Találkozás, kapcsolat, közösség

2010. január 26-án 19:00 - HÁLÓ Klub - Népzene

Régi rege, régi törvény
- Dél-dunántúli népzene

Nyitrai Mariann - ének
Dsupin Pál - furulyák, duda
Juhász Zoltán - furulyák, dudaA három zenészt a régi magyar népzene szeretete és hiteles tolmácsolásának igénye fűzi össze barátokká. Ezen belül is különösen vonzódnak a Dél-Dunántúl igen régi, különleges dallamainak, a vidékre jellemző régi pásztorhangszereknek, így pl. a hosszúfurulyának és a dudának sajátos zenei világához. Elsősorban ezt a világot szeretnék bemutatni a koncert során.

Nyitrai Mariann a Tolna megyei Bonyhádon született, bukovinai székely családban. Zenei környezetben nőtt fel, hiszen a család Andrásfalváról származó női ágának tagjai mulatságokon és munka közben sokat énekeltek, hadikfalvi származású édesapja pedig lakodalmakban muzsikált. Gimnazistaként kórusban énekelt, a népzenével, népi énekkel pedig a szekszárdi tanítóképzőben, később pedig a Pécsi Tudományegyetemen találkozott, ahol néprajz szakot végzett. Az egyetemi évek alatt cserediákként egy évig Kolozsváron tanult. Hazatérése után a pécsi Zengő Együttes énekese lett. A kalotaszegi az első zenei anyanyelv, amelyet elsajátított, a kőrösfői Ambrus Sándorné Márton Kata énekei révén. Ekkor ismerte fel, hogy "nem reprodukálni kell az idős hagyományőrzők énekeit, hanem megtanulni azokat a struktúrákat, amelyeken belül ők mozognak, hiszen például anya-lánya is másként énekel" - vallja Nyitrai Marianna. Meghatározó élményt jelentett számára később a budapesti Egyszólam együttesben végzett munka, mint fogalmazott: Berecz András "tette útra". Nemcsak az erdélyi népzenét - a Kis-Küküllő-vidéki, mezőségi, kalotaszegi muzsikát - ismerte meg behatóan, de a somogyi vokális kultúrát is; a délszláv kultúra szintén foglalkoztatja, ezt macedóniai, szerb-montenegrói, bulgáriai, törökországi tanulmányútjai jelzik.

Dsupin Pál zenész, főiskolai zenetanár. 20 éve foglalkozik népzenével. A pásztor furulyákon, dudán és tárogatón megszólaló zenei hagyomány kiemelkedő képességű tolmácsolója. Rendszeres gyűjtője a magyar pásztorok zenei hagyományának. A régi pásztorhangszerek készítése terén - pl. a hosszúfurulya készítésének újrafelfedezésével - egyedülálló rekonstrukciós munkát végzett. Számos CD mellett részt vett az Egyszólam együttes "Ég felettünk, ég alattunk" és "Zöld erdőben táncolnak" c. lemezeinek megalkotásában.

Juhász Zoltán, aki a civil életben kutatómérnök, a népi fúvós hangszerek megszállottja. Még egyetemistaként lett a táncházas zenész-társadalom tagja. A magyar pásztorság hangszeres és énekes zenei hagyományának szenvedélyes kutatója, előadója, tanítója. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene tanszékének és az Óbudai Népzenei Iskola oktatója. Gyűjtőmunkája mellett "Furulyaiskola" címmel kiadványsorozatot is készített, melynek egyes köteteiben Magyarország tájegységeinek muzsikáját adta közre. Emellett Pál Pista bácsi zenei örökségét külön kiadványban "Az utolsó dudás" címmel hangzómelléklettel ellátva jelentette meg. Kutatóként öbb mint tíz éve foglalkozik a népzene rejtett összefüggéseinek számítógépes vizsgálatával, modellezésével, mely munka összefoglaló tanulmánykötete a "A zene ősnyelve" című könyve. Az Egyszólam együttes alapító muzsikusa.

Honlap:

Kóstoló: http://www.halo.hu/media/hangtar/10-01-26-edesanyam-nyitrai.mp3Februártól "negyedik kedd": népzene, népmese a HÁLÓban

Februártól újabb zenei stílussal lett gazdagabb a HÁLÓ Klub. A már harmadik évadját kezdő "harmadik kedd" (énekelt versek), a második évadját kezdő "első kedd" (kamarazene) és a tavaly októberben indult "másodki kedd" (jazz a HÁLÓban) mellett beindítottuk a "negyedik keddet", a népzene, népmese műfajban. Igy lett teljes a HÁLÓ zenei kínálata. Ha kedd, akkor koncert a HÁLÓban! (kamarazene, jazz, énekelt versek, népzene)

Ezeken az estéken a HÁLÓ Klubban már megszokott módon lesz bemutatva a népzene, népmese neves előadók segítségével. (koncert - barátkozós szünet - beszélgetés az előadóművészekkel)
Minden koncerten daltanulás, közös éneklés!
A sorozat szerkesztője és házigazdája Navratil Andrea, a KOBZOS együttes énekese.

Eddigi fellépőink: Zurgó, Egyszólam, Berecz András, Kobzos együttes, Vándor Vokál, Pál Pista bácsi és Juhász Zoltán, a Téka együttes, a Mentés Másként Trió, Terescsik Eszter és a Kobzos együttes.Belépődíj:
1200Ft (ingyenes klubtagságival: 600Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak: 500Ft)

Kárpát-medencei programjaink

Kattints a térképre!


Tarsoly 2020. június

Támogatóink:

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook

terkep kicsi

Kedves látogatóink!
Három hónap kényszerű zárva tartás után 2020. június 15-tól megnyitjuk a Kolta Galériát, és Háló S4 termeiben újraindítjuk a programjainkat, a mindenkori előírásoknak megfelelően.

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2020.07.23. 19:00 Táncház

Részletek a facebookon >>

 

2020.07.14. 17:00 Társasjátékest

Részletek facebookon >>

 

2020.08.19. Kolta Galéria - folytatjuk

Kása Béla
Körmük alatt a nóta
című fotókiállítása

A Kolta Galéria korábbi kiállitásai >>

A kiállítás 2020. augusztus 19.-ig hétköznap 14 és 18 óra között tekinthető meg.

 

Karantének

Rendhagyó Dudoló Navratil Andreával

Szentiván napján

12. rész >>

A nemzeti összetartozás évében, a trianoni békediktátum előestéjén

11. rész >>

Pünkösd hetében

10. rész >>

A méhek és a beporzó rovarok világnapján

9. rész >>

Szervác napján

8. rész >>

A Jászkun Redemptio, azaz a jászok és kunok szülőföld- és szabadságszeretetének emléknapján

7. rész >>

A tánc világnapján
4 falu, 4 dallam, 1 téma:
a szőlő

6. rész >>

Szent György napja előtt egy nappal
5 moldvai népdalt tanulunk

5. rész >>

Fehérhét

4. rész >>

Virágvasárnap és Nagyhét

1. rész >>

2. rész >>

3. rész >>

A Képmás magazin beszélgetése Navratil Ansreával>>

 

2020.05.19. 19:00 Háló Jazz Klub otthon

Eddigi klubestjeink >>

11 és fél év és a 109. klubest után egy időre kényszerűségből megállunk, és emlékezni fogunk. Közreadunk eddig soha nem publikált felvételeket a Háló Jazz Klub hőskorából, a kezdetektől, a magyar jazzélet élvonalbeli művészeivel! Élőben, otthon, de mégis együtt, egyszerre nézhetjük a teljes koncerteket!

2020. április 21-én
a 2008. november 11-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

2020. április 28-án
a 2008. december 9-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

2020. május 5-én
a 2009. január 13-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

 2020. május 12-én
a 2009. február 10-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

 2020. május 19-én
a 2011. október 11-i koncert felvétele
Részletek a facebook-on >>

 

Újraindult a Tarsoly!

2019. július 29-én, a tatai Háló-tábor megnyitóján volt a megújult első szám bemutatója.

A Tarsoly 2020-ban 3 alkalommal jelenik meg: februárban, júniusban és októberben.

A Tarsoly legújabb és néhány régebbi száma a Kiadványok menüpontnál is olvasható és letölthető.

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók