Találkozás, kapcsolat, közösség

A muzslyai Emmausz kollégium adott otthont a bogozói tréningnek március 6. és 8. között a délvidéki régióban.
A találkozó lelki programmal, egymásra és az Úrra való hangolódással kezdődött pénteken este, majd műhelymunkákkal folytatódott. A foglalkozásokat Koncz András, Schön Gyuri és Halmai Tibi irányították. Vajdaság mintegy tizenöt helységéből harminc bogozó érkezett, akik elemezték a 2008-as évet, majd áttekintették a 2009-es év megvalósításra váró feladatait.
 

  • A ti feladatotok nem valami különös kedvtelés, hanem a keresztény élet lényeges része. Nem elégedhettek meg azzal, hogy eljutottatok az evangélium ismeretére. Nektek is Jézus hirdetőivé kell válnotok. „Jaj nekem, ha nem hirdetem az evangéliumot! – írja Pál apostol. Ez nem egyes választottaknak, hanem minden bogozónak a feladata, hiszen a keresztségben egy test lettünk. Jézus ügye a mi ügyünk – figyelmeztette a bogozókat Halmai János atya a találkozó nyitó szentmiséjén, amelyet Vreckó Ferenc atyával együtt mutatott be. A délvidéki Háló lelkivezetői állandó jelenlétükkel segítették a bogozók lelki épülését is. Szinte valamennyi résztvevő a lelki ráhangolódás részeként szentgyónáshoz járult, így is készülve a kereszténység legnagyobb ünnepére, a Húsvétra.

A szombati nap intenzív előadásokkal és műhelymunkákkal telt. Az összejövetel egyik központi témája a bogozók közösségi életben való részvétele volt. Valamennyien egyeztek abban, hogy a Háló nem szolgálhatja pusztán a találkozás örömét, de egy többletet is ad a találkozók résztvevőinek. Amit egy-egy találkozó alkalmával tapasztalnak, haza kell vinni és megosztani a plébániaközösséggel, amelynek szerves részévé válhatna a Háló is.
Tudom, kissé szokatlan, ha valaki többes szám harmadik személyében beszél régiója bogozóiról, noha elvileg ő maga is tagja a csapatnak, de mivel személyesen csak egy rövid időt tudtam Muzslyán tölteni – részben anyai kötelezettségeim miatt, másrészt meg, mert városunkban vendégszerepeltek a temesvári filharmonikusok, s felettébb kíváncsi voltam rájuk is -, talán elnézitek ezt nekem. Hétfőn délelőtt azonban felkerestem Halmai Tibit, s a tréning összegzésére kértem.

  • Tavaly a csapatépítésre helyeztük a fő hangsúlyt. Ez egy olyan folyamat, amelyben a tagokat állandóan buzdítani, míg a szervezőmunka közben adódó problémákat orvosolni kell. Lényeges, hogy beszéljünk gondjainkról, hogy megosszuk egymással szép élményeinket, az esetleges konfliktushelyzeteinket közösen átbeszéljük. Nagyon örülök, hogy meghívásomra a már bejáródott, rutinos bogozók mellett új, a Háló munkája iránt érdeklődő fiatalok is eljöttek, és tanúbizonyságot adtak tenni akarásukról. Fontosnak tartom, hogy a régi, több éves tapasztattal rendelkező bogozók és az újak már ezen a találkozón is igazi csapatként voltak jelen – mondta.

A bogozók közül többen aktívan részt vesznek a karitatív munkában, a hitoktatásban, lelkiségi mozgalmakban és a plébániai élet mellett komoly szerepet vállalnak a helyi kulturális életben is. A Háló célja a kisközösségi élet fejlesztése mellett a nemzeti identitás megtartása is. A Délvidéki Háló életében ez mind inkább jelen van.
 

Kovács Szöszill

 

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2019.10.18. 17:00 Pure életvezetési program középiskolás lányok számára

 

 

2019.10.21. 18:00 Angol nyelvű magyar népdalkurzus

Hungarian Folk Singing Class held in English

 

2019.10.22. 18:00 Lélek-jelenlét

Irodalomterápiás beszélgetések párkeresőknek
Egy érdekes és különleges kalandhoz hívunk érdeklődőket, párkapcsolatra vágyókat

A foglalkozások időpontja: október 22., november 26, december 17.
18:00-20:00
Belépő: 500 Ft
Jelentkezés: Eigner Judit
(Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 06/20-828-0879)

Részletek a Facebookon >>

 

2019.10.25. Kolta Galéria

A Selyemút tükrében
(Dél-kínai utazások - Csianghszi, Fucsian)
című fotókiállítás

A Kolta Galéria korábbi kiállitásai >>

A kiállítás 2019. október 25.-ig hétköznap 14 és 18 óra között tekinthető meg.

 

2019.10.25. 18:00 Nótaest a Vadkanok Nemzeti Dalárdával

Az est elején rövid beszélgetés az '56-os forradalomról. Szívesen veszünk családi és személyes történeteket.

Facebook esemény >>

Regisztráció >>

 

2019.10.28. 19:00 Ferkó Zoltán könyv és filmbemutatója

Kóbor - filmbemutató,
Levelek Zürichből
- könyvbemutató

 

2019.10.31. 10:00-12:00 Kézműves foglalkozás korhatár nélkül

Kéthetente Széplaki Marika és Kómár Katalin vezetésével
Mottó: mindenből lehet valami, ne dobjuk ki a használható dolgokat!
Mindig a szezonnak, illetve kedvünknek megfelelő tárgyakat készítünk.
Belépődíj nincs - helyette alkalmanként adományoddal segítheted a Háló Közösséget.

Részletek és regisztráció lásd Facebook esemény >>

Írás a Mai Belváros 2018.október 18-i számában

 

2019.10.30. 18:00 Ős-kép Szalon

Történelmi, vallástörténeti és irodalmi szalon

 Őfelsége, a Magyar Szent Korona

Csomor Lajos
aranyműves előadása

Csomor Lajos aranyműves 1983-ban engedélyt kapott arra, hogy csoportjával elvégezhesse a Magyar Szent Korona első alapos szakmai vizsgálatát. A vizsgálat eredményeiről és a Szent Korona későbbi művészettörténeti és kormeghatározó vizsgálatáról ezidáig három könyve jelent meg (Magyarország Szent Koronája, 1986, 1987, 1988; Szent István koronája nyomában, 1987; Őfelsége, a Magyar Szent Korona, 1996).

 

2019.11.07. 19:30 Kárpát-medencei fiatalok találkozóhelye (KMFT)

A Budapesten tanuló és dolgozó külhoni fiatalok találkozója
általában a hónap első csütörtökén

 

2019.11.10. 18:00 Radnóti-est

"...lélek vagyok, élni szeretnék".
Radnóti Miklós utolsó hónapjainak krónikája. Kőszegi Ábel munkája, a bori notesz és a költő verseinek felhasználásával fejezi ki tiszteletét a 110 esztendeje született, és 75 éve (november 9-én) elhunyt költő és az ártatlanul elhurcoltak emléke előtt Tóth Péter Lóránt versvándor. Rendezte: Hajvert Ákos.

 

2019.11.15. 19:00 Versek ihletett tolmácsolásban

Molnár Zoltán
újvidéki színművész verses estje

Ady Endre, Juhász Gyula, Jung Károly, Reményik Sándor, Szilágyi Domokos és mások művei hangzanak el
a Szeretnék néha visszajönni még című, rendkívül szuggesztív verses összeállításban

 

Újraindult a Tarsoly

Újraindult a Tarsoly
2019. július 29.-én a tatai Háló-tábor megnyitóján volt az ünnepélyes bemutatója, a táborozók már ekkor a kezükbe vehették és olvashatták a 32 oldalas Tarsolyt. A Kiadványaink menüpontnál is olvasható és letölthető.

A Tarsoly következő száma novemberben jelenik meg.

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók