Találkozás, kapcsolat, közösség

A muzslyai Emmausz kollégium adott otthont a bogozói tréningnek március 6. és 8. között a délvidéki régióban.
A találkozó lelki programmal, egymásra és az Úrra való hangolódással kezdődött pénteken este, majd műhelymunkákkal folytatódott. A foglalkozásokat Koncz András, Schön Gyuri és Halmai Tibi irányították. Vajdaság mintegy tizenöt helységéből harminc bogozó érkezett, akik elemezték a 2008-as évet, majd áttekintették a 2009-es év megvalósításra váró feladatait.
 

  • A ti feladatotok nem valami különös kedvtelés, hanem a keresztény élet lényeges része. Nem elégedhettek meg azzal, hogy eljutottatok az evangélium ismeretére. Nektek is Jézus hirdetőivé kell válnotok. „Jaj nekem, ha nem hirdetem az evangéliumot! – írja Pál apostol. Ez nem egyes választottaknak, hanem minden bogozónak a feladata, hiszen a keresztségben egy test lettünk. Jézus ügye a mi ügyünk – figyelmeztette a bogozókat Halmai János atya a találkozó nyitó szentmiséjén, amelyet Vreckó Ferenc atyával együtt mutatott be. A délvidéki Háló lelkivezetői állandó jelenlétükkel segítették a bogozók lelki épülését is. Szinte valamennyi résztvevő a lelki ráhangolódás részeként szentgyónáshoz járult, így is készülve a kereszténység legnagyobb ünnepére, a Húsvétra.

A szombati nap intenzív előadásokkal és műhelymunkákkal telt. Az összejövetel egyik központi témája a bogozók közösségi életben való részvétele volt. Valamennyien egyeztek abban, hogy a Háló nem szolgálhatja pusztán a találkozás örömét, de egy többletet is ad a találkozók résztvevőinek. Amit egy-egy találkozó alkalmával tapasztalnak, haza kell vinni és megosztani a plébániaközösséggel, amelynek szerves részévé válhatna a Háló is.
Tudom, kissé szokatlan, ha valaki többes szám harmadik személyében beszél régiója bogozóiról, noha elvileg ő maga is tagja a csapatnak, de mivel személyesen csak egy rövid időt tudtam Muzslyán tölteni – részben anyai kötelezettségeim miatt, másrészt meg, mert városunkban vendégszerepeltek a temesvári filharmonikusok, s felettébb kíváncsi voltam rájuk is -, talán elnézitek ezt nekem. Hétfőn délelőtt azonban felkerestem Halmai Tibit, s a tréning összegzésére kértem.

  • Tavaly a csapatépítésre helyeztük a fő hangsúlyt. Ez egy olyan folyamat, amelyben a tagokat állandóan buzdítani, míg a szervezőmunka közben adódó problémákat orvosolni kell. Lényeges, hogy beszéljünk gondjainkról, hogy megosszuk egymással szép élményeinket, az esetleges konfliktushelyzeteinket közösen átbeszéljük. Nagyon örülök, hogy meghívásomra a már bejáródott, rutinos bogozók mellett új, a Háló munkája iránt érdeklődő fiatalok is eljöttek, és tanúbizonyságot adtak tenni akarásukról. Fontosnak tartom, hogy a régi, több éves tapasztattal rendelkező bogozók és az újak már ezen a találkozón is igazi csapatként voltak jelen – mondta.

A bogozók közül többen aktívan részt vesznek a karitatív munkában, a hitoktatásban, lelkiségi mozgalmakban és a plébániai élet mellett komoly szerepet vállalnak a helyi kulturális életben is. A Háló célja a kisközösségi élet fejlesztése mellett a nemzeti identitás megtartása is. A Délvidéki Háló életében ez mind inkább jelen van.
 

Kovács Szöszill

 

Kárpát-medencei programjaink

Kattints a térképre!

190826 tata halo tabor

A XVIII. Háló-tábor meghívója

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

Kérjük, támogassa az európai kezdeményezést!

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

Nyári szünet az S4-ben

Augusztus végégig szünetelnek az S4 nyilvános rendezvényei.
Szeptemberben folytatódnak a megszokott állandó programjaink: Háló Jazz Klub, Kolta Galéria, Részigazság Klub, Dudoló, Kertész Nótakör, Kézműves Kör, HTFT, az  Albinoni Kamarazenekar koncertjei és bizonyára lesznek újak is. Szeptember, akárcsak tavaly, idén is lesznek Ars Sacra Fesztivál programjaink.

A szezonzáró 102. Háló Jazz Klubról írás jelent meg a magyarjazz.hu portálon.

A Kézműves Kör tagjai nyáron is találkoznak, a fotó a Pesti Vigadó tetőteraszán készült, együtt mentek kiállítást megtekinteni.

 

2019.09.05. 19:30 Határon túli fiatalok találkozóhelye (HTFT)

A Budapesten tanuló és dolgozó külhoni fiatalok találkozója
általában a hónap első csütörtökén

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók