Találkozás, kapcsolat, közösség

    Tizenötödik születésnapját ünnepelte 2023. október 10-én a Háló Egyesület jazzklubja a belvárosi Semmelweis utca 4. sz alatt. A klubot Deseő Csaba jazz hegedűművész és Schön György, a Háló egyik vezetője alapították. Csaba művészeti vezető és tanácsadó, Gyuri pedig szervező, házigazda. Az elmúlt 15 év óta mindketten önkéntesként, lelkesedéből vezetik szervezik a klubot, folyamatosan, havonta általában egy alkalommal.
    Gyuri kezdeményezésére indult: az első esten, 2008. október 14-én, a Ferenciek terén levő, akkor már működő Háló Közösségi Központban Antal Tibor és az Easy Jazz Band játszott. Gyuri és Tibi a 80-as évek elején Csabánál magánúton tanultak jazzhegedülni. Az előbbi mérnöki foglalkozást választott magának, az utóbbiból kiváló jazzhegedűs lett. A Csabával megmaradt jó kapcsolatból alakult a klub, de Tibi első meghívása is kézenfekvő volt. A kezdet erős volt: Joe Fritz Quartet, Fábián Juli és a Gyárfás Trió, Tommy Víg és Oláh Kálmán, Micheller Myrtill, Szalóky Béla, Illényi Katica, Jazzation, Super Trió… Így, lépésről lépésre jutottunk el 15 év alatt a 140. Háló Jazz Klub alkalomig. A Ferenciek terén az utolsó, 33. koncertet Vukán György adta 2011. december 13-án. Műsorát a Last message c. szerzeményével zárta. 2012 és 2019 között a jezsuiták Párbeszéd Házának Loyola Caféja fogadta be a klubot. A Semmelweis utcában - az S4-ben - Csaba 80. születésnapi koncertjétől (97.) számítjuk a rendszeres alkalmakat. A klubkoncertek különlegessége kezdetek óta a beszélgetés a fellépőkkel: zene, beszélgetés és találkozás.
    A rendkívüli, ünnepi klubest Szentgyörgyvölgyi Gábornak, Budapest Belváros-Lipótváros Önkormányzata Kulturális Bizottsága vezetőjének és Gayer Ferencnek, a Magyar Jazz Szövetség nemrég megválasztott elnökének rövid üdvözlő beszédével kezdődött. A közönség köreiben többek között jelen volt Antal Tibor hegedűs, Berkes Balázs bőgős, Szudy János dobos (Csaba régi zenésztársai), Ungár István szaxofonos, Hadady László oboaművész, Siklós Péter és Jókúti György fotósok, Túri Gábor és Zipernovszky Kornél újságírók, Hoffman György, az IF Café tulajdonosa, a Háló önkéntesei és sokan, akik az első alkalmak óta rendszeres látogatóink.
    A műsor a Gyárfás-trió (Gyárfás István „Gyafi” gitár, Oláh Zoltán bőgő, Cseh Balázs dob) műsorával folytatódott. Gyafi is kedves szavakkal méltatta a klubot, egy személyes kötődést külön kiemelt: „Én vagyok a leghálósabb jazz-zenész.” Valóban, ő (Csaba zenésztársa) a klub történetének leggyakoribb szereplője: 22 alkalommal lépett fel, különböző formációkban. A műsorban a trió Fábián Julira emlékezve eljátszotta Juli kedvenc számát az Alice in Wonderlandet. A fiatalon elhunyt énekesnő volt az első énekes fellépőnk, már a 3. koncerten, a Gyárfás-trió kíséretében.
    A klubesteken a félidei szünet után következik a beszélgetés a fellépőkkel. Ez alkalommal általános meglepetésre megcserélődtek a szerepek: nem Csaba vagy Gyuri volt a kérdező, hanem Gyafi kérdezte őket, a szervezőket. A kezdetekről, a belső motivációról, a kitartásról, a fellépőkről, a szervezés nehézségeiről és örömeiről. Arról, hogy miért szervez egy katolikus egyesület többek között jazzkoncerteket is, és persze arról is, hogy meddig lesz folytatás.
    A beszélgetés alatt vetített fényképekkel és videóbejátszásokkal elevenítettek fel az elmúlt másfél évtized emlékezetes pillanataiból néhányat: az első plakátokat, képeket. Fábián Juli fellépésén az utókornak megörökített csodálatos Alice in Wonderland-videót. Vukán György szívbemarkoló The Last Message c. szerzeményét (2011 decembere), amikor kilátástalan helyzetben el kellett hagyni a Ferenciek terét, és a folytatás nagyon bizonytalan lett. Megemlítették az azóta elhunyt többi “hálós” zenészt is: Csepregi Gyula szaxofonost,  Mohay András dobost, Halmos Vilmos zongoristát, Babos Gyula gitárost és végül: Papa Fleigh-t. Csaba felidézte, hogy a jelen levő Szudy Jánossal egy alkalommal együtt zenéltek Szabados György szextettjében a szomszédos Astoria szállóban 1959-ben, majd beszélt Berkes Balázshoz fűződő régi barátságáról, a kezdetekről a legendás Dália klubban, a hatvanas évek elején, amikor a Straight no Chaser c. szerzeményt is játszották. Következett egy kedves bejátszás: 2015. február 10-én, Csaba 76. születésnapján (az 58. klubesten) ugyanezt a számot zenélte Csaba, Gyafi és Balázs. Balázs bőgőszólója után Csaba meghatottságában homlokon csókolta Balázst! Csaba utoljára Illényi Katica koncertjén, a 99. alkalmon 2019. április 22-én volt közreműködő, ez volt az ő visszavonulása a nyilvános fellépésektől.
    Olyan est is volt, amely nem annyira a zenéről, hanem inkább a késésről maradt emlékezetes. 2016. június 14-én játszott 44 év után ismét EB-n a magyar labdarúgó-válogatott. A koncert és az Ausztria-Magyarország meccs második félideje is 19 órakor kezdődött. A Loyola Caféban volt egy nagy képernyős tv, ezen nézhettük meg a 2:0-ás magyar győzelemmel végződött meccs teljes második félidejét, amit a zenészek türelmesen kivártak, majd fergeteges örömzenét adtak: a Révész Richárd Latin Trió & Lili Garces.
    Nem csoda, hogy a beszélgetés elhúzódott: a szokásos második félidei élő zene ezúttal elmaradt. Az est végén Gyuri köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt 15 évben bármilyen módon segítette a Háló Jazz Klubot. Zenével, írással, fényképezéssel, önkéntes munkával, médiamegjelenéssel, szervezéssel. Közülük a jelenlevőket és a díszvendégeket név szerint megnevezve szólította a színpadra és egy-egy alkalmi „15 éves a Háló Jazz Klub” címkével ellátott szekszárdi rozé borral lepte meg. Az este pezsgőzéssel, kötetlen beszélgetéssel és a szokásos csoportképkészítéssel fejeződött be.
    Emlékeim szerint a 140 klubestből kb. 125-ön voltam jelen. Annak ellenére, hogy nincs semmiféle zenei végzettségem, meggyőződésem, hogy hónapról hónapra világszínvonalú előadókat hallhattam.
    Melyek voltak a legnagyobb koncertélményeim? Nagyon nehéz kiemelni bárkit, de megpróbálom: mindjárt a második est (Joe Fritz és zenekara) annyira megfogott, hogy eldöntöttem, ide rendszeresen járni fogok. Különösen tetszett Tommy Vig és Oláh Kálmán közös fellépése, a Deseő Csaba szextett, valamint a Super-trió. Vukán György szólókoncertjét senki nem felejti el, aki ott volt. A 25 éves a Háló – 50. Háló Jazz Klub – 75 éves Deseő Csaba gálakoncerten ismét fellépett Illényi Katica, aki nemcsak hegedült, hanem egy szenzációs, igen ritkán hallható elektronikus hangszeren, tereminen is előadott néhány számot.
    Gyuri igen ritkán lép fel, de ezen a koncerten szájtrombitált (a beszélgetés alatt egy videóbejátszásban is felelevenítették). Az énekesnők fellépései közül Micheller Myrtill első koncertje nyerte el legjobban tetszésemet, részben azért is, mert a kísérő zenekarával olyan jazzt játszott, amit már a Háló előtti múltamban is szerettem, részben pedig azért, mert Myrtill Beatlest is énekelt. A felsorolásból nem akarom kihagyni a capella jazz mestereit, a Jazzationt, Szalóky Béla és zenekara trombitásestjeit. A Kodály-trió koncertjére majdnem nem mentem el ‒ azért Kodályból mégse csináljanak bohócot! ‒ ekkor jöttem rá a jazz-zenészek nemcsak mindenre képesek, de mindent is tudnak. Ezek után nem csoda, hogy a Sárik-trió Beethoven koncertje után megvettem a koncert zenei anyagát tartalmazó CD-t. Soha, még egyetlen másodpercnyi hangfelvételt sem csináltam a Háló Jazz Klubban, de utólag nagyon bánom, hogy a Sárik-trió legutóbbi Bartók estjén azt, amit Sárik Péter a szünet utáni beszélgetésen Gyurinak elmondott jazzről, magyarságról, népzenéről, Bartókról, aki 1956-ig tiltva volt - nem vettem fel.

Margitfalvy György

Ez az írás a jazz.hu-n is megjelent >>

A Háló Jazz Klub eddigi fellépőinek listája, az első klubestek képei és videó felvételei és egy rövid statisztika elérhető a Háló honlapján, itt: https://halo.hu/862

Képek, rövid videók, visszakereshető események a Háló közösségi oldalán itt: https://www.facebook.com/halos4

Kárpát-medencei programjaink

Kattints a térképre!


Régebbi Tarsolyok elolvashatók itt >>

Tarsolyok tartalomjegyzéke >>

Támogatóink

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Miniszterelnökség
Emberi Erőforrás TámogatáskezelőMagyar Katolikus Püspöki Konferencia


Nemzeti Kulturális Alap
NKA Zeneművészet Kollégiuma


Belváros-Lipótváros Önkormányzata


Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program


Renovabis


Pártfogó Pengő


Társadalmi szerepvállalás keretében webtárhely és domain támogatónk a forpsi.hu és az arubacloud.hu

1%

Háló Közösségi és
Kulturális Központ - S4

1052 Budapest, Semmelweis u. 4.
+36 20 351 5375, iroda&halo.hu

S4 facebook oldala

terkep kicsi

S4 programok

.

Feliratkozás programajánló hírlevelünkre

 

2024.04.15.18:00 Hit és hitek előadás

Hová tűnt a lelkünk? Lélekképzetek és lélekvesztés az európai kultúrában

Nacsinák Gergely András előadása

Részletek >>

Írásai a Vigiliában

 

2024.04.15. 8:30 és 04.17. 18:00 Gerinctorna a Nemeshegyi teremben

Gerinctorna hétfőn és szerdán
Polifoamot és törölközőt hozni kell
Bővebb információ:
Szabó Krisztina +36 30 950 6453
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

2024.04.16. 10:00-12:00 Kézműves kör

Kézműves kör Széplaki Marika vezetésével minden páros kedden

Írás a Mai Belváros 2018.október 18-i számában

 

2024.04.16. 17:30-19:30 Ösi örökségünk

Előadás-sorozat a magyarság múltjáról, különleges értékeiről
Sorozatszerkesztő: Szeibert András
A furulya és duda eredete

Előadó: Juhász Zoltán népzenész
Az érdeklődők a Zoom-on keresztül virtuálisan is csatlakozhatnak

Nincs szükség távolról történő bejelentkezéshez a jelszóra, csak erre a linkre

 

2024.04.16. 19:00 Keddek a lelkeknek - Előadássorozat

Jegyek az előadásra itt válthatók >>

PálFeri.hu >>

 

2024.04.17. 17:30-19:00 Dúdoló az Aszalós teremben

Navratil Andrea facebook oldala >>

Népdaléneklés Navratil Andrea népdalénekessel
 A tanulás nyomtatott dalszövegek segítségével hallás után történik
Támogató az NKA Csoóri Sándor Programja
Adományokat szívesen elfogadunk

Dúdoló után Szépszerével moldvai táncház
Szépszerével.hu >>

 

2024.04.17. 19:15-20:30 Női tánckör szerdán

Minden nő számára, aki szeretné kipróbálni a hastánc alapjait. A tánc öröme által testi-lelki újjászületés, ősi női mozdulatokkal, jótékony hatású testgyakorlatokkal.
Ajánlott életkortól és testalkattól függetlenül minden nőnek

Részletek fb >>

 

2024.04.18. 18:00 Varga Bernadett előadása

 

2024.04.19. 18:30 Dalkör pengetős és más hangszerekkel

Részletek fb >> 

 

2024.04.18. 10:00-12:00 Szenior táncház

Táncot tanít: Boros András

 

2024.04.18. 18:00 Modell és valóság

Antall József Baráti Társaság

Modell és Valóság előadás-sorozata
XII. évadának 6.előadása
A belépés ingyenes

 

2024.04.20. 17:00 Találkozó fiatalokkal

A felső korhatár 35 év. A részvétel feltétele az előzetes regisztráció.

regisztráció >>

Részletek fb >>

 

2024.04.23. 18:00 Lehet-e? fórum

Áldás, békesség, hitelesség

Szervező: Egyház és Társadalom, az EPMSZ és a MPR közéleti, online folyóirata

Vendégeink:

Hajdú Zoltán Levente lelkész Szólád, a Magyarországi Református Egyház Missziói Szolgálatának főigazgatója
Kuti József elnök lelkész Kecskemét

Moderátor: Kamarás István OJD
A belépés ingyenes, adományokat az S4 fenntartására örömmel elfogadunk

 

2024.04.25 18:00 Bibliaiskola Ádám Miklós atyával 3/1

Részletek fb >>

 

2024.04.26. 18:00 Poór István filmjének vetítése

 

2024.04.28.17:00 Trió Amici - kamarakoncert indiai élménybeszámolóval

facebook esemény és részletek >>

 

2024.áprilisi program - Dunatáj 30

 

Kiállítások

A Kolta Galéria korábbi kiállításai >>

A kiállítás nyitva máj. 10-ig,
hétköznap 14 és 18 óra között és az esti programok alatt látogatható

 

Háló Közösségi és Kulturális Központ - S4 | Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4. | Telefon: +36 20 351 5375 | E-mail: iroda&halo.hu | Beszámolók