaki Marika és Kómár Katalin vezetésével
Mottó: mindenből lehet valami, ne dobjuk ki a használható dolgokat!
Mindig a szezonnak, illetve kedvünknek megfelelő tárgyakat készítünk.
Belépődíj nincs - helyette alkalmanként adományoddal segítheted a Háló Közösséget.

Részletek és regisztráció lásd Facebook esemény >>

Írás a Mai Belváros 2018.október 18-i számában

 

2019.09.19. 18:00 Modell és Valóság

Antall József Baráti Társaság

Modell és Valóság előadás-sorozatának IX. évada

A NEKA (Nemzeti Kerekasztal) aláírása

előadók:
dr.Kónya Imre, a Független Jogászfórum alapítója, a NEKA résztvevője az EKA részéről
dr.Kajdi József, az Igazságügy Minisztérium munkatársa, a NEKA résztvevője az MSZMP részéről
 
Házigazda: Lesti Árpád

 

2019.09.20. 19:00 Ars Sacra

Majoros Áron Zsolt szobrászművész és Mayer Éva grafikusművész, egy fiatal házaspár beszél Istenről, hivatásról, művészetről, családról...
Beszélgetőtárs Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes

Ars Sacra Fesztivál az S4-ben - részletek >>

 

2019.09.20. Kolta Galéria

Blaskó Bence
festőművész
...hisz egymás nélkül sötétben vagyunk

című kiállítása

A Kolta Galéria korábbi kiállitásai >>

A kiállítás 2019. szeptember 20.-ig hétköznap 14 és 18 óra között tekinthető meg.

 

2019.09.25. Ős-kép Szalon

Történelmi, vallástörténeti és irodalmi szalon

333 éve történt
Példaértékű keresztény összefogás
Fogyó félhold Buda felett, Buda visszavívása (1686)

Varga J. János Dsc., PPKE-BTK Történelemtudományi Doktori Iskola oktatójának előadása

 

2019.10.08. 19:00 Háló Jazz Klub

Az esemény helyszíne: Bp. Semmelweis u. 4.

Bakó Krisztina - ének
Juhász Attila - zongora
Molnár Péter - bőgő
Cseh Balázs - dob

Facebook esemény >>

Sorozatszerkesztő: Deseő Csaba
Háló Jazz Klub minden hónap második keddjén

Az eddigi jazzkoncertjeink listája >>

 

2019.11.10. 18:00 Radnóti-est

"...lélek vagyok, élni szeretnék".
Radnóti Miklós utolsó hónapjainak krónikája. Kőszegi Ábel munkája, a bori notesz és a költő verseinek felhasználásával fejezi ki tiszteletét a 110 esztendeje született, és 75 éve (november 9-én) elhunyt költő és az ártatlanul elhurcoltak emléke előtt Tóth Péter Lóránt versvándor. Rendezte: Hajvert Ákos.

 

Újraindult a Tarsoly

Újraindult a Tarsoly
2019. július 29.-én a tatai Háló-tábor megnyitóján volt az ünnepélyes bemutatója, a táborozók már ekkor a kezükbe vehették és olvashatták a 32 oldalas Tarsolyt. A Kiadványaink menüpontnál is olvasható és letölthető.

A Tarsoly következő száma várhatóan az év végén fog megjelenni.

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók